woensdag 6 maart 2019

2019; Het jaar van de Burger, of toch niet?




De kop van het jaar is eraf, het eerste kwartaal zit er bijna op. En dit jaar, 2019, zou (in elk geval financieel gesproken) het jaar van de Burger moeten worden. Vrijwel iedereen zou er dit jaar volgens de berichten op vooruit moeten gaan als particulier.
Inmiddels zijn de eerste loonstrookjes en uitkeringsoverzichten ontvangen en niet iedereen was onverdeeld positief. Daarbij komt met name dat belangrijke vaste lasten dit jaar aanmerkelijk hoger uit kunnen vallen.

Tijd dus om de balans op te maken en de grootste kostenposten op een rij te zetten.

PLUS: Nettolonen en koopkracht
De nettolonen gaan dit jaar omhoog en de gemiddelde koopkracht zou stijgen met 1,5%. Hierbij profiteren volgens NIBUD alleenstaanden met een modaal inkomen relatief veel (met zeker 2% koopkrachtstijging). Door de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de heffingskorting, pakken veel nettolonen dit jaar hoger uit, onder de streep.

MIN: Hogere woonlasten
Omdat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 130% verhoogt, rekenen veel gemeenten die kosten door aan inwoners in de afvalstoffenheffing; een pittige stijger.
Binnen de woonlasten (afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendezaakbelasting) is de afvalstoffenheffing de grootste oorzaak van de stijgende woonlasten, die voor vrijwel iedereen geldt; voor mensen met een eigen huis EN voor huurders.



MIN: Hogere energierekening
Deze stijging voelen we zeer zeker in onze portemonnee.
Waar enerzijds de energieleveranciers hun tarieven verhogen, verhoogt anderzijds het kabinet de belasting op aardgas.
De motivatie is duurzaamheid (daarover lees je meer in ons blog van volgende keer). Het kabinet heeft naar zeggen voor ogen om hiermee een stevige stimulans te bieden voor het verminderen van het verbruik van gas, of zelfs het kiezen voor volledig gasloos wonen.

Nog een min in deze categorie; de korting op de energiebelasting is door het kabinet juist verlaagd. Diverse organisaties hebben al een uitspraak gedaan over de geschatte impact: Varierend van 130,= meer betalen (Overheid) tot ruim 160,= (Vereniging Eigen Huis).

MIN: BTW-tarief naar 9%
Misschien wel de bekendste maatregel van afgelopen periode is de verhoging van het BTW-tarief van 6% naar 9%. Dat geldt voor tal van producten en diensten; van boodschappen tot de kapper en van horeca tot een treinkaartje.
Een belangrijke, wat zure bijkomstigheid, is dat veel organisaties hun prijzen meer hebben verhoogd dan de doorbelasting van het tariefverschil van 3%.
Als mooi commercieel moment wordt de BTW-verhoging gebruikt voor het verhogen van prijzen en daar voelen we vooral als consument de pijn van.

MIN: Gemeentelijke tarieven omhoog en autorijden duurder
Een nieuw paspoort of identiteitsbewijs is dit jaar duurder. Ook als vergunninghouder betaal je bij vrijwel alle gemeenten meer dit jaar voor je parkeerplek.
Hoewel alle gemeenten daarin hun eigen tarieven mogen bepalen, is de stijging overal merkbaar.

Ook autorijden wordt duurder; de wegenbelasting is wat hoger dit jaar. En hoewel dit varieert per provincie en type auto, is de wegenbelasting overal merkbaar. Ook de accijns op brandstof is verhoogd.


Slim omgaan met je geld
Je geldzaken goed regelen is niet vanzelfsprekend; daarom helpen we bij Huijbregts Notarissen graag met allerlei zaken die te maken hebben met je geld voor nu, voor later en alle levenszaken waar dit een rol in speelt.

Leg je eerste vragen in ons gratis inloopuur aan ons voor of vraag een offerte aan.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten