dinsdag 14 november 2017

Een goed begin; De financiële toekomst van je kind



Vanaf het moment dat je kindje wordt geboren, draag je op allerlei fronten verantwoordelijkheid voor hem of haar. Waar dat eerst vooral om praktische eerste levensbehoeften gaat, wordt dat steeds breder.
Ook de financiële basis voor de toekomst van je kind is er daar één van en die begint eigenlijk zo vroeg mogelijk!


1.      Een potje voor later
Veel ouders kiezen ervoor om al op jonge leeftijd een spaarrekening op te starten voor hun kind. Voor welke toepassing dan ook; het is een slimme zet!
Of je nu geld opzij zet voor een studie, een opstart voor hun eigen spaarrekening voor een eigen woning of auto, of gewoon een basis wilt leggen waarop zij zelf later kunnen doorbouwen; het is prettig als kinderen al een kleine basis krijgen en bij een vroege start vraagt dat per maand niet zo’n grote investering voor jou als ouder.


2.      Omgaan met geld
Op de basisschool krijgen kinderen langzaam het besef van geld mee. Ze gaan begrijpen dat geld niet eindeloos voorhanden is en dat bepaalde zaken een waarde hebben die in geld uit te drukken is.

Ook het idee van geld pinnen, betalen voor spullen of verkopen van materialen of aanbieden van klusjes om daarmee geld te verdienen wordt steeds tastbaarder.

Over het moment waarop je start met het geven van zakgeld en wat kinderen daarmee mogen doen, verschillen de meningen erg.
Wat in elk geval belangrijk is, is dat je kinderen bewust en actief leert omgaan met (de waarde van) geld. Laat ze zelf dingen betalen, laat ze ervaren dat als ze een euro eenmaal hebben uitgegeven, deze niet nogmaals uit te geven is aan iets anders.



Op een wat hogere leeftijd is het onderscheid tussen zak- en kleedgeld mogelijk een slimme keuze; als jongeren maar weten waarom ze iets krijgen en wat ze daar eventueel voor moeten doen.
Ook een bijbaantje is belangrijk voor het ontwikkelen van financiële verantwoordelijkheid en financieel besef en zo leren jongeren dat ze zelf in de hand hebben wat ze te besteden hebben.

Ook op school is er in veel gevallen aandacht voor geld of bijvoorbeeld het opzetten van een (fictief) eigen bedrijf. Al die ervaringen nemen kinderen later mee in hun eigen geldzaken.


3.      Eigen verantwoordelijkheden dragen
Daar direct aan verbonden is het leren eigen verantwoordelijkheden te dragen. Vanaf je 18e ben je in Nederland voor een groot aantal zaken zelf verplicht zorg te dragen. Daarover schreven we eerder het artikel “Wat verandert er als je 18 bent?” .

Wanneer kinderen en jongeren al van jongs af aan leren omgaan met geld en leren een balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven, dan is de kans groot dat zij hier ook op latere leeftijd op een verantwoordelijke manier mee om gaan.

Dit begint met een bijbaantje en het leren kiezen waaraan geld wordt uitgegeven, maar gaat later ook op bij het leren je belastingaangifte te doen, je eigen zorgverzekering te regelen en overige verzekeringen zelfstandig te regelen en betalen.



Slim omgaan met geldzaken of je voorbereiden op de toekomst van je kinderen of kleinkinderen?

Ons team voor familiezaken voorziet je graag van advies!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten