maandag 1 mei 2017

De komst van een kindje.. wat moet je allemaal regelen?

Gezinsuitbreiding is een prachtig vooruitzicht!
In een eerder blog schreven we al over de zaken die je op dat moment vaak over het hoofd ziet. In het blog van vandaag lichten we wat bredere zaken toe rondom benodigdheden bij de komst van een kindje.

We halen een aantal belangrijke hoofdzaken opnieuw aan, en breiden ons overzicht uit met nieuwe, maar niet te missen zaken.


1. Wie wordt de voogd van jullie kind(eren)?
Hoewel je er misschien niet zomaar bij stil staat en al helemaal niet over wilt nadenken, is het onnoemelijk belangrijk: Wie gaat de verantwoordelijkheid voor jullie kind(eren) dragen als jij en je partner er niet meer zijn?

Veel jonge, nieuwe ouders denken hier pas over na als er een kindje is geboren en ze de vraag krijgen “wie is eigenlijk jullie voogd”. Omdat de keuze vaak niet eenvoudig is, is het slim hier op tijd over na te denken.

Het vastleggen van wie de voogd is, maar ook welke zaken je hieromtrent nog meer wilt regelen, doe je in je testament.


2. Bekijk wat jullie samenlevingsvorm betekent voor jullie toekomst.
Als jullie getrouwd zijn, is jullie kindje automatisch wettelijk van jullie beiden als ouders. Als dat niet het geval is, moet de vader het kindje ‘erkennen’, zodat hij ook juridisch als vader wordt gezien.
Ook het ouderlijk gezag is niet vanzelfsprekend, ook niet als je het kindje hebt erkend!
Dit doe je bij de Kantonrechter.

Het erkennen van je kind kan voor of na de geboorte en gebeurt op het gemeentehuis.
Natuurlijk zijn er allerlei situaties en uitzonderingen; de Rijksoverheid kan je daarover meer vertellen online.


3. Overweeg of je wilt trouwen.
Natuurlijk kiezen tegenwoordig heel veel mensen er bewust voor om niet te trouwen. Als je wel een huwelijk overweegt, gelden natuurlijk de standaard adviezen (laat vastleggen of je op basis van huwelijkse voorwaarden wilt trouwen).
Een huwelijk voorafgaand aan het krijgen van een kindje heeft natuurlijk pragmatische voordelen (zoals het juridische vaderschap).


4. Bekijk je rechten en wensen rondom zwangerschaps- en ouderschapsverlof
Als je in loondienst bent als ouders, heb je bepaalde rechten rondom zwangerschaps- en ouderschapsverlof.
Sinds kort is ook het verlof voor de man na de geboorte wat uitgebreid.



Ga tijdig in overleg met je werkgever om afspraken te maken rondom je verlof, onbetaald verlof en opnemen van eventueel zwangerschapsverlof.



5. Doe op tijd aangifte van de geboorte van je kindje
Het wordt niet vaak vergeten, maar houd er rekening mee dat je je kindje op het gemeentehuis moet aangeven binnen 3 dagen na de geboorte!


Laat je goed voorlichten!
Bij Huijbregts Notarissen voorzien we je graag van allerlei informeren die je kan helpen wanneer je je zaken goed wilt regelen. Of dit nu gaat om de komst van een kindje of bijvoorbeeld het regelen van je testament of huwelijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten