woensdag 21 augustus 2019

Een lening aangaan… waar begin je en hoe krijg je de beste voorwaarden?




Meestal staat een lening aangaan niet zo hoog op je verlanglijstje. Daarom proberen veel mensen voor beoogde grote uitgaven te sparen. Natuurlijk kan dat niet altijd en soms zit je in een situatie dat een lening aangaan de beste (of enige) optie is.
Als je dan toch geld moet gaan lenen, doe je dat natuurlijk graag op een zo slim mogelijke manier, met weinig risico’s en zo voordelig mogelijk.
Dus waar begin je en waar moet je bij uitstek op letten?


1.      Begrijp waar je aan begint

Een lening is een serieuze stap. Je gaat een financiële verplichting aan en je betaalt geld over je lening; een verplichting waar je de komende tijd nog aan moet (kunnen en willen) voldoen.
Met name een hoge rente is een grote valkuil (het kost je immers veel geld) en je moet je goed beseffen dat je daadwerkelijk elke maand moet afbetalen; geld dat je niet aan andere zaken kunt besteden.


2.      BKR registratie

Wanneer je een lening aangaat, wordt dit geregistreerd. Een zogeheten BKR registratie toont andere geldverstrekkers, zoals bij het aangaan van een hypotheek, dat je al een financiële verplichting hebt lopen waarover je geld, rente, kosten betaalt.
Een lening kan er dus heel goed voor zorgen dat je geen of een lagere hypotheek kunt krijgen, omdat de hypotheekverstrekker risico’s wil beperken.  




3.      Het juiste type lening

Er zijn verschillende types leningen en de een past beter bij je dan de ander.
Persoonlijke lening: hierbij leen je eenmalig een bedrag dat je binnen een afgesproken termijn terugbetaalt. De rente staat vast gedurende de looptijd en je betaalt elke maand een vast aflossingsbedrag. Dit is prettig omdat je niet voor verrassingen komt te staan.

Doorlopend krediet: hier is geen looptijd aan verbonden. Je mag hierbij geld opnemen op het moment dat je wilt, tot een afgesproken maximum bedrag en je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt. Wanneer je dus wat hebt afgelost, mag je op een later moment dit gewoon weer opnemen, zolang je de limiet niet bereikt. De rente ligt hier echter niet vast; de hoogte ervan kan (en zal) stijgen en dalen.


4.      Denk na over aflossen

Wanneer je de kans hebt (of beter nog; vooraf probeert te maken) om sneller af te lossen of misschien zelfs in een of twee keer alles aflost scheelt dat een hoop geld. Bekijk daarvoor wel of jouw lening/geldverstrekker die optie ook kosteloos biedt. Het kan namelijk zijn dat vroegtijdig aflossen tot een boetebedrag leidt, en dat is zonde.

Dit geldt overigens voor een persoonlijke lening; een doorlopend krediet kun je altijd op ieder moment aflossen.


5.      Vergelijk en vraag een offerte aan

Misschien wel een van de belangrijkste punten van dit blog; vergelijk!
Rentetarieven verschillen namelijk sterk per kredietverstrekker en dat maakt vergelijken de eerste winst.
Aan de andere kant is het puur vergelijken op basis van tarieven ook weer lastig en niet altijd zaligmakend; vaak heb je pas een echt realistisch beeld van wat er wordt geboden en gevraagd als je een offerte opvraagt. Jouw persoonlijke profiel (risico) is namelijk mede bepalend voor de hoogte van de rente. Dus zaken als je leeftijd en inkomen, maar ook je BKR-registraties en woonsituatie zijn van invloed.

Een offerte aanvragen kost vaak niets en maakt het vergelijken zo helder mogelijk. Neem daar dus je tijd voor.


Vragen over je financiële situatie en toekomstplannen?
Onze adviseurs helpen je graag bij je vragen en persoonlijke situatie!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten