woensdag 10 februari 2016

Een huis kopen tegen de beste voorwaarden.. hoe doe je dat?

De cijfers die afgelopen weken gepubliceerd zijn door onder andere NVM laten mooie beelden zien: De huizenmarkt lijkt uit het dal en er is een piek te zien in het aantal verkopen van woningen. De kans is dan ook groot dat je afgelopen jaren of recenter nog hebt nagedacht over de aankoop/verkoop van een woning.
Als je ver bent, wil je natuurlijk de situatie zo gunstig mogelijk maken, van voorwaarden en afspraken tot en met de aan/verkoopprijs. Hoe doe je dat?

1.     Onderhandel
Het zit Nederlanders nog niet echt in het bloed, maar onderhandelen is de belangrijkste weg naar een scherpe overeenkomst. Die prijsonderhandelingen vinden we spannend en moeilijk, zo bleek eerder uit een onderzoek van Nationale Nederlanden.
Bepaal allereerst voor je zelf hoe ver je wilt gaan en ga daar ruim onder (bij aankoop) of boven zitten (bij verkoop). Zo geef je ook ruimte voor onderhandelingen en loop je niet direct vast.
Uiteindelijk begint het onderhandelingsspel en komt er een moment dat je een eindbod doet (dat blijft nog steeds net iets boven/onder je minimum vereiste).
De andere partij wil ook goed uitkomen, maar zo hou je zaken voor jezelf scherp.
Ben je slecht in onderhandelingen, neem dan een makelaar in de arm.



2.     Heb geduld
Onderhandelingen kunnen veel tijd in beslag nemen. Niet alleen omdat het nu eenmaal tijd kost (je kijkt immers naar financieringsmogelijkheden of gaat in overleg met je makelaar) maar ook omdat het een heel slimme strategie kan zijn om eens wat rust te nemen en de andere partij niet het gevoel te geven dat je té enthousiast bent. Neem de tijd. De kans is groot dat bij interesse de andere partij tussentijds al contact opneemt.
Bij geduld hoort ook de tijd nemen om goed te bekijken welke hypotheek het beste bij je past. Laat je hierin informeren, maar doe vooral zelf ook research. Deze keuze is namelijk een belangrijke en eentje die van grote invloed kan zijn op je financiële situatie van de komende jaren.

3.     Maak een bewuste keuze voor al dan niet ondersteuning
Bij het aan- of verkopen van een huis wordt steeds vaker niet meer gewerkt met een makelaar; men houdt kosten liever in eigen zak en probeert het op eigen houtje. Hoe succesvol dat is, hangt af van je kanalen, je doelgroep en je type woning.
Houd er rekening mee dat als je niet kiest voor ondersteuning van bijvoorbeeld een makelaar, alles op jouw schouders komt. Van het bepalen van de verkoopprijs, tot het regelen van bezichtigingen en afhandeling van de daadwerkelijke akte.
Kies eventueel voor ondersteuning op een specifiek gedeelte, zoals het tekenen van de koopovereenkomst en inschrijving in Kadaster.

4.     Houd de financiën in het oog
De financiering van je woning is één van de belangrijkste, leidende factoren voor je keuze. Dat betekent dat de financiële ruimte die je hebt, mede bepaald hoe ver je kunt en zou moeten willen gaan. Kies je voor een woning die al vrij duur is en ook nog veel verbouwing vraagt, moet je zeker zijn dat dit financieel ook haalbaar is.
Anderzijds wil je ook weten of de andere partij (wanneer jij aan hen verkoopt), ook in staat is om hun bod waar te maken. Stel dus gerust vragen over hun financiering om te kijken hoeveel zekerheden ze je al kunnen bieden.

Kies voor veiligheid als je daar behoefte aan hebt
Hoewel het zelf aan- en verkopen van een huis toeneemt in populariteit, horen we nog steeds de angsten, onzekerheden en twijfels die veel (ver)kopers hebben. En dat is niet zo vreemd, want het is een hele besteding en je wilt voorkomen dat je JA (of NEE) zegt tegen het verkeerde huis of de verkeerde afspraken.

