woensdag 5 december 2018

Feiten en fabels over ‘scheefwonen’ en de woningmarkt


We hebben in het afgelopen jaar in onze blogs regelmatig aandacht besteed aan de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Die heeft immers aardig wat dynamiek gekend; van een enorme boost in het aantal gekochte en verkochte woningen, een historisch lage rente, tot een volledig vastgelopen huizenmarkt nu binnen veel gevraagde segmenten de huizenprijzen tot grote hoogtes zijn gestegen.

Tegelijkertijd zit ook de huur klem; huurprijzen zijn hoger dan ooit en met name in de hot-spots betalen mensen veel huur voor kleine woningen en is het aanbod voor mensen met een kleinere portemonnee minimaal.

Al deze consternatie heeft ook een huurgroep in de schijnwerpers gezet. De zogeheten scheefwoners die volgens hun jaarinkomen ‘te veel verdienen’ om gebruik te mogen maken van sociale huurwoningen. Kort door de bocht; ze moeten plaatsmaken voor mensen die het echt nodig hebben. Dus de overheid neemt maatregelen.



Wat is ‘scheefwonen’?
De term scheefwonen verwijst naar huur van sociale huurwoningen door mensen met een relatief hoog inkomen. Sociale huurwoningen hebben een huurprijs onder de marktprijs waardoor ze mensen met een lager inkomen de kans geven betaalbaar te wonen.
Omdat huurders met een hoger inkomen wel profiteren van de lagere huur maar daar eigenlijk geen noodzaak toe is, wordt de term ‘scheefwonen’ gebruikt.

Nu de woningmarkt steeds meer klem lijkt te komen zitten, is de aandacht voor mensen die wonen in een woning die financieel voor hun inkomen als ‘te goedkoop’ wordt aangemerkt, sterk toegenomen. Zelfs de overheid wil stappen ondernemen vanuit de gedachte meer ruimte te maken voor mensen die het echt nodig hebben.

Is er iets tegen te doen?
Dat is niet eenvoudig. Scheefwonen is in de meeste gevallen vooral een gevolg of symptoom van een vastgelopen woningmarkt; mensen verdienen niet genoeg om naar een dure koop- of huurwoning te kunnen, maar verdienen volgens maatstaven (die vaak niet eenduidig en al helemaal niet landelijk vastgelegd) te veel voor de woning waarin ze nu zitten.

Het huidige aanbod aan woningen voor middeninkomens is zeer matig en woningen (zowel koop als huur) kenen hogere prijzen dan ooit.
Door het gebrek aan andere opties ontstaat het scheefwonen. Het is dus niet per definitie kwaadwillendheid van de huurder.


Het sentiment van scheefwonen
Nu de overheid heeft aangekondigd meer te willen doen tegen scheefwonen, is dat veel mensen die als scheefwoner worden aangemerkt, in het verkeerde keelgat geschoten. Het voorstel is om alle ‘scheefwoners’ naar een minimale huurprijs te trekken en hen zo meer huur te laten betalen. 

Met name de toon van de berichtgeving (al dan niet veroorzaakt door media) lijkt bijna een criminaliserende werking te hebben; schofterige mensen die huurwoningen bezet houden.  Er zijn tal van zogeheten scheefwoners die net voor hun pensioen zitten, een dip in hun inkomen krijgen en met de kosten van studerende kinderen net achter zich, geen andere opties hebben.
Betaalbare woningen zijn er nauwelijks en het krijgen van een hypotheek is niet altijd eenvoudig.


Je opties op de woningmarkt verkennen
Wat je situatie ook is; ons team helpt je graag bij advies over je opties voor het kopen van een huis en de bijbehorende hypotheek.

Neem contact op met ons team, of bekijk online al meer informatie.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten