donderdag 19 juli 2018


Stoppen met je bedrijf; wat moet je regelen?

Voor het stoppen met je bedrijf kunnen tal van redenen zijn. We gaan er in dit artikel vanuit dat je bedrijf geheel wordt gestaakt; we praten dus niet over een overname of overdracht naar partners, kinderen, erfgenamen of kopers.

Wanneer je een bedrijfsoverdracht of uitbreiding/wijzigingen van het eigenaarschap overweegt, kan ons team je daar overigens wel goed bij helpen. Maak in dat geval vooral een afspraak.


1.     Zorg dat je je goed laat informeren
Wanneer je gaat stoppen met je bedrijf, is het heel zinvol om te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en wordt over alles wat daarbij hoort.
Hoewel er veel zaken zijn die voor elke bedrijfsbeëindiging van toepassing zijn (denk vooral aan praktische zaken), heb je bij de afwikkeling te maken met variabelen die per bedrijf anders zijn.

Daarnaast zijn er gespecialiseerde experts die precies weten wat voor je bedrijf van toepassing is, hoe je zaken (financieel, juridisch en fiscaal) het slimste aanpakt en ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Natuurlijk is ook online veel informatie te vinden, dus lees je goed in. Maar houd bij alle online informatie in gedachten dat het generieke informatie is, die niet in jouw bedrijf kan kijken.  



2.     Houd in gedachten dat elk bedrijf anders is
Een bedrijf beëindigen als ZZP-er heeft vaak minder impact qua regelen dan een bedrijf met 50 personeelsleden, aandeelhouders en een miljoenenomzet.
Elk bedrijf is anders, en dat maakt het zo noodzakelijk om een beëindiging goed (begeleid) aan te pakken. Denk aan:
·         Welke bedrijfsvorm is je bedrijf?
·         Heb je te maken met personeel, meerdere eigenaren, aandeelhouders?
·         Wat is de reden van de beëindiging?
·         Wat is de financiële situatie en hoe wordt die afgewikkeld?
·         Welke bezittingen zijn er binnen het bedrijf en wat moet daarmee gebeuren?

Hoe groter en complexer de organisatie is, hoe belangrijker het is om zaken goed af te handelen. Aan de andere kant wil je als ZZP of MKB ondernemer ook zaken voor jezelf goed afsluiten.


3.     Regel de praktische zaken op tijd en slim
Naast de variabelen die per bedrijf anders zijn, zijn er ook logische zaken die voor vrijwel iedereen gelden. Een beetje handvat is daarin altijd handig:

·         Schrijf je uit bij het handelsregister
·         Zeg bedrijfsverzekeringen op
·         Controleer je afmelding bij de Belastingdienst
·         Controleer of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek
·         Controleer of je in aanmerking komt voor een uitkering
·         Zeg je domeinnaam op (indien gewenst) en controleer lopende contracten (telefoon, Internet, …)
·         Controleer of je te maken hebt met jaarlijks terugkerende kosten die bewust moeten worden beëindigd/afgerond. (subsidieaanvragen, vergunningen, verplichtingen).
·         Houd je administratie in orde; administratie moet minimaal 7 jaar bewaard blijven.


Een goed advies begint bij Huijbregts
De bedrijfsspecialisten binnen ons team begeleiden dagelijks bedrijven in overname, uitbreiding en beëindiging.
Wanneer je een beëindiging overweegt of wilt weten welke rol onze experts daarin voor je kunnen spelen; maak een afspraak of loop binnen tijdens onze inloopuren.





woensdag 4 juli 2018


Een erfenis aanvaarden, weigeren of beneficiair aanvaarden; hoe zit dat?

Hoewel we bij het woord erfenis vooral denken aan ‘wat we krijgen’, kan dat soms heel anders uitpakken. Een erfenis kan namelijk ook (deels) bestaan uit schulden of onbetaalde rekeningen. Daarnaast is het krijgen van een erfenis niet zomaar een handtekening en overgemaakt geldbedrag. Erfenissen kosten tijd om afgewikkeld te worden.

Natuurlijk zit je als erfgenaam niet te wachten op schulden of rekeningen; dus wat zijn je opties als erfgenaam?


Optie 1: Zuiver aanvaarden
Wanneer je een erfenis zuiver aanvaardt, accepteer je alles wat op je af komt. Ook als daar lasten mee gemoeid zijn.

Dit gebeurt regelmatig wanneer erfgenamen geen enkele reden hebben om aan te nemen dat er openstaande schulden of rekeningen van toepassing zijn of de waarde van de erfenis zoveel hoger is.

Wanneer je echter niet precies weet wat er te erven is, kan het zijn dat je eigenaar wordt van schulden. Een erfenis is dus niet zonder risico in dit geval.





Optie 2: Weigeren
Je kunt een erfenis weigeren. Dit kun je doen omdat je al weet of vermoedt dat er sprake is van een negatieve erfenis, maar ook andere emotionele zaken kunnen een rol spelen voor weigering.
Helaas komt het voor dat de dynamiek binnen een familie is verstoord en iemand zich niet content voelt met de situatie. Dit kan ertoe leiden dat diegene niets van de erflater wil weten en een erfenis weigert op andere gronden dan financiële.
Wanneer je een erfenis weigert, word je voor de wet geacht geen erfgenaam te zijn geweest.

Als de situatie zich voordoet dat je twijfelt over de erfenis en bijvoorbeeld niet zeker weet of dit gunstig voor je kan uitpakken of niet, is er een derde interessante optie.


Optie 3: Beneficiair aanvaarden
Plat gezegd kun je beneficiair aanvaarden benoemen als ‘wel de lusten, niet de lasten’. Als je wilt voorkomen dat je wordt opgezadeld met schulden van de erflater, kun je een erfenis beneficiair aanvaarden.
In grote lijnen houdt deze variant in dat je, na aftrek van schulden, aanspraak kan maken op eventueel overgebleven geld.

Wanneer schulden hoger zijn dan bijvoorbeeld opbrengsten uit de verkoop van een woning of het spaargeld, dan ben je als erfgenaam niet aansprakelijk voor die schulden.

Hoewel deze variant klinkt als de optie die je vrijwel standaard zou moeten (willen) toepassen, zijn er kleine kanttekeningen.
Je bent voor deze aanvaarding een schriftelijke verklaring verplicht bij de rechtbank. Daar zijn kosten aan verbonden. Overigens geldt dit ook bij een weigering van de erfenis!

Vervolgens is een boedelbeschrijving nodig; een omschrijving/opsomming van alle bezittingen en schulden. Vaak wordt gevraagd dit een notaris te laten afhandelen.


Welke optie past mij het beste?
Wanneer je graag zaken goed wilt regelen voor je erfgenamen, is het goed om daar tijdig over na te denken en je erfenis goed te (laten) regelen door een expert.

Krijg je een erfenis en vraag je je af waar je goed aan doet? We voorzien je graag van een advies of offerte voor erfrecht zaken.