zaterdag 2 januari 2016

Een succesvol familiebedrijf runnen, hoe doe je dat?


Het opstarten, opbouwen en onderhouden van een succesvolle onderneming is geen eenvoudige opgave. Zeker de afgelopen jaren hebben veel ondernemers de extra uitdagingen van het ondernemerschap aan den lijve ondervonden tijdens de crisis.
Binnen het ondernemerschap is een familiebedrijf vaak nog een slag apart; je hebt immers te maken met mensen die meer zijn dan collega’s of werknemers en dat maakt het niet altijd eenvoudiger. Vandaar in ons artikel van vandaag aandacht voor het familiebedrijf, de valkuilen en risico’s en uiteraard de voordelen.

1.     Communicatie, transparantie en verwachtingen
Niet zelden loopt een familiebedrijf op de klippen door een uiteenlopende visie binnen verschillende betrokken (leidinggevende) familieleden of generaties.
We komen in onze praktijk dan ook regelmatig tegen dat de oudere generatie die de basis voor een bedrijf legde, het niet eens is met de toekomstvisie en bijbehorende handelingen van de jongere, voortzettende generatie.
Communicatie en openheid maken een groot verschil, zonder een al te psychologische benadering te willen doen. Een openheid over verwachtingen, wensen en uitgangspunten maakt een dialoog meer mogelijk en zo ontstaat er begrip.
Meer praktisch bekeken is het maken van (schriftelijke) afspraken een buffer: Zo zijn kwesties als zeggenschap en inmenging tot op zekere hoogte meer bindend vast te leggen.

2.     Bedrijfsopvolging
Bedrijfsopvolging is een kwestie waar veel zaken bij komen kijken en die dan ook altijd onder professionele begeleiding wordt gedaan.
Bij een familiebedrijf spelen vaak meer zaken een rol: Er zijn meerdere familieleden beschikbaar als mogelijke opvolger, familiebanden komen onder druk te staan of het belang van de familie is niet altijd gelijk aan het belang van het bedrijf.



Problemen die zich vaak voordoen zijn:
·         Familieleden voelen zich tekort gedaan; er ontstaat jaloezie en frustratie
·         Partners bemoeien zich met de overdracht
·         Er ontstaan vragen over de mogelijke erfenis
Naast de overduidelijke noodzaak om zaken schriftelijk en met een onafhankelijke adviseur te regelen, zijn er uiteraard tips die helpen bij een succesvolle overdracht:
·         Betrek familie en vraag hun mening, maar houd hierbij oog voor ieders motivaties.
·         Begin tijdig met een overgangssituatie van oude generatie leiding naar nieuwe voor een gedoseerde overdracht
·         Maak duidelijke, vastgelegde afspraken over de overdracht, zeggenschap, taakverdeling en samenwerkingen.

3.    Hart voor de zaak én voor mensen
Geen ondernemer maakt zijn bedrijf groot zonder hard werken en passie. Toch zien we in familiebedrijven vaak een stukje ‘hart’ terug dat in andere bedrijven kan missen. Ondanks dat geld verdienen altijd een belangrijke factor is, is de menselijkheid die bijvoorbeeld leveranciers, partners en medewerkers ervaren, veel groter in een familiebedrijf. Ze zijn terughoudend met ontslagen en de continuïteit van het bedrijf staat voorop.
Dit wil overigens zeker niet zeggen dat familiebedrijven een zakelijke blik missen!


De noodzaak voor professionele begeleiding en advies in élke bedrijfsopvolging staat buiten kijf. Huijbregts Notarissen & Adviseurs helpt jullie graag, vanaf de eerste vragen tot en met de volledige overdracht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten