maandag 22 oktober 2018

Zoveel mensen, zoveel wensen; nieuwe manieren van wonen



Over wonen is de afgelopen maanden al veel te doen geweest; een huis kopen is lastiger dan ooit tevoren. En dat is niet alleen voor jongeren zo; ook ouderen met een eigen huis en zorgbehoefte hebben het soms lastig en mensen met een huurhuis, de zogeheten scheefwoners, mogen maatregelen verwachten.

In dit artikel gaan we echter niet in op de traditionele manier van wonen en al haar uitdagingen, maar om nieuwere woonvormen en hun bijzonderheden.


     Kangoeroewonen

Passend benaamd naar de wijze waarop een kangoeroe haar kind meedraagt, is deze woonvorm voor de toekomst een woonvorm waar veel mensen naar kijken als aanvulling op mantelzorg.

Je woont als zorgverlener in de ‘hoofdwoning’ en in een geschakelde ‘buidelwoning’ woont bijvoorbeeld je ouder(s) of een volwassen kind met behoefte aan begeleiding, bijvoorbeeld door een fysieke of mentale beperking.

Maar ook zonder zorgtoepassing kan het prettig zijn om zelfstandig te kunnen wonen, zonder iemand al te ver weg te hebben. 




     Cohousing

Cohousing is een term waarbij wordt verwezen naar het gezamenlijk huren van een woning. Hierbij leven meerdere gezinnen met elkaar en delen bijvoorbeeld gezamenlijke faciliteiten.

Cohousing is ook in toenemende mate een vorm van wonen waarbij samengestelde gezinnen na een scheiding een tussenweg vinden in plaats van het heen-en-weer-gesleur van kinderen dat veel gescheiden ouders ervaren in de traditionele woonvorm.



3      Het Hofje

Een hofje kennen we vooral van vroeger, waarbij (met name) alleenstaanden in kleine woningen bij elkaar woonden rondom een gezamenlijke tuin. Onderling was veel contact en onderlinge hulp was heel normaal.
Vorig jaar werd in Zwolle al een hippe nieuwe variant gemaakt en ook in Den Haag  en Amersfoort groeien ideeën.

Een idee om alleenstaanden bij elkaar te verbinden, met name voor 50+ ers, is al langere tijd in de aandacht en lijkt een prima oplossing tegen eenzaamheid.


Wonen nieuwe stijl – wat moet je regelen?

Zo’n nieuwe woonvorm kan heel goed bij je passen, maar onze wet- en regelgeving is natuurlijk vooral gebaseerd op de bekendere manieren van wonen.
Want hoe ga je om met vergunningen, tenaamstellingen en belastingen? En als je met meerderen samenwoont, hoe gaat het dan met het aanvragen van subsidies of toeslagen.

Toch is deze tijd bij uitstek de periode waarin traditionele woonvormen onder druk komen te staan door de uitdagingen die we ervaren in onze huidige woningmarkt.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten