maandag 21 oktober 2019

Huis met gebreken; aantal oplevergebreken neemt toe. Wat nu?






In een nog altijd roerige huizenmarkt gebeurt een hele hoop. Gelukkig is er veel aandacht voor nieuwbouw nu we nog altijd een tekort aan woningen lijken te hebben. Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen voor de koper; van de laatste technieken (duurzaamheid, energiebesparing, onderhoudsarmte) tot een mooie uitstraling en moderne voorzieningen. Toch blijkt het aantal nieuwbouwhuizen dat met gebreken wordt opgeleverd hoger dan ooit. En dat terwijl de prijzen van deze nieuwbouw hoger is dan ooit tevoren.

Waar komt deze ontwikkeling vandaan en belangrijker nog; hoe voorkom je dit of wat kun je er als (gedupeerde) koper aan doen?

Oorzaak; nasleep van crisisjaren
Tijdens de crisisjaren lag het aantal gebreken beduidend lager. Gek zou je denken. Toch is juist de piek in gebreken die we nu zien, verbonden aan de crisisjaren. Waar in de crisis noodgedwongen afscheid werd genomen van veel (goed) personeel, is nu al snel een tekort ontstaan. Dat heeft bedrijven gedwongen naar buitenlands personeel te zoeken dat soms anders of minder goed is opgeleid. Belangrijker nog is dat taalverwarring voor veel ruis kan zorgen en/of kwaliteitsmaatstaven anders gehanteerd worden.

Oorzaak; minder concurrentie door groeiende vraag
Ook niet onbelangrijk is en ook weer verbonden aan diezelfde crisisperiode is de concurrentiedruk. Het is vaak niet zo dat bedrijven geen kwaliteit kunnen leveren, maar daar niet altijd de echte noodzaak toe voelen.
Waar in de vorige periode minder werk lag, was de aandacht voor kwaliteit en tevredenheid van de klant enorm belangrijk; een concurrent was snel gevonden en klanten stapten dus zo over. Nu de vraag sterk is toegenomen en het werk praktisch ‘voor het grijpen’ ligt, is die druk een stuk minder.

Oorzaak; Productieproblemen
Een derde punt van invloed is het tempo waarmee bouwmaterialen kunnen worden geleverd en geproduceerd. Omdat toeleveranciers niet altijd op tijd voldoende kunnen produceren. Dat zorgt voor vertragingen, die tijdsdruk opleveren wat effect kan hebben op de kwaliteit. Ook het kiezen voor andersoortige producten of oplossingen kunnen van invloed zijn op de geleverde kwaliteit of zorgvuldigheid. En marges die lang onder druk hebben gelegen, stimuleren soms het sneller of minder zorgvuldig werken.

Voor de koper; Hoe zit de aansprakelijkheid?
Een bouwer is vaak aansprakelijk voor gebreken, ook als je die na de oplevering ontdekt. Je hebt dus als koper best wat recht, maar discussie over gebreken en de afhandeling ervan zijn altijd vervelend.
In contracten ligt vaak vast hoe lang een onderhoudsperiode is na oplevering. Ook verborgen gebreken kennen een periode waarin ze door de bouwer moeten worden opgelost (meestal 5 jaar).

Veel nieuwbouwwoningen zijn daarnaast op basis van een garantie – of waarborgregeling gebouwd, waarbij een garantie van, in meeste gevallen, minstens 6 jaar geldt op de kwaliteit van de woning.

Wat kun je als koper zelf doen?
Maak gebruik van de vooroplevering als eerste kritische punt. Neem relevante documenten mee, zoals de verkoopbrochure en je meer/minderwerk overzichten zodat je dat als checklist kunt doorlopen voor jezelf.
Een vooroplevering is geen officiële oplevering en vraagt dan ook nooit om ondertekening of vrijwaring van iets; neem dus ook geen sleutels in ontvangst.

Tijdens de daadwerkelijke oplevering zijn er een aantal handreikingen die belangrijk zijn:
·         Neem de tijd (en laat je niet opjagen). Je hebt recht om goed, gedegen en uitgebreid door je nieuwe woning te gaan.
·         Neem indien gewenst (geadviseerd) een (onafhankelijk) bouwkundige mee. Deze professional kijkt met andere ogen naar de woning en ziet hierin sneller gebreken die jij als onervaren kopen over het hoofd ziet.
·         Probeer alles uit; ook geïnstalleerd sanitair, ventilatie, ramen en deuren… het moet werken dus check dat.
·         Kijk goed naar beschadigingen op allerlei oppervlakten; schilderwerk, kozijnen, ramen/glaswerk, maar ook afwerking van tegels, sanitair of krassen/beschadigingen van bad of douche.


Een goed advies is goud waard
Ben je op zoek naar een nieuwe woning, overweeg je instap in een bouwproject of wil je weten welke mogelijkheden je als koper of verkoper hebt?

Loop dan gerust eens binnen tijdens het inloopuur of maak een afspraak met onze professionals op het gebied van wonen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten