vrijdag 1 februari 2019

Goed omgaan met geld; hoe maak je kinderen slimmer met geld?


“Het geld groeit niet op mijn rug!”
Veel jonge kinderen hebben nog weinig besef van geld, de waarde en hoe je er aan komt. Ze moeten leren dat de pinautomaat niet eindeloos geld blijft geven.
Maak kinderen dus als ze jong zijn al geldbewust zodat ze op jongere en op latere leeftijd slim kunnen omgaan met geld.

Geldzaken anno nu
Geldzaken vinden veel Nederlanders niet echt leuke materie. Het kan dan ook behoorlijk complex zijn en dat vinden we lastig, zelfs als volwassenen. Daarbij is het voor kinderen moeilijker dan voorheen te bevatten hoe het werkt met sparen, geld betalen en dingen kopen. Onze geldzaken zijn digitaler dan ooit en ook het daadwerkelijke kopen gebeurt met een enkele klik.

Dat maakt het nog belangrijker om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van geld, de waarde van geld en het omgaan ermee. Maar hoe doe je dat?

Begin op tijd
Je hoeft je dochter van 9 geen belastingaangifte te laten doen; geldzaken kunnen eenvoudig beginnen. Maar begin wel op jonge leeftijd met een financiële opvoeding. Als kinderen op tijd beginnen, is de kans op geldproblemen later vele malen kleiner.

Niet onbelangrijk daarbij is de zichtbaarheid van geld. De digitalisering is nu eenmaal een feit, maar laat je kind ook in contact komen met contant geld; de waarde van een munt of biljet en het werken met wisselgeld.
En als je met je kinderen gaat pinnen, leg dan uit dat het geld ergens op een rekening staat en ‘op’ kan raken.

Een belangrijke factor die goed werkt volgens experts is het krijgen van zakgeld. Vanaf hun zesde jaar zou het zinvol zijn om daarmee te beginnen, omdat kinderen op dat moment leren rekenen en al kunnen gaan nadenken over waarde van geld. En ook daarbij maak je afspraken.




Afspraken maken en consequent zijn
Maak met je kinderen afspraken over geld en hun gedrag; welk gedeelte moeten ze sparen, welk gedeelte mogen ze uitgeven?
En als ze willen sparen, waarvoor sparen ze dan? Wat moeten ze zelf betalen met hun zakgeld; waar gebruiken ze dat voor?

Ook bij sparen is het slim om een connectie te maken tussen contant geld en digitaal geld; leg bijvoorbeeld uit dat je kinderen een deel cash krijgen en het andere deel op hun rekening komt. Willen ze dan iets groters kopen, dan komt hun pinpas tevoorschijn.

Misschien wel de belangrijkste factor van leren omgaan met geld is beseffen dat wanneer het op is, het ook echt op is. En dat is als ouder niet altijd makkelijk.
Geef je kinderen dus de ruimte om fouten te maken, maar geef niet toe. Wanneer je kind zijn of haar geld al heeft uitgegeven en toch iets wil, is dat jammer. Wanneer je als ouder keer op keer bijspringt, wordt het een aanname dat ouders het toch wel regelen en dat ondermijnt het besef.

Zo leren kinderen nadenken, overwegen, budgetteren en keuzes maken rondom en over geld. Wees dus ook voorzichtig met ‘voorschieten’; dat concept wordt eenvoudig waterig of misbruikt.


Absolute DO’s in financiële opvoeding
·         Laat kinderen fouten maken
·         Wees consequent en vul (budget) niet aan
·         Maak een connectie tussen cash (tastbaar) en digitaal (niet-tastbaar) geld
·         Praat met kinderen over geld
·         Laat kinderen in aanraking komen met keuzes die je als ouders maakt voor het gezin
·         Laat kinderen in aanraking komen met geld, pinnen, betalen, telebankieren en wisselen
·         Begin op tijd met zakgeld
·         Houd voor jongere kinderen de doelen beperkt. Lange-termijn is voor jongere kinderen te moeilijk te bevatten


Geldzaken voor jong en oud
Of het nu leuk is of niet; je wilt graag je zaken goed geregeld hebben. Als ouder, als grootouder of misschien als partner kan dat tal van vormen kennen.
Bij Huijbregts Notarissen helpen we je graag bij zaken die spelen in je gezin op financieel of fiscaal vlak.

Loop eens binnen tijdens ons inloopuur en stel je vraag!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten