maandag 15 januari 2018

Trouwen in 2018 – dit zijn de veranderde spelregels



Waar het (aangaan van een) huwelijk vooral bomvol romantiek zit, wijzen de cijfers helaas pijnlijk uit dat niet elk huwelijk gemaakt is om ‘voor altijd’ te zijn.
Met cijfers die nog steeds rond de 60% schommelen, eindigt meer dan de helft van de huwelijken in een echtscheiding. En daarbij staat een factor vaak centraal: geld.

Nu in de wet is vastgesteld dat voor huwelijken die per 1/1/2018 worden gesloten andere regels gelden ten aanzien van bezit en schulden, delen we graag de belangrijkste highlights rondom de veranderde spelregels per begin dit jaar. Trouwplannen in 2018… even lezen!




1.     Gemeenschap van goederen is niet langer de standaard
Dit is meteen de meest belangrijke aanpassing ten opzichte van voorheen.
Waar je tot het begin van dit jaar automatisch ‘in gemeenschap van goederen’ trouwde als je niets anders liet vastleggen, is dat veranderd.
Vanaf heden trouw je in beperkte gemeenschap van goederen:

·         Schulden of eigendommen die je al had voor jullie huwelijk, blijven van jou. Dat is fijn, als het gaat om eigen vermogen of bezittingen, maar is ook fijn voor je (ex)partner als het gaat om bijvoorbeeld een studieschuld of eerder afgesloten lening.
·         Erfenissen en schenkingen blijven van jou en worden niet automatisch mede het eigendom van je (ex)partner.

Wel is het nog steeds erg gebruikelijk dat (groot)ouders aanvullend laten vastleggen welke beperkingen ze in een nalatenschap willen opnemen rondom partners van hun kinderen of bijvoorbeeld kleinkinderen.


2.     Het vastleggen van je wensen is belangrijk
Hoewel je misschien denkt dat je hiermee je zaken voldoende geregeld hebt, is dat niet helemaal het geval.
Want wat als jij, je partner of jullie beiden een eigen zaak hebben? Of er zijn andere specifieke afspraken die je zeker wilt hebben?

Daarnaast is het zo dat aankopen die jullie samen doen tijdens het huwelijk, wel van jullie samen zijn. Dat geldt ook voor leningen.
En hoe wil je omgaan met zaken die jullie al samen hebben aangekocht voordat jullie trouwen?

Ook al denken we bij een huwelijk liever niet aan hoe het mis kan gaan; het is bijna ondoenlijk om goede, rationele afspraken te maken op het moment dat een huwelijk al een echtscheiding is geworden. Dus leg je afspraken in alle rust vooraf samen vast!
Daar helpen we je graag bij.



3.     Registreren en vastleggen
Het algemene advies is om goed vast te leggen wat van wie is, en wie voor welke kosten is opgedraaid. Hoewel dat verre van romantisch is en in veel gevallen in de praktijk niet of nauwelijks gebeurd, is dat wel de beste methode om zaken scherp te houden.
Want wat nu vanzelfsprekend is, wordt over enkele jaren een discussie. Omdat je gevoed wordt door spijt of wrok, of simpelweg omdat jullie niet meer weten hoe het nou eigenlijk zat.

Leg aankopen en afspraken vast, registreer wat van wie is en hoe je met zaken wilt omgaan. OOK als je trouwt in 2018 blijft het belangrijk om goede afspraken te maken en allebei je eigen belang en dat van je partner te beschermen.

Kun je wel wat advies gebruiken? Bezoek dan eens ons vrijblijvende inloopspreekuur!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten