Om getouwtrek of onnodig slepende vraagstukken te voorkomen, kun je met je partner over deze zaken ook eerder afspraken maken. Het is goed om te weten welke aspecten hieraan ten grondslag liggen, zodat je goed kunt nadenken over hoe jullie je huwelijk, bedrijf of op handen zijnde scheiding soepel kunnen regelen.
1. Continuïteit van het bedrijf na scheiding
Wanneer slechts één van jullie het bedrijf voert, is dit vraagstuk vaak minder lastig. Diegene blijft het bedrijf voeren. Als jullie samen in het bedrijf zitten, wordt het een ander verhaal en moeten jullie bepalen wie het bedrijf verlaat.
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt het bedrijf ook in de gemeenschap en moet dit worden verdeeld. Daar kunnen dan flinke bedragen aan vast zitten; geld dat meestal ‘in’ het bedrijf zit. Niet eenvoudig dus.
Wanneer je partner een bedrijf heeft of gaat starten, kun je er voor je huwelijk voor kiezen om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen die rechten, plichten en schulden rondom het bedrijf vastleggen.
In vrijwel alle gevallen is het bij gecompliceerde scheidingen als dit een noodzaak aan een gespecialiseerde echtscheidingsnotaris of adviseur die ervaring heeft met ondernemingsrecht en echtscheidingen.
2. Openheid over belangen na de scheiding
Hoewel het niet altijd eenvoudig is, is het maken van goede en eerlijke afspraken iets wat jullie het beste kunnen doen als je met respect en openheid met elkaar in gesprek gaat. Lukt dat niet, dan kan een mediator de oplossing zijn.
Wat belangrijk is om te weten, is dat het mes in scheidingssituaties vaak aan twee kanten snijdt. Probeert de ene partner maximaal voordeel te behalen (bijvoorbeeld door op korte termijn de helft van het bedrijf in gelden te claimen), is de kans op partneralimentatie voor die partner snel verkeken. Er blijft immers een lastige financiële situatie over die weinig ruimte biedt voor ondersteuning van de ander.
3. Waarde bepalen van het bedrijf
De waarde van een onderneming bestaat voor een groot deel uit winst die voor de aankomende jaren kan worden verwacht. Het is echter lastig dit in waardebepaling mee te nemen, wanneer het resultaat afhangt van de inzet en kunde van de ander.
En wanneer die waarde is bepaald en het rechtmatige deel van de vertrekkende partner is bekend, volgt de echte moeilijkheid. Dit bedrag direct beschikbaar ophoesten is vaak niet mogelijk, een lening heeft een nadelig prijskaartje (rente) en een betalingsregeling is niet altijd gewenst omdat het partners toch nog enigszins aan elkaar verbindt.
Wat voor jullie situatie de beste oplossing is, is afhankelijk van jullie exacte situatie. Die verschilt bij iedereen.
Wil je graag problemen voorblijven of voorafgaand aan of tijdens jullie huwelijk de zaken goed regelen? Dat doen we graag. Kom eens in contact over huwelijkse voorwaarden.
Is een scheiding aan de orde en zoeken jullie vakkundig advies over jullie situatie van een ervaren professional? Ook daarvoor kun je bij ons terecht!