maandag 21 september 2015

‘Ruzie om erfenis al jarenlang dagelijkse kost’

Niet zelden halen disputen om een erfeniskwestie de media omdat kinderen of familieleden onderling bij het overlijden van hun ouder(s) in een felle strijd verwikkeld raken bij het verdelen van de erfenis.
Hoewel het vaak verhalen oplevert die in een soapserie niet zouden misstaan omdat de betrokkenen werkelijk elk stuk vuile was aanhalen om hun doel te bereiken, zijn de resultaten altijd gelijk: De familiaire banden zijn vernield en het nalatenschap van de overledene(n) voor eeuwig besmeurd met een lelijke ruzie. Als notaris kennen wij deze situaties helaas maar al te goed.

Ook recent oordeelde het Hof Den Haag over een kwestie waarbij ‘opzettelijk verzwijgen’ tot sancties leidde:
Twee kinderen erfden de nalatenschap van hun moeder, waarbij na een op het oog gelijke verdeling, enkele maanden later bleek dat de zoon naar Zwitserland was gereisd om enkele maanden voorafgaand aan het overlijden €600.000,- over te maken naar zijn eigen rekening.
De dochter startte een procedure bij de rechter en claimde dat dit gedeelte onderdeel van de erfenis hoort te zijn. Omdat de zoon inderdaad niet kon aantonen dat zijn moeder hem had gevraagd dit bedrag over te maken, concludeerde de rechter dat het ging om ‘opzettelijk verzwijgen’.
De sanctie in de wet is in deze dat diegene die heeft verzwegen, ook zijn/haar deel verliest. In dit geval ontving de dochter daarom haar oorspronkelijk deel én het overige gedeelte van haar broer.
Bron: Lees hier het artikel

Hoewel veel ouders of familieleden zich in eerste instantie niet herkennen in situaties als dit, blijkt vaak dat wanneer het om deze kwesties gaat (erfenis, verdeling van geld, rechtmatigheid), de onderlinge relatie sterk wordt getest. Zeker omdat een nalatenschap niet altijd gaat om een simpele zak met geld, maar over bezit (een woning, voertuigen, sieraden, kunst, inboedel), is het laten vastleggen van wat er moet gebeuren bij een overlijden, veruit de beste optie.
1.       Wat schriftelijk is vastgelegd is in principe bindend omdat dit de wensen van de overledene omschrijft. Dit moet bij een notaris. Zo kunt u zaken laten vastleggen die u anders wilt regelen dan volgens de wettelijke regels van erfrecht.



2.       Een verdeling maken van uw bezit kan soms een emotionele keuze zijn, dan die gemaakt is op grond van financiële overwegingen. Een bezit dat voor één van uw kinderen of familieleden veel emotionele waarde of herinnering biedt, kan bijvoorbeeld uw keuze van verdeling beïnvloeden op een ander niveau dan financieel.

3.       Uw notaris helpt u graag om uw wensen op schrift te verwoorden . Zo stellen wij u de juiste vragen en brengen wij zaken onder uw aandacht waar u misschien nog niet eerder aan had gedacht. De keuzes liggen altijd bij u, maar we helpen u graag om zaken zo duidelijk en volledig mogelijk te regelen.

Heeft u vragen over erfrecht of het vastleggen van bepaalde wensen, maar wilt u eerst uw vragen stellen of meer informatie?
Maak dan hier vrijblijvend een afspraak voor eenpersoonlijk gesprek.
Aan een gesprek van een half uur zijn bij ons geen kosten verbonden!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten