woensdag 14 maart 2018

Een gezinssituatie die ‘anders’ is.. wat zijn de financiële spelregels?




Het is in Nederland al lang niet meer zo dat elk plaatje van ‘huisje, boompje, beestje’ er hetzelfde uitziet. Meer dan ooit zoeken we als mensen naar manieren om ons leven in te richten op zo’n manier dat het helemaal past bij wat we willen. Ook (of juist) als dingen soms even anders gelopen zijn dat we hadden voorzien.

Waar we eerder al weleens een blog schreven over samengestelde gezinnen, zijn er nog veel meer situatie die een beetje anders zijn dan gemiddeld. En daar horen dan soms ook wat andere spelregels bij.

Hoewel alle situaties uniek zijn en we in onze adviezen altijd uit gaan van maatwerk, kunnen we je wel alvast meenemen in (financiële) aspecten die beïnvloed worden door je gezinssituatie.




Samengestelde gezinnen
Wanneer twee partners met (ieder) een kind of meerdere kinderen uit een eerdere relatie elkaar vinden, spreek je van een samengesteld gezin.
In bekendere terminologie, word je in dat geval ook stiefouder van de kinderen van je nieuwe partner.
In 2017 was circa 10% van de gezinnen opgebouwd als samengesteld gezin.

Met zo’n nieuwe gezinsdynamiek, komen er ook financieel veel zaken op je af. Niet alleen voor nu (wie draagt welke lasten, wat is van jou en van mij en waar en hoe leggen we dat vast?) maar ook voor later.
Want als jij komt te overlijden, wie erft dan jouw vermogen? Welke rol spelen je nieuwe kinderen hierin en wat ligt er voor je ex-partner? En is dat wat je wilt?

Juist bij een nieuwe en vaak wat complexere gezinssituatie is het van groot belang om vast te laten leggen wat je wel en niet wilt. Daarbij horen afspraken met je ex-partner, om te beginnen met een ouderschapsplan, maar daar hoort ook je nieuwe gezin en hoe je om wilt gaan met erfenissen en verantwoordelijkheden.
·         Hoe gaan we om met ieders vermogen? Wat is van mij, wat is van jou en wat is van ons samen?
·         Hoe is onze woonsituatie en wat moeten we daarover vast laten leggen?
·         Hoe gaan we om met erfenissen en het financieel ondersteunen van onze huidige partner, ex-partner en/of (stief)kinderen



Homohuwelijk en kinderen
Wanneer partners van hetzelfde geslacht besluiten kinderen te nemen, is dat vaak al niet zo eenvoudig. Je krijgt te maken met donorschap, draagmoederschap of bijvoorbeeld adoptie.
Juist in deze situaties is het juridisch ouderschap niet vanzelfsprekend en is jullie huwelijkse staat ook weer een factor.
Denk hierbij aan de volgende dingen:
·         Zijn jullie voor de wet getrouwd?
·         Bij vrouwen: Wie draagt het kind? Zij is automatisch ouder na de bevalling, je partner moet als tweede ouder erkend worden.
·         Is een eventuele donor of draagmoeder een bekende en welke afspraken wil je met diegene maken over betrokkenheid en ouderschap?
·         Welke afspraken over financiële verantwoordelijkheden en bijvoorbeeld erfenis wil je maken rondom je partner en je kind?

Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, kijkt ons team altijd met jou of jullie naar de specifieke situatie en wensen waarmee jij te maken hebt. Daarvoor nemen we dan ook alle tijd.


Heb je een specifieke vraag of wil je eens wat meer weten voordat je echt zaken laat vastleggen?
Maak gebruik van ons gratis inloopspreekuur en leg ons je situatie voor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten