maandag 5 augustus 2019

HOT: “geld uit stenen” in trek bij zestigplussers




Het fenomeen ‘geld uit stenen halen’ bestaat al langere tijd, maar is sinds kort weer helemaal hot. We hebben het hier over het verzilveren van de overwaarde van een koopwoning die in je bezit is. Vooral bij zestigplussers is het concept de afgelopen tijd weer helemaal opgeklommen in populariteit, zo stelt Vereniging Eigen Huis.
Hoe komt dat en waarom is vooral bij deze doelgroep de populariteit zo hoog?

Woningwaarde staat er goed voor
Hoewel het concept al langere tijd bestaat is het pas sinds kort voor veel mensen weer echt mogelijk, nu vrijwel geen enkele woning ‘onder water staat’.
Waar voorheen meerwaarde met name werd gebruikt voor bijzondere, persoonlijke wensen, zoals een mooie reis, zijn de toepassingen nu een stuk praktischer.

Juist doordat mensen nu de ruimte hebben om hun overwaarde te gebruiken, zijn ook veel banken of hypotheekverstrekkers in deze behoefte gesprongen. Zo zijn er diverse hypotheken specifiek gericht op de oudere doelgroep en hun specifieke wensen om overwaarde te kunnen gebruiken.




Waar wordt het ‘geld uit stenen’ voor gebruikt?
Hoewel er verschillende hypotheektypes zijn voor het gebruiken van overwaarde, is binnen de benoemde doelgroep de wens of toepassing van het vrijgekomen geld herkenbaar vaak hetzelfde.

Zo gebruiken veel mensen de meerwaarde voor bijvoorbeeld een verbouwing, vaak bedoeld om de huidige woning ‘seniorgeschikt’ te maken. Door bijvoorbeeld een slaap- en of badkamergedeelte op de begane grond te voorzien, kunnen mensen er nu al voor zorgen dat ze langer zonder extra zorg in hun vertrouwde woning kunnen blijven.
Ook kiezen veel zestigplussers ervoor om eenvoudigweg een fijne aanvulling op het maandelijkse inkomen (AOW) veilig te stellen; enerzijds uit comfort, maar vaak om bijvoorbeeld stijgende zorg- of hulpkosten te dekken waarvoor ze zelf moeten zorgen.


Zijn er risico’s?
Een belangrijke voorwaarde voor deze toepassing is vanzelfsprekend dat er overwaarde op de woning moet zijn. In de huidige woningmarkt is dat voor de meeste woningen geen probleem.

Een belangrijk risico is dat we nu eenmaal niet in de toekomst kunnen kijken. Wanneer de toekomstplannen ineens flink moeten worden omgegooid, kan dat tot problemen leiden als dit bijvoorbeeld een versnelde verkoop van de woning betekent. Een deel van de overwaarde is namelijk al gebruikt en bij zeer hoge extra zorgkosten kan dat lastig blijven.

Toch zijn veel banken heel bewust en in overleg met bijvoorbeeld leden van Vereniging Eigen Huis komen hypotheken tot stand waarbij risico’s worden beperkt. Zo hoef je in die gevallen niet bang te zijn op straat te komen staan bij bijvoorbeeld een economische crisis.

Overweeg je een dergelijke constructie? Laat je goed informeren!
Zoals bijna alles rondom het kopen of verkopen van een huis, is ook dit vaak iets waar je zelf geen expert in bent. Maar zeker wanneer het om dit soort mogelijkheden gaat, is het belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico’s.

Vraag om advies over de hypotheekmogelijkheden



Geen opmerkingen:

Een reactie posten