Een echtscheiding is altijd heftig. Als je als ouder te maken krijgt met een echtscheidingssituatie van je kind, is dat niet eenvoudig.
Tijdens zo’n echtscheiding is er voor de beide partners veel te regelen, maar ook als ouder is het zaak om goed na te denken over wat dit voor jou betekent en voor de toekomst van jouw kind.
Schenking of erfenis naar ex-partner van je kind
Wanneer je als ouders komt te overlijden gaat je geld normaal gesproken over naar de kinderen. Dat is wettelijk vastgelegd en is in de meeste gevallen ook precies wat je wilt.
Dat betekent dat jouw vermogen als erfenis naar je kind(eren) gaat. Wanneer echt hij of zij gaat scheiden, heeft de ex-partner van je kind recht op de helft van de waarde van die nalatenschap wanneer ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
Deze constructie is ook een van de redenen dan binnenkort het trouwen in gemeenschap van goederen beperkt wordt. Maar wanneer je kind nu al getrouwd is, gaat die vlieger niet op.
In eenvoudige termen betekent dit dat jouw geld (door erfenis of bijvoorbeeld schenking) voor de helft naar de ex-partner van je kind gaat en in veel gevallen is dat niet je wens!
Zorg dat je zaken goed vastlegt
Wanneer je kind(eren) in gemeenschap van goederen getrouwd zijn en je wilt voorkomen dan bij een eventuele scheiding jouw geld slechts voor de helft naar je kind gaat, kun je daar zelf iets tegen doen.
Door middel van een uitsluitingsclausule leg je vast dat bij een schenking of erfenis de ‘koude kant’ (aangetrouwd) wordt uitgesloten. Je schenking of erfenis maakt hierdoor geen deel meer uit van het gemeenschappelijk vermogen, waardoor je schoondochter of schoonzoon geen recht heeft op de helft van het geld.
Het vermogen is hiermee niet voor de ex-partner. Overigens is je kind zelf wel vrij om de erfenis naar eigen inzicht te besteden.
Huis kopen?
Op dit moment kunnen ouders belastingvrij hun kinderen ondersteunen bij de koop of verbouwing van hun huis tot een bepaald bedrag.
Ook in deze gevallen is een echtscheiding lastig, omdat je te maken hebt met de verdeling van de waarde/de schuld.
Ook in dit geval kun je als ouders middels een uitsluitingsclausule het gedeelte dat jij hebt geïnvesteerd veiligstellen.
Komt het dan op een echtscheiding aan, dan is een deel van het huis eigendom van je zoon of dochter op basis van dat gedeelte dat je hebt geschonken in een eerdere periode.
Meer weten over een uitsluitingsclausule?
Onze adviseurs helpen je graag met een advies op maat, waarbij we goed kijken naar je wensen en je huidige situatie.
Liever eerst vragen stellen? Loop dan eens binnen tijdens ons gratis inloopspreekuur!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten