donderdag 3 december 2015

Verplicht energielabel van je huis: Hoe zit het nou echt?


De afgelopen periode werden er, onder andere vanuit de politiek, veel vragen en klachten benoemd rond het verplichte energielabel. Naast de administratieve rompslomp zijn veel huiseigenaren zich van geen kwaad bewust. Tijd om wat zaken inhoudelijk voor je op een rij te zetten.

Allereerst: wat houdt het energielabel in voor huiseigenaren?
In 2008 is het energielabel op woningen ingevoerd en sinds begin dit jaar ook verplicht.
Het energielabel geeft een waardering aan de energiezuinigheid van je woning. Zo zien kopers en huurders in één oogopslag hoe zuinig (globaal) hun woning is; een zuinige woning betekent immers lagere kosten, meer comfort en minder uitstoot.
Energielabels reiken van een groene A (zeer zuinig) tot en met een rode G (zeer onzuinig).
Vrijwel elke bestaande woning heeft een voorlopig energielabel toegewezen gekregen wat je kunt controleren via http://www.zoekuwenergielabel.nl/.

Welke plicht heb je als huiseigenaar?
Een energielabel voor je woning is verplicht. Wanneer je je huis verkoopt ben je dan ook verplicht om als verkopende partij het energielabel te overhandigen. Verzuim je daarin, dan staat daar een boete tegenover.
57% van de Nederlanders met een koopwoning, kent het energielabel van zijn huis niet.*
Je bent dus in een verkoopsituatie verplicht een energielabel te overhandigen. Daarbij wil je echter wel dat het energielabel ook klopt omdat dit uiteraard van invloed is op je verkoopprijs. Daarin schuilen echter wat problemen.


Welke problemen spelen er rond het energielabel?
De ophef die recent is ontstaan rond de labels kent diverse oorzaken;
1.       De internetapplicatie die aanvragen verwerkt, werkt niet goed. Met name bij nieuwbouwwoningen blijkt vaak geen energielabel voorhanden omdat de woning nog niet in de basisadministratie van de overheid is opgenomen.
 
2.       Een voorlopig energielabel wordt gebaseerd op gegevens uit het kadaster. Die gegevens kunnen, zeker wanneer jij al enige tijd in een woning leeft of actief hebt vernieuwd, achterhaald zijn. Zo tellen vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, allemaal mee.
Dat betekent dat een voorlopig energielabel negatiever kan zijn dan je woning werkelijk verdient. Je moet een label daarbij voor verkoop definitief maken. 


Bron: NOS.nl


3.       Het definitief maken van een energielabel kost geld (meestal is er sprake van ‘enkele tientjes’). Om een positiever label te krijgen dan je tijdelijke, moet je bewijzen insturen (factureren, bewijs van verbouwing, foto’s) om aan te tonen dat het voorlopige label niet juist is. Dit wordt dan door een deskundige bekeken en daaruit vloeit een definitief label voort.
Een ander element speelt zich op hoger vlak af. De verplichting van energielabels speelt op Europees niveau een rol en daaraan zijn voor Nederland verplichtingen verbonden met eventuele consequenties. Begin dit jaar werd beoordeel dat Nederland niet vergaand genoeg adviezen registreerde. Inmiddels is die waarschuwing ingetrokken, maar loopt Nederland nog steeds kans op boetes.


Vragen over het verkopen of aankopen van een huis met of zonder energielabel?
Nu de huizenmarkt aantrekt is het kopen en verkopen van het huis weer een actieve gedachte bij velen. Voor vragen over het (ver)kopen van je huis, energielabels of hypotheken, kun je terecht bij onze professionals.
Loop eens vrijblijvend binnen tijdens ons inloopspreekuur of bezoek onze website voor meer informatie. Graag tot ziens!

*Onderzoek: Maurice de Hond & Nuon.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten