woensdag 2 januari 2019

Van kantoor tot woonhuis; de oplossing?


Kantoren, winkelpanden en fabrieksgebouwen; de leegstand is afgelopen jaren enorm gepiekt en de vooruitzichten zijn nog steeds dat er komende jaren meer bedrijfsgerelateerde gebouwen leeg komen te staan. Op dit moment staan in Nederland 20 tot 30 miljoen m2 aan bedrijfsruimte leeg! Met alle gevolgen van dien.

Tegelijkertijd is er een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. We hebben in onze blogs van afgelopen maanden regelmatig aandacht gevestigd op de uitdagingen op de huidige woningmarkt voor zowel kopers als huurders en hun kansen voor de komende jaren.

Met een overschot aan de ene kant en een tekort aan de andere kant, ligt de oplossing voor de hand zou je denken…  1+1-2.
Toch blijkt dat niet zo eenvoudig. Sterker nog, het aantal bedrijfsgerelateerde gebouwen dat als nieuwe bestemming ‘wonen’ krijgt, loopt terug.

Hoe komt dat eigenlijk en wat is dan DE oplossing?


Het gebeurt wel degelijk
Het gebeurt in Nederland wel degelijk dat gebouwen een nieuwe bestemming krijgen en tot woonvoorziening worden omgetoverd. Een prachtig actueel voorbeeld is het oude gebouw van de Postbank, in Arnhem.
Daar worden op dit moment 450 appartementen gerealiseerd in het iconische bekende gebouw waar voorheen de Postbank zich vestigde. Zo ook het voormalige pand van Rijkswaterstaat in 's-Hertogenbosch.

In dit geval wordt, door de historische waarde van het gebouw, het gebouw van binnen verbouwd en blijft de historiek bewaard.
Op andere plekken in Nederland is de noodzaak van het bewaren van het volledige gebouw niet zo groot, en worden soms hele gebouwen naar de grond gewerkt voor nieuwbouw van woningen.




Locatie, locatie, locatie
Locatie is een niet te missen factor in dit vraagstuk. Heel simpel bekeken; veel bedrijfspanden, zeker degene die leeg staan, staan op plaatsen waar bewoners niet graag gevestigd willen zijn. Je kunt je er iets bij voorstellen dat een woning midden in een grijs, doods bedrijventerrein weinig aantrekkingskracht heeft.
Buiten de directe omgeving is zo’n gebied vaak ook niet ingericht op bewoners (denk aan een supermarkt in de buurt, scholen of groenvoorziening).

Om zo’n locatie geschikter te maken, moeten er aanvullende investeringen worden gedaan, en daar raken we een derde, niet onbelangrijk punt.


Geld speelt een rol
Met name voor bouwers is het stukken minder aantrekkelijk geworden om bestaande panden om te bouwen naar woningen.
Bouwprijzen stijgen harder dan de prijs per m2 die een omgebouwd kantoor oplevert. Zeker buiten gewilde centra als De Randstad.
Dat maakt de marge minder interessant en met de hoeveelheid werk die er ligt, ligt de keuze voor bouwers voor de hand.


Durven en willen
Hoewel de berichten niet erg positief zijn, zijn er natuurlijk nog steeds veel mensen op zoek naar kopers voor hun eigen huis en een mooie nieuwe plek.

Ben je op zoek naar een huis of wil je vooral even weten welke opties je hebt ten aanzien van je hypotheek of eigen huis?

Neem contact op met ons team – we denken graag met je mee!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten