dinsdag 28 juni 2016

De voogdijzaken waar je niet bij stil staat..



Je wilt voor je kinderen het beste. Ook als je er niet meer bent. En ook al is het misschien iets waar je liever niet bij stilstaat; het is niet ondenkbaar dat jou en je partner iets overkomt.

In een eerder artikel over gezinsuitbreiding en voogdij schreven we al over het vastleggen van wensen.
Nadenken over de voogdij van je kinderen is dan ook een noodzakelijk iets, waarmee je er voor zorgt dat bijvoorbeeld opvoeding en opleiding wordt veilig gesteld.

Maar wat komt er allemaal kijken bij voogdijzaken? Dit zijn de dingen waar je niet bij stil staat:


1.      Als je niets regelt, beslist de rechter
De kans is niet groot, maar het kan gebeuren dat je kinderen zonder jou en/of je partner verder moeten. Wanneer je hiervoor niets hebt geregeld of hebt vastgelegd, beslist een rechter wat er gebeurt.

In die gevallen kan het heel anders uitpakken dan dat jij voor ogen had voor je kinderen. Je wensen vastleggen is dus belangrijk.



2.      (Financiële) consequenties voor de voogd
Als het je al is gelukt een voogd of voogden aan te wijzen, hangt daar een hoop aan vast. Niet alleen krijgen aangewezen voogden een grote verantwoordelijkheid in een toch al moeilijke situatie; er hangen ook veel financiële consequenties aan vast.

Omdat je je daar niet altijd op kunt voorbereiden, is er een voogdijverzekering. Zo’n verzekering ontlast de voogden financieel en zorgt ervoor dat je kinderen de best mogelijke toekomstmogelijkheden krijgen.




3.      Jouw specifieke wensen en (levens)visie
Je hebt met je opvoeding een speciale aanpak voor ogen. Ieder kijkt anders naar de opvoeding van zijn of haar kinderen.
Daarnaast heb je andere zaken die bepalend zijn voor je leven(svisie). Denk hierbij aan belangrijke waarden en normen of je geloofsovertuiging.

Het is niet alleen belangrijk deze zaken kenbaar te maken aan jullie (beoogde) voogd(en), maar leg specifieke zaken ook vast in een voogdijregeling.



4.      Bespreek een testament
Naast de pragmatische dingen over opvoeding, blijven er ook zaken achter wanneer je als ouder komt te overlijden. Wat gebeurt er met jullie woning en bezittingen?

In een testament kun je deze zaken vastleggen met het oog op de toekomst van je kinderen, maar ook overige familieleden en/of de voogd(en).



Doe de voogdijtest online
In de online voogdijtest op onze website, stel je eenvoudig vast of een voogdijregeling voor jullie nodig/gewenst is, of niet.


maandag 13 juni 2016

De voordelen en valkuilen van nieuwbouwprojecten



Of het nu je eerste huis is of je vijfde; een huis kopen is altijd spannend. Wanneer je echter voor een nieuwbouwproject kiest, komt daar heel wat meer bij kijken dan de relatief ‘standaard’ aankoop van een oudbouw woning.
Omdat ons team experts heeft op dit vlak, delen we graag wat inzichten in de voordelen en valkuilen.


1.      Je hebt te maken met verschillende partijen
Bij een nieuwbouwwoning heb je met diverse partijen te maken. Je hebt te maken met financierders, met projectontwikkelaars en architecten, bouwbedrijven en bijvoorbeeld met mede kopers in een groter (wijk)project.

Op diverse momenten in het hele traject, dat een behoorlijke tijd in beslag kan nemen, kom je voor vragen, onduidelijkheden of onzekerheden te staan waarbij het niet altijd helder is bij wie je moet zijn. Of, wie je verantwoordelijk moet houden.

In die gevallen is het belangrijk dat je professionals hebt die je begeleiden en wegwijs maken in de wirwar aan regels en rechten. Daar houdt ons team nieuwbouwprojecten zich dus graag voor je mee bezig!



2.      Financiering en kostenstructuur loopt anders
Bij een nieuwbouwproject verlopen de financiële kwesties anders dan bij oudbouw. Dit heeft zo zijn voordelen;
Een nieuwbouwhuis is vrij op naam, in tegenstelling tot de ‘kosten koper’ waar je bij oudbouw mee te maken hebt.

Anderzijds begin je bij nieuwbouw al direct met betalen bij aanvang van de bouw, terwijl je nog niet in je huis kunt wonen. Dat kan bijvoorbeeld dubbele woonlasten met zich meebrengen. Tot op zekere hoogte zijn deze soms mee te financieren.

Al die vraagstukken, leg je het liefste neer bij iemand die weet wat in jouw/jullie geval de beste optie is.





3.      Problemen tijdens de bouw
Niet zelden hoor je verhalen van nieuwbouwprojecten waar een discussie ontstaat over hoe de aankomende bewoners iets willen en hoe de architect iets ziet. Of de stelling “gedwongen aanpassing” terwijl je je als koper afvraagt hoe noodzakelijk iets eigenlijk is.

In die situaties verzand je snel in een brei aan vraagtekens, kastje-naar-de-muur gevallen of eindeloze discussies als je niemand hebt die je helpt de juiste weg te vinden.

Laat ons duidelijk zijn; een nieuwbouwproject heeft veel voordelen en geeft je de kans om als allereerste bewoner een huis helemaal het jouwe te maken.
Laat je dus niet afschrikken door de valkuilen, maar wees je er wel van bewust dat een beetje hulp noodzakelijk kan zijn.



4.      Plotselinge wijzigingen of overschrijding
Voor bouwprojecten worden werkbare dagen vastgesteld (dat zijn er in Nederland zo’n 180 op een jaar). Er zijn tal van redenen waardoor een project vertraging oploopt; van weersomstandigheden tot fouten bij de bouw.

In die gevallen is het goed steeds polshoogte te blijven nemen: vordert de bouw zoals gepland en verwacht of niet. En zo niet, waardoor komt het.
Je hebt in sommige gevallen namelijk recht op tegemoetkomingen als een vertraging zich voor doet.


Huijbregts Notarissen en nieuwbouwprojecten
Ons team vindt dit soort trajecten heerlijk. We weten van de hoed en rand en weten hoe we ervoor kunnen zorgen dat jullie bouwproject zo soepel mogelijk verloopt.


Ben je geïnteresseerd in een project of wil je weten wat we voor je kunnen doen?