woensdag 2 augustus 2017

Slimme tips en adviezen rondom het levenstestament (Deel 2)

In ons vorige artikel besteedden we al aandacht aan het levenstestament en wat het nou eigenlijk is.
Natuurlijk denk je over de inhoud van je testament goed na. Om je keuzes eenvoudiger te maken en je te helpen met wat slimme tips, gaan we in dit artikel in op een aantal belangrijke afwegingen en vragen:

Wanneer gaat een levenstestament in?
Je kiest bij een levenstestament voor een direct ingaande volmacht, of een volmacht die pas ingaat wanneer een arts bepaald heeft dat jij zelf niet meer in staat bent om keuzes te maken.
Veel mensen neigen in eerste instantie naar de tweede optie, zodat medisch is vastgesteld dat het echt niet meer kan.
Anderzijds betekent dit wel dat er mogelijk een periode is waarin jij eigenlijk niet meer kunt (of wilt), maar een arts nog geen uitspraak heeft gedaan. Je gevolmachtigde (vertrouwenspersoon) kan en mag dan nog niet aan de slag.



Wanneer eindigt een levenstestament?
Hoewel we er vaak niet zo over nadenken, kan een levenstestament natuurlijk ook een einde hebben.
We gaan er vaak vanuit dat ons levenstestament pas aan de orde is als we op latere leeftijd komen, waarbij uiteindelijk ons overlijden het testament beëindigt. Deze situaties zijn vanzelfsprekend helder, feitelijk en controleerbaar.
Maar wat als je je partner hebt gevolmachtigd en je uit elkaar wilt, of je niet langer samen wilt leven?
Neem in je levenstestament zo min mogelijk ‘moeilijk controleerbare’ zaken op. Wil je een volmacht intrekken, dat kan. Maar bedenk dat je keuzes in je levenstestament met een reden vast legt; de situatie kan zich voordoen dat je niet kunt kenbaar maken wat je wilt.


Houd rekening met praktische (bank)zaken
Als ouder zijnde kies je er het liefst voor kinderen gezamenlijk zaken op te laten pakken. Dat kan ook onpraktisch zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met geld pinnen. Of het doen van schenkingen. Als een bank niet kan instaan voor een correcte handeling, wordt een volmacht ook geweigerd.
Als voorbeeld:
Wanneer je vertrouwenspersoon niet mag schenken, kan een bank niet in staan voor correct handelen daarvan.
Onze notarissen kunnen je met al deze vraagstukken helpen; zo stel je een testament op dat je vertrouwen geeft van een goede afhandeling, zonder dat het voor praktische problemen zorgt. Stel bijvoorbeeld met ons limieten op per handeling, of bepaalde voorwaarden en beperkingen.

Wees uitgebreid en gedetailleerd
Hoe gedetailleerder je werkt in je volmacht in het levenstestament, hoe nauwkeuriger je bepaalt naar welke wensen je vertrouwenspersoon kan handelen.
Natuurlijk denk je hier niet dagelijks over na en moet je nadenken over zaken die je je nu nog niet kunt bedenken of helemaal niet wilt bedenken.

Toch is het levenstestament aan een enorme opmars begonnen, en dat is niet voor niets.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten