maandag 19 oktober 2015

Een huis (ver)kopen in 2015/2016… hoe staan we er voor?


Het woningaanbod is afgelopen periode gekrompen en de woningmarkt lijkt aan te trekken. Toch zijn niet alle problemen uit de weg, blijkt uit enquêtes en metingen.
Een aantal ontwikkelingen op de woningmarkt zetten we op een rij. Neem bij de overweging van de koop of verkoop van een huis dan ook zeker het advies van een professional mee.

1.      Nog steeds veel huizen ‘onder water’
De term ‘onder water’ wil zeggen dat verkopers geld moeten bijleggen omdat de waarde van hun huis nu lager is.
Hoewel het aantal huizen dat op die basis wordt verkocht is terug gelopen, werden van de huizen die per 1 oktober van eigenaar wisselden, nog steeds 1 op de 4 ‘onder water’ verkocht.



2.      Er is vaker sprake van schenkingen of leningen van familieleden
Met name ouders spelen een belangrijke rol in financiering. Voorheen kon tot 100.000,- belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning.
Op dit moment worden er ook veel leningen aangegaan voor vergelijkbare bedragen. Dit is volgens hypotheekverstrekkers het gevolg van de strengere regels en daardoor beperktere mogelijkheden in de hypotheekhoogte.

3.      Leningen en schenkingen niet altijd goed doordacht
Binnen de wereld van het notariaat komen regelmatig zaken aan het licht waarbij blijkt dat met name leningen niet altijd volledig doordacht of goed gedocumenteerd worden aangegaan.
De keuze lijkt voor veel ouders logisch aangezien op spaargeld weinig rente te verdienen is. Toch zijn vraagstukken als “wat gebeurt er met de lening als ouders komen te overlijden” zelden vooraf beantwoord en liggen fiscale complicaties op de loer.
Een vakkundig notariaat kan je hierbij wijzen op de valkuilen of risico’s en zorgt er hiermee voor dat alles wordt geregeld en vastgelegd, OOK de scenario’s waarbij je niet zo snel stil staat.

4.      Schenkingsregels veranderen
Per 2016 veranderen de regelingen voor schenkingen opnieuw. Vraag dus naar de laatste stand van zaken en informeer naar wat dit betekent voor jou(w) kinderen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten