maandag 1 februari 2016

De rol als executeur: Waar word je mee belast?

Wanneer je wordt gevraagd als executeur is dat vaak een grote eer. Toch is deze rol geen eenvoudige, zeker omdat zaken pas echt aan de orde zijn op het moment van overlijden.
Het is gevoelsmatig niet eenvoudig om een taak als deze te weigeren. Toch gebeurt het toenemend vaak dat men als executeur een druk/last ervaart die voorheen niet ingeschat was. Reden te meer om de rol als executeur eens onder de loep te nemen: Welke verantwoordelijkheden en taken krijg je als executeur?

Wat moet je doen als executeur?
Allereerst ben je nooit verplicht de rol op je te nemen.
Als executeur krijg je veel feitelijke werkzaamheden toegeschoven. Daar zijn echter ook veel verplichtingen en aansprakelijkheden mee gemoeid. Die laatste leiden soms onverwacht tot problemen of lastige situaties. Daarover zo meer.
Executeurs worden vaak geworven binnen de familie- of vriendenkring. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het regelen van de uitvaart en bijvoorbeeld het opruimen van persoonlijke bezittingen binnen het taakgebied van de executeur vallen.
De exacte rol als executeur wordt meestal bepaald door wat in het testament is opgenomen. Zo kan zijn beschreven dat de rol alleen het regelen van de uitvaart behelst, maar als beheersexecuteur komt daar meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan:
·         Het doen van aangifte voor de erfbelasting
·         Het afhandelen van de erfenis (Bekijk de gratis brochure)
·         Het afhandelen van speciale verzoeken (van huisdierplaatsing tot verbranden van informatie)
Wanneer je als executeur tevens erfgenaam bent, kan dat tot vraagtekens en onrust leiden. Ben je gevraagd en wil je meer weten? Stel je vragen tijdens ons inloopuur.



Welke risico’s loop ik?
In veel gevallen levert de rol geen problemen op. Wanneer de financiële zaken niet complex zijn en de te verdelen erfenis goed beschreven is en wordt geaccepteerd door erfgenamen, levert dit zelden problemen op. Dat is echter niet vanzelfsprekend. (Dit beschreven we eerder al in een artikel over ruzie rond erfenis)
Wanneer er sprake is van bijzonderheden is het vaak raadzaam om een professional bij het executeurschap te betrekken. Met name bij geschillen rond nalatenschap kan de rol plotseling moeilijk worden. Onthoud hierbij dat je als executeur daarin een verantwoordelijkheid draagt. Wordt bepaald dat je onjuist handelt, heeft dat consequenties. 

Hoe kies ik de juiste executeur / wat doe ik als ik word gevraagd?
Wanneer je je in de positie bevindt een executeur te willen benoemen of als gevraagd executeur moet optreden, is het met name belangrijk om te bepalen of je moeilijkheden of bijzonderheden voorziet bij de afwikkeling van de nalatenschap.
Ongeacht of je al een keuze hebt gemaakt; Vraag een notaris om de exacte rechten en plichten als executeur in jouw specifieke geval. Na een uur praten met één van onze collega’s ben je al een stuk wijzer en maak je keuzes goed gefundeerd.
Zo ben je als je de rol accepteert voldoende op de hoogte en kun je als verzoeker een gedegen keuze maken voor de juiste executeur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten