woensdag 3 januari 2018

Hypotheekgekte.. Overstappen in 2018, Ja of nee?

Na de volledige opleving van de huizenmarkt afgelopen jaar, zit de gemiddelde (beoogd) huizenkoper nog steeds met veel vragen. Er is veel beweging in de markt, er wordt nog steeds veel gekocht en verkocht, maar de lage huizenprijzen van afgelopen tijd zijn wel een beetje voorbij.
Toch liggen er nog voldoende kansen voor huizenbezitters, en dat zit niet in de laatste plaats in de kansen voor een goedkopere hypotheek. Maar voorzichtigheid is geboden..


1.    Tussentijds oversluiten van je hypotheek, mag dat wel?
In principe zet je met het afsluiten van je hypotheek de rente voor een aantal jaren vast. Toch is het mogelijk om tussentijds je hypotheek over te sluiten.
Op dit moment is de hypotheekrente namelijk historisch laag en waarschijnlijk aantrekkelijker dan toen jij je huis kocht.

Je kunt niet zomaar oversluiten; je krijgt dan te maken met een boeterente.
Het mag dus wel, maar banken willen een compensatie voor de ‘misgelopen’ inkomsten door oversluiting.



2.     Hoe bepaal ik of oversluiten een slimme zet is of niet?
Eerlijk gezegd hangt dat van je specifieke situatie af; wat is je huidige rente en wat zou je nieuwe rente worden. Hoe hoog is je boeterente en hoeveel tijd zou het je kosten om het ‘voordeel’ te behalen met oversluiten. Je profiteert namelijk als je voor een langere tijd de lagere rente kunt gebruiken.

Wat er vervolgens mee gebeurt als je een nieuwe woning zou kopen, is een volgende vraag die je graag gesteld wilt hebben.

Daarbij kan het zijn dat je een van de mensen bent die nog met een aflossingsvrije hypotheek zit. Hoewel dit een goedkope hypotheekvorm is, zitten er veel nadelen aan. Zo blijft je schuld maximaal.
Als dat het geval is, kan het heel interessant zijn om juist nu met de lage hypotheekrente een nieuwe hypotheekvorm aan te gaan en gedurende een lange termijn (de nieuwe rentevaste periode) voor een lage rente te gaan.


3.     Hoe pak ik het oversluiten van een hypotheek aan?
Om zeker te weten of het oversluiten van een hypotheek verstandig is, moet je je opties kennen en een goede afweging kunnen maken gebaseerd op cijfers en feiten.

Hiervoor kun je terecht bij je financieel adviseur of hypotheekadviseur. Uiteraard staat het team van Huijbregts Notarissen ook voor je klaar, om je - afhankelijk van de uitkomsten - te helpen bij het oversluiten van je hypotheek, als dat slim blijkt te zijn. En ben je juist op zoek naar een nieuwe woning, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres!.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten