maandag 31 oktober 2016

Je pensioen regelen als ZZP-er; hoe regel je dat nou slim?


De pensioenen staan de afgelopen tijd veel in de belangstelling. De actualiteiten geven weinig positieve beelden af en mensen die jarenlang dachten dat hun pensioenleeftijd en –inkomsten zeker waren, zijn nu negatief verrast.

Maar hoe werkt dat als je zelfstandige bent of nog een bedrijf wilt starten? Hoe zorg je voor jouw oude dag en welke stappen moet je daarin nu al ondernemen?

Ons team neemt je mee in een aantal overwegingen voor het pensioen voor de ZZP-er.


1.      Je moet er zelf voor zorgen
Als ZZP-er moet je grotendeels zelf zorgen voor een pensioen. Je hebt recht op een AOW-uitkering, maar moet zelf zorgen dat je daarnaast ook andere inkomsten hebt.

Dat betekent dat je er tijdig aan moet denken om hiervoor stappen te ondernemen. Dat geldt overigens ook voor mensen in loondienst waarvoor via hun werkgever niets geregeld is.




2.      Je krijgt belastingvoordeel
Als je spaart voor een pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Zo hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over het gedeelte dat je in je pensioen stopt. Die belasting wordt pas geïnd als de uitkering start. Dit geld valt voor nu dan ook niet onder vermogen.

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je moet je pensioen regelen via een pensioenproduct, zoals een bankspaarrekening of lijfrente. Dat regel je via een bank of verzekeraar.


3.      Je kunt kiezen uit verschillende opties
Op welke manier je voor je pensioen gaat zorgen, bepaal je zelf. Laat je daarin goed adviseren door een verzekeraar of bijvoorbeeld bank.
Maar met alleen een regeling voor je pensioen ben je er nog niet.


4.      Je pensioen staat niet op zichzelf
Net als bij mensen in loondienst, zijn er tal van (financiële) zaken waar je voor nu en later over moet nadenken en die allemaal van invloed op elkaar kunnen zijn.
Zo zijn de afspraken die je maakt tijdens je huwelijk van belang (huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld).

En wat dacht je als je kinderen krijgt, een echtscheiding aangaat of jou iets overkomt?
De impact die de ene keuze of gebeurtenis op de andere heeft, is vaak moeilijk te overzien.

Daarom zijn er professionals zoals de mensen in het team van Huijbregts; die kunnen precies op basis van jouw huidige en toekomstige situatie met je bepalen wat de beste keuzes zijn en je helpen die in gang te zetten of vast te leggen.

Een advies kost niets! Leg ons je situatie eens voor.




woensdag 19 oktober 2016

Je hebt een notaris nodig.. wat nu?


Een notaris is vaker nodig dan je denkt. Soms voor confronterende moeilijke zaken, maar vaak ook ter voorbereiding op je oude dag of afspraken rondom je kinderen en partner.
Eerder schreven we al een blog over de meest belangrijke zaken die een notaris voor je kan doen.

Dus stel dat je in de situatie komt dat je een notaris nodig hebt, maar er nog nooit één nodig hebt gehad.. hoe bepaal je wie de geschikte notaris is voor jouw of jullie situatie?


1. Kijk in je regio om je heen
Natuurlijk is de regio waarin je woont vaak een belangrijke factor in je keuze. Logisch, want als je (veel) persoonlijk contact hebt met een notaris, heb je die het liefste in je buurt.



2. Zijn ze gespecialiseerd in wat je vraagt?
Juist door de veelzijdigheid van het vak van de notaris, kan het soms zomaar zijn dat een notaris in je buurt net niet echt thuis is in wat je van hem of haar vraagt. Of dat binnen het team van notarissen en adviseurs geen specialist zit in het door jou benodigde vakgebied.

Dan kan dat een reden zijn om toch naar een ander te kijken. Ook als die iets verder zit.


3. Heb je er een goed gevoel bij?
We schreven in een eerder blog, gebaseerd op de verhalen die we soms uit de praktijk horen, dat niet iedereen meteen een positief beeld heeft bij het fenomeen ‘De Notaris’.

Hoewel dat beeld vaak niet juist is, is het gevoel dat je hebt na je kennismaking bij een notaris, vaak wel een belangrijk element! Wanneer je namelijk het gevoel hebt dat je niet bekwaam zal worden geholpen OF je notaris/adviseur niet het beste met je voor heeft, laat dat gevoel je vaak niet zomaar meer los.


4. Luister naar de ervaring van anderen.
Bij wie hebben je buren of je familieleden hun zaken geregeld en hoe was hun ervaring? Welke berichten vind je op het Internet over de service, betrouwbaarheid en veelzijdigheid van hun werkzaamheden.
Met wat voor team en specialisten werken ze en hoe up-to-date is hun informatie?





5. Bekijk online en doe alvast een gevoel of informatie op
We weten dat het steeds populairder wordt om vooral veel informatie van internet te halen. Goed idee, want dat geeft vaak wat meer zekerheid en vertrouwen dat je zelf ook al iets weet. Anderzijds is online informatie niet altijd juist of van toepassing op jouw situatie.

Bekijk dus hoe een notaris je online via hun website informeert, welke informatie ze delen en op welke manier je met hen in contact kunt komen.
En blader gewoon eens door hun teamfoto’s heen, om te kijken wat voor mensen en specifieke kennis er bij een adviseur zit.



Maak kennis met Huijbregts
Natuurlijk ben jij uiteindelijk het centrale punt; jij maakt de keuze.
Maak daarom gerust eens kennis met onze adviseurs of loop bijvoorbeeld vrijblijvend met je vraag binnen tijdens ons inloopspreekuur.