maandag 2 oktober 2017

Erfenissen en de belastingdienst.. wat moet je weten?



Waar we vorige maand al iets schreven over nalatenschap als je het ‘anders’ wilt doen, is het voor veel mensen juist al duidelijk wie ze willen laten erven.
Daarbij staan kinderen en kleinkinderen vaak voorop het lijstje, terwijl dat niet altijd vanzelfsprekend ook zo geregeld is.

Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over de fiscale afhandeling van dit soort zaken. Erfbelasting zorgt ervoor dat een deel van het vermogen in nalatenschap naar de belastingdienst gaat. Toch zijn er opties om hier zo slim mogelijk mee om te gaan.


Kleinkinderen laten erven kan erfbelasting besparen
Normaal gesproken erven alleen kinderen iets. Kleinkinderen zouden pas iets krijgen als hun ouders (je kind) al zijn overleden; zij nemen dan de plaats in voor nalatenschap.

Als je graag iets aan je kleinkinderen wilt nalaten, kun je dat laten vastleggen in je testament.
De redenen daarvoor zijn vaak hetzelfde:
·         Je wilt iets achterlaten van jezelf aan je kleinkinderen
·         Ze hebben juist in hun levensfase vaak behoefte aan wat extra ruimte (studie, een eigen huis kopen)

Wanneer je kleinkinderen mee laat erven, kan dat daarnaast ook erfbelasting schelen.
De erfbelastingvrijstelling is in 2017 namelijk Euro 20.209. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar OOK voor kleinkinderen!

Omdat niet alle situaties hetzelfde zijn en ook wensen bij iedereen verschillen, is het zinvol om een goed advies in te winnen. 



Eerder genieten en besparen: Schenken
Een andere manier die besparing kan bieden is om (jaarlijks) een bedrag te schenken. Ook voor schenkingen is er een maximaal bedrag dat vrijgesteld van belasting kan worden geschonken ieder jaar.
Dit houdt wel in dat het geld meteen ‘weg’ is en ook voor jezelf dus niet kan worden gebruikt bij leven. Dat werkt anders bij schenken op papier; kinderen ontvangen het geschonken bedrag pas op het moment dat de ouders overlijden, tot die tijd beheren de ouders zelf het geld. Over de vordering betalen de ouders rente.





WOZ-waarde verlagen
Een woning is vaak een belangrijk en groot deel van een nalatenschap bij het overlijden. Als je de WOZ-waarde van een woning kunt verlagen, betekent dit vanzelfsprekend lagere belastingkosten.
Sinds 2012 kun je als erfgenaam kiezen of de WOZ-waarde van het jaar van overlijden wordt opgegeven of de waarde van het jaar erna. Stijgende of dalende huizenprijzen kunnen daar dus op van invloed zijn.


Kies voor een advies op maat
Geen enkele situatie is hetzelfde, en waar voor de één een optie prima werkt, kan deze voor de ander juist nadelig uitpakken.

Het is dus van belang om je goed te laten adviseren; wat past en wat niet? Wat is gewenst en wat moet worden voorkomen?



Leg je situatie vrijblijvend aan ons voor; ons team helptje graag verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten