woensdag 1 november 2017

Bedrijfsfinanciering anno 2017 – Kan dat nog?



De tijd dat we bij een bank konden binnenlopen en extra geld kregen omdat we simpelweg de bankier kenden, is al lange tijd voorbij.
Een financiering aanvragen bij de bank kent inmiddels nogal wat drempels. Sterker nog; vaak wordt gedacht dat het de moeite niet waard is omdat je ‘het wel kunt vergeten’.

Maar wat moet je dan als je voor je bedrijf mooie kansen ziet en wilt investeren? Is het simpelweg geen optie meer of zijn er alternatieven die bij je passen?

Een klein inzicht in de spelregels van bedrijfsfinanciering anno nu.


1.      Bedrijfsfinanciering is minder eenvoudig
Banken zijn de afgelopen jaren een stuk voorzichtiger geworden. Met de herinnering van de afgelopen jaren en crisis is dat niet zo vreemd. Het wil niet zeggen dat het verkrijgen van bedrijfsfinanciering niet meer mogelijk is.
Wel zijn banken veel meer geconcentreerd op het beperken van hun risico’s.

Dat vraagt dus meer dan ooit een goed doordacht, slim en professioneel uitgewerkt plan en een goede, sterke onderbouwing.




2.      Er zijn alternatieven genoeg
Hoewel het lastiger lijkt om bedrijfsfinanciering voor elkaar te boksen, is er eigenlijk meer mogelijk dan ooit! Alternatieven als crowdfunding, informal investors of beleggingsfondsen bieden tal van mogelijkheden om financiers voor je bedrijf te krijgen.

Vooral voor start-ups is crowdfunding populair en als veelbelovende nieuwkomer is dit een effectieve manier om kapitaal te verkrijgen en/of daar een (soms explosieve) groei mee te bewerkstelligen.

Maar ook voor het verkrijgen van bedrijfsmiddelen is de optie van lease enorm gegroeid! En materiaal hoeft daarvoor niet eens nieuw te zijn; ook tweedehands leasing is een slimme manier van financiering, als het bij je bedrijf(sbehoefte) past.



3.      Doe het in 1x goed
Een belangrijke voorwaarde om je bedrijfsfinanciering goed te regelen is het in 1x goed te doen.
Als je aanklopt bij de bank om verliezen van voorgaande jaren aan te vullen, is een afwijzing bijna gegarandeerd. Maar kom je met een goede uitgangspositie  en zoek je extra werkkapitaal of uitbreiding van je machine- of wagenpark, kun je met een goede onderbouwing veel succes behalen.

Zo’n financieringsaanvraag moet je wel in 1x goed doen. De kans dat je na een eerdere afwijzing succes boekt als je voor de tweede keer bij de bank aanklopt is zeer klein.

Laat je dus goed adviseren of bijstaan door een professional met kennis van zaken.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten