maandag 18 november 2019

Stikstofbeleid en nieuwbouw; wat betekent het voor ons allemaal?




De Raad van State was duidelijk; het stikstofbeleid van Nederland is niet in orde. Nieuwbouwprojecten in elke provincie kwamen stil te liggen en met man en macht is gezocht naar opties om er in elk geval voor te zorgen dat bouwprojecten (nieuwbouw en natuurbescherming/dijkversterking) weer op gang kunnen komen.

Hoewel er al veel over gesproken is, zetten we de belangrijkste highlights over deze kwestie voor je op een rij; van wat het nu betekent tot wat wij er van merken als Nederlander of huizenbezitter.

Wat heeft de rechter bepaald?
Kort gezegd is de uitspraak dat bouwers alleen een vergunning krijgen (voor woningen, wegen, etc.) als volledig vast staat dat natuurgebieden niet lijden onder de stikstofuitstoot van die bouw.
Waar voorheen de belofte genoeg was dat we ‘de uitstoot wel zouden gaan compenseren’ of ‘de natuur zou worden hersteld’ is niet langer genoeg. Het gevolg: talloze bouwprojecten liggen stil, zijn uitgesteld of bestemmingsplannen worden nietig verklaard.

Wat merk je hier als koper van?
Als jij toevallig de koper bent van zo’n nieuwbouwproject, is de consequentie overduidelijk. Of eigenlijk.. niet. Veel kopers wachten nu af wanneer hun project al dan niet wordt opgestart.

Je doet er goed aan om, zelfs buiten de informatie die actief aan je wordt verstrekt, zelf goed na te gaan wat je opties zijn. In de aannemingsovereenkomst kan bijvoorbeeld staan dat de bouwer binnen een bepaald aantal maanden na de koop vergunningen geregeld moet hebben. Als daaraan niet kan worden voldaan, kan dat een mogelijkheid bieden de koop te annuleren.

Wat merkt de rest van Nederland hiervan?
Omdat de noodzaak om woningen te bouwen zo hoog is, is het lang stagneren van deze bouw geen optie voor Nederland. Dat betekent dat er andere maatregelen komen die ‘ruimte’ maken voor de stikstofuitstoot van bouw.
Eerder deze maand werd al bekend dat we op zeer korte termijn (binnen enkele maanden) in Nederland de maximumsnelheid gaan beperken, maar er zullen ongetwijfeld nog meer maatregelen volgen voor heel Nederland. Op welke manier we dit gaan voelen is nog niet duidelijk.

Waarom is dit nu ineens een probleem?
Eigenlijk speelt dit probleem al lange tijd, maar vanuit tal van (begrijpelijke) overwegingen, lag de nadruk van de oplossing op een langere termijn en, zoals gesteld, was deze vooral gebaseerd op beloften en ideeën.
Nu de uitspraak van de rechter alles op scherp zet door nu concrete acties te vereisen, worden we in een stroomversnelling gebracht om iets te doen aan het huidige stikstofbeleid.

Advies over je woning
Vraag je je af of je nog wel een nieuwbouwproject moet aangaan, of dat het beter is een bestaande woning te kopen? Twijfel je over de verkoop of aankoop van je woning?



maandag 4 november 2019

Meer uit je spaargeld halen; wat heeft het buitenland te bieden?




De berichtgeving over spaargeld en rentetarieven is treurig. Het lijkt er zelfs op uit te draaien dat spaarders moeten gaan betalen voor het stallen van hun spaargeld; iets dat jaren geleden onmogelijk leek.
Niet vreemd dus dat spaarders naar andere opties kijken en alternatieven zoeken om hun spaargeld in elk geval iets te laten opleveren.

Buitenlandse banken mengen zich daarin flink; met (wel) interessante rentetarieven lijken deze opties aantrekkelijk. Is dat ook inderdaad zo of zijn de risico’s hoog? In ons blog van vandaag een kijkje in de voors-en-tegens van buitenlands sparen.


Lange termijn vast
Enkele banken in Nederland bieden ook nog wel iets aantrekkelijkere rentes voor mensen die bereid zijn hun spaargeld voor een langere periode vast te leggen, maar het echte voordeel zit over de grens. Zoals ons gezond verstand ons waarschijnlijk al vertelt; zet alleen spaargeld opzij in een dergelijk scenario waarvan je ook echt weet dat je het kunt missen
Denk dus goed na over de looptijd die je voor een dergelijke deposito kunt hanteren.

Minimum inleg
Dit verschilt per bank en varieert sterk. Waar sommige buitenlandse banken een minimum inleg van 2000 of 5000 euro hanteren, zijn er ook banken die vanaf 10.000 of 20.000 beginnen. Het maximale spaarsaldo is overigens vaak 100.000.

Garantie en valutarisico
Misschien wel de grootste drempel voor mensen die overwegen buitenlands te gaan sparen is het Icesave drama waarbij meer dan honderdduizend Nederlanders hun spaargeld verloren toen de IJslandse bank failliet ging.
Hoewel er veel veranderd is sindsdien om een betere bescherming te bieden, kan het zeker geen kwaad om de bank van je mogelijke keuze te onderwerpen aan wat onderzoek.

Heeft een bank een garantiestelsel of valt een bank inderdaad onder de bankgarantie (tot 100.000)? En als een faillissement voorkomt, word je dan in je eigen munt betaald of in de nationale munt? Want ook dat brengt weer een risico met zich mee wat je uiteindelijk geld kan kosten (valutarisico)

Regels over de grens
Regels, denk aan belasting, kunnen over de grens anders zijn. Maar buiten dat; je hebt altijd met belastingen te maken.
Zo betaal je bronbelasting altijd; de belasting die je over je geld betaalt in het land waar je geld staat. En dat verschilt per land. Bronbelasting kun je terugvragen omdat binnen Europa de regel bestaat dat je maar eenmaal belasting hoeft te betalen of je vermogen. En dat is in het land waar je aangifte doet.
Bronbelasting die je dus al hebt betaald kun je daarmee compenseren, maar moet je wel zelf regelen.

Met wat gedegen onderzoek is het stallen van je geld op buitenlandse banken niet perse een slecht idee. Houd echter oog voor de risico’s en laat je goed informeren over je opties, de optionele banken, locaties en landen en de consequenties van die keuze.

Advies over je vermogen
Wil je nadenken over wat je met je vermogen kunt doen of denk je alvast vooruit met een blik naar de toekomst.