Advies over eigen woning bij Huijbregts Notarissen
Bij Huijbregts hebben we een team aan specialisten beschikbaar. Daarmee kan ons team je ook vakkundig en tegen een betaalbare prijs helpen bij alles rondom je eigen woning.
We helpen je graag bij:
-          De aankoop van je woning
-          De financiering van je woning
-          Het tekenen van de koopovereenkomst
-          Het tekenen van de hypotheekofferte
-          Het verzorgen van de akte en inschrijving in het Kadaster

Een woning (ver)kopen is al spannend genoeg. Zorg dat er ook ruimte is voor het (aankomende) woonplezier: Ons team werkt aan je dossier en maakt van jouw zorgen hun zorgen.
Benieuwd hoe we dat met je aanpakken?
Bekijk onze pagina eigen woning’ of loop binnen tijdens ons gratis inloopuur!




maandag 1 februari 2016

De rol als executeur: Waar word je mee belast?

Wanneer je wordt gevraagd als executeur is dat vaak een grote eer. Toch is deze rol geen eenvoudige, zeker omdat zaken pas echt aan de orde zijn op het moment van overlijden.
Het is gevoelsmatig niet eenvoudig om een taak als deze te weigeren. Toch gebeurt het toenemend vaak dat men als executeur een druk/last ervaart die voorheen niet ingeschat was. Reden te meer om de rol als executeur eens onder de loep te nemen: Welke verantwoordelijkheden en taken krijg je als executeur?

Wat moet je doen als executeur?
Allereerst ben je nooit verplicht de rol op je te nemen.
Als executeur krijg je veel feitelijke werkzaamheden toegeschoven. Daar zijn echter ook veel verplichtingen en aansprakelijkheden mee gemoeid. Die laatste leiden soms onverwacht tot problemen of lastige situaties. Daarover zo meer.
Executeurs worden vaak geworven binnen de familie- of vriendenkring. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het regelen van de uitvaart en bijvoorbeeld het opruimen van persoonlijke bezittingen binnen het taakgebied van de executeur vallen.
De exacte rol als executeur wordt meestal bepaald door wat in het testament is opgenomen. Zo kan zijn beschreven dat de rol alleen het regelen van de uitvaart behelst, maar als beheersexecuteur komt daar meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan:
·         Het doen van aangifte voor de erfbelasting
·         Het afhandelen van de erfenis (Bekijk de gratis brochure)
·         Het afhandelen van speciale verzoeken (van huisdierplaatsing tot verbranden van informatie)
Wanneer je als executeur tevens erfgenaam bent, kan dat tot vraagtekens en onrust leiden. Ben je gevraagd en wil je meer weten? Stel je vragen tijdens ons inloopuur.



Welke risico’s loop ik?
In veel gevallen levert de rol geen problemen op. Wanneer de financiële zaken niet complex zijn en de te verdelen erfenis goed beschreven is en wordt geaccepteerd door erfgenamen, levert dit zelden problemen op. Dat is echter niet vanzelfsprekend. (Dit beschreven we eerder al in een artikel over ruzie rond erfenis)
Wanneer er sprake is van bijzonderheden is het vaak raadzaam om een professional bij het executeurschap te betrekken. Met name bij geschillen rond nalatenschap kan de rol plotseling moeilijk worden. Onthoud hierbij dat je als executeur daarin een verantwoordelijkheid draagt. Wordt bepaald dat je onjuist handelt, heeft dat consequenties. 

Hoe kies ik de juiste executeur / wat doe ik als ik word gevraagd?
Wanneer je je in de positie bevindt een executeur te willen benoemen of als gevraagd executeur moet optreden, is het met name belangrijk om te bepalen of je moeilijkheden of bijzonderheden voorziet bij de afwikkeling van de nalatenschap.
Ongeacht of je al een keuze hebt gemaakt; Vraag een notaris om de exacte rechten en plichten als executeur in jouw specifieke geval. Na een uur praten met één van onze collega’s ben je al een stuk wijzer en maak je keuzes goed gefundeerd.
Zo ben je als je de rol accepteert voldoende op de hoogte en kun je als verzoeker een gedegen keuze maken voor de juiste executeur.