maandag 17 juli 2017

Wat is een levenstestament? Deel 1




We hebben de laatste maanden veel vragen gekregen over het levenstestament. In dit vlog van vorig jaar legt onze collega op video uit hoe het zit.
Ook zagen we eerder al, dat vooral ouderen zich zorgen maken over hun fysieke en mentale staat. Uit eerdere onderzoeken onder ouderen, blijkt dat dementie een van hun grootste angsten is; en daarmee ook alle onzekerheden die zo’n fysieke en mentale staat biedt.

Het is dus niet zo vreemd dat het levenstestament de afgelopen tijd erg gegroeid is in populariteit, niet alleen onder ouderen! Omdat er zoveel vragen zijn, beginnen we bij het begin:
Wat is een levenstestament nou eigenlijk en wanneer zou je dit moeten overwegen?



Zo werkt een levenstestament
In een levenstestament staan je wensen voor de situatie waarin je zelf, door ziekte of ongeval, niet meer in staat bent om zelf je zaken te regelen.
Denk hierbij, hoe naar het ook is, aan een ernstig ongeluk, een hersenbloeding of bijvoorbeeld dementie.

Wanneer je langdurig belemmerd bent in wat je zelf kunt doen of beslissen, loopt het leven door. Er moeten bijvoorbeeld rekeningen worden betaald.

In je levenstestament leg je vast wat je wensen zijn, hoe je wilt dat met bepaalde zaken wordt omgegaan. Om welke zaken dat gaat verschilt per mens, maar daar helpen onze notarissen u bij door de juiste vragen te stellen.




Een volmacht geven
Die beslissingen en handelingen moeten natuurlijk door iemand worden verricht. Je geeft in een levenstestament dan ook een volmacht aan iemand die je vertrouwt.
Daarnaast kun je een tweede persoon aanwijzen aan wie deze gevolmachtigde verantwoording moet afleggen.

In een levenstestament:

  • Bepaal je welke vertrouwenspersoon de volmacht krijgt en namens jou mag handelen.
  • Leg je in detail je wensen vast.
  • Geef je gerichte aanwijzingen van handelen voor je vertrouwenspersoon/gevolmachtigde
  • Geef je aan wanneer een levenstestament ingaat.
  • Leg je vast bij wie de gevolmachtigde verantwoording moet afleggen voor zijn of haar handelingen.


Wat mag een gevolmachtigde allemaal doen/regelen?
Vanzelfsprekend bepaal je zelf welke wensen je opneemt. Daarbij hoort ook wat je een gevolmachtigde wel of juist niet wilt laten doen.

Om je een idee te geven, worden deze zaken vaak door een gevolmachtigde geregeld: (Bedenk daarbij dat HOE en op welke voorwaarden ze dat doen, is vastgelegd in het levenstestament)

·         Het regelen van de dagelijkse financiële zaken, al dan niet met schenkingen
·         Het regelen van de belasting, zoals het doen van aangifte
·         Het aan de hand van jouw instructies regelen van de verkoop van een woning, als dat niet meer zelfstandig kan.
·         Het nemen van de beslissing over al dan niet mogen uitvoeren van medische handelingen
·         Het verwerken en beslissen over meubelstukken en inboedel
·         Praktische zaken, zoals verzorging van eventuele huisdieren, en je persoonlijke verzorging

Je kunt je voorstellen dat het een hele belangrijke keuze is; wie geef je als vertrouwenspersoon het vertrouwen om deze taak op te nemen.

Je bepaalt dit helemaal zelf. Hoewel vaak wordt gekozen voor een partner of kinderen, hoeft dat niet. Misschien dat u kiest voor een goede vriend of vriendin.

Bedenk hierbij ook dat het misschien gewenst is om niet slechts 1 persoon over al uw geldzaken te laten gaan. Of dat een tweede persoon ter verantwoording ook een notaris kan zijn. Ook hier bepaal je zelf hoe ver het toezicht zou moeten gaan.


Meer weten over de mogelijkheden van een levenstestament?
In ons volgende artikel gaan we dieper in op de vragen die veel mensen zich nog niet hebben gesteld, of op zaken die je keuze kan beïnvloeden.
Liever niet wachten tot onze volgende publicatie?

maandag 3 juli 2017

ANBI-status en hoe het werkt

Over ANBI status is de afgelopen tijd regelmatig berichtgeving geweest. Hoewel een ANBI status op het eerste oog niet zo complex lijkt, zitten er vanzelfsprekend tal van regels en richtlijnen aan. En het niet naleven van die richtlijnen gaat niet zonder consequenties. Een recente praktijksituatie dient als voorbeeld. Daarom in dit blog; Wat is ANBI en hoe zit het?


Wat is ANBI?
Met ANBI wordt een algemeen nut beogende instelling bedoeld. Kort gezegd: een instelling die zich inzet voor een hoger doel in de maatschappij.
Hiermee worden overigens geen sport- of personeelsverenigingen mee bedoeld. Die worden meestal geclassificeerd als SBBI (sociaal belang behartigende instellingen).

Een instelling kan alleen een ANBI-status hebben als ze zich voor minstens 90% inzet voor oprecht algemeen nut. Deze 90% eis lijkt helder, maar zorgt regelmatig voor vraagtekens bij instellingen.
Een ANBI mag dus ook geen winstoogmerk hebben en het bestuur mag niet over het vermogen van de organisatie beschikken, alsof het hun eigen vermogen is. Bestuurders hebben daarnaast dus ook geen recht op een riante beloning; dit beperkt zich tot een onkostenvergoeding.




Een ANBI-status krijgen en behouden.
Het al dan niet hebben van een ANBI-status is met name een aangelegenheid rondom belastingverplichtingen.
Als ANBI heb je recht op belastingvoordelen en daarom beoordeelt de Belastingdienst regelmatig en strikt of een instelling voldoet aan alle voorwaarden om ANBI te worden EN te blijven.
Als ANBI wordt je vrijgesteld van erf- en schenkbelasting.

Een ANBI-status kun je via de Belastingdienst aanvragen, wanneer je er vrij zeker van bent dat je alles op orde hebt om een status te verkrijgen.
Dat is echter niet eenvoudig. Daarom helpen onze experts je graag om de juiste keuzes te maken en exact te bepalen welke stappen nodig en gewenst zijn.


ANBI-status verliezen
Wanneer je als organisatie niet kunt aantonen dat je voldoet aan de voorwaarden, vooral de 90% grens is daarbij een belangrijke, kun je de status verliezen.

Recent verloor een kunstenaarsstichting haar status doordat de fiscus had vastgesteld dat de 90% grens niet werd gehaald. De werkwijze die de stichting had gehanteerd rondom jarenlange schenking kostte hen de status.


Advies over ANBI
Het verkrijgen van een ANBI-status is niet eenvoudig, de grenzen die daarin een rol spelen evenmin.
Ons team helpt je graag met gericht advies en het opzetten van dit traject.