woensdag 3 oktober 2018

De uitdagingen van de starter; hoe koop je nu een huis?


Het is veel starters niet ontgaan dat een huis kopen in 2018 als starter niet eenvoudig is. De huizenprijzen zijn hoog, het aanbod op de startersmarkt is beperkt en de mogelijkheden van financiering zijn er niet eenvoudiger op geworden.
Omdat het al lastig genoeg is, zetten we de uitdagingen en valkuilen voor je op een rij. En natuurlijk helpt ons team je graag bij het kopen van je (eerste) huis.


1.     Je studieschuld

Een factor die de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden, is de potentiĆ«le studieschuld. Als je een flinke studieschuld hebt, is een huis kopen lastiger omdat dit je maximale hypotheek verlaagt.

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat veel banken rekenen met de originele studieschuld, en niet de huidige waarde. Dat betekent dat ook als je al een deel hebt afgelost, die aflossing niet wordt meegenomen in de overwegingen van de banken.
Banken rekenen met een factor van 0,75% (oude leenstelsel) en een factor van 0,45% (nieuwe leenstelsel, gunstiger voor huizenkopers) voor het bepalen van een extra maandlast. 




2.     Eigen vermogen en maximale lening

Het voelt voor afstudeerders als een dubbele belasting als voorgenomen huizenkoper, maar de hoogte van het benodigd eigen vermogen is afgelopen jaren flink gestegen.
Dit komt omdat het maximale hypotheekbedrag is afgebouwd van 105% naar 100%. Dat betekent dat bijkomende kosten, zoals makelaars- en notariskosten en overdrachtsbelasting zelf moet betalen en daarvoor is vermogen nodig.
Wanneer je een studieschuld hebt, is er vaak weinig eigen vermogen en ben je aangewezen op andere middelen of mensen.

Enkele opties:

(Groot)ouders
Je mag als familielid eenmalig maximaal 100.800 euro belastingvrij schenken als ondersteuning bij een koophuis of verbouwing.
Een andere optie is een ‘familiehypotheek’ waarbij familieleden eigenlijk als bank fungeren en een goedkope hypotheek verstrekken aan hun kind. Aan deze constructie zitten fiscale voordelen voor beiden, dus kan de moeite waard zijn.

Startersleningen en gemeentelijke initiatieven
Diverse gemeenten bieden startersleningen voor mensen die niet kunnen terugvallen op vermogende (groot)ouders of eigen geld hebben. Een starterslening dicht het gat tussen je hypotheekbedrag en de prijs van je huis.
De starterslening wordt niet door elke gemeente gefaciliteerd.




3.     Haast, goed advies en risico’s

De enigszins op hol geslagen woningmarkt werkt erg in de hand dat kopers bereid zijn om meer te betalen en meer risico te lopen om een huis of kans maar niet mis te lopen.
Dat zien we bijvoorbeeld in het achterwege laten van het financieringsvoorbehoud of het aankopen van een woning zonder grondig bouwkundig rapport.

Helaas krijgen kopers die afzien van een inspectie vaak sneller hun zin en voorrang in de aankoop, de risico’s kunnen tot onoverkomelijke problemen leiden.
Bezoek daarom vooral open-huizen met iemand met verstand van zaken (al is het een oom die aannemer is) om snel te kunnen beoordelen waar je eigenlijk naar kijkt.



Goed advies? Ons team helpt je verder

Bij de aankoop van een huis, of het nu je eerste of je zesde is, wil je goed begeleid worden voor een prettig verloop, afwikkeling en het voorkomen van problemen en risico’s.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten