maandag 18 november 2019

Stikstofbeleid en nieuwbouw; wat betekent het voor ons allemaal?




De Raad van State was duidelijk; het stikstofbeleid van Nederland is niet in orde. Nieuwbouwprojecten in elke provincie kwamen stil te liggen en met man en macht is gezocht naar opties om er in elk geval voor te zorgen dat bouwprojecten (nieuwbouw en natuurbescherming/dijkversterking) weer op gang kunnen komen.

Hoewel er al veel over gesproken is, zetten we de belangrijkste highlights over deze kwestie voor je op een rij; van wat het nu betekent tot wat wij er van merken als Nederlander of huizenbezitter.

Wat heeft de rechter bepaald?
Kort gezegd is de uitspraak dat bouwers alleen een vergunning krijgen (voor woningen, wegen, etc.) als volledig vast staat dat natuurgebieden niet lijden onder de stikstofuitstoot van die bouw.
Waar voorheen de belofte genoeg was dat we ‘de uitstoot wel zouden gaan compenseren’ of ‘de natuur zou worden hersteld’ is niet langer genoeg. Het gevolg: talloze bouwprojecten liggen stil, zijn uitgesteld of bestemmingsplannen worden nietig verklaard.

Wat merk je hier als koper van?
Als jij toevallig de koper bent van zo’n nieuwbouwproject, is de consequentie overduidelijk. Of eigenlijk.. niet. Veel kopers wachten nu af wanneer hun project al dan niet wordt opgestart.

Je doet er goed aan om, zelfs buiten de informatie die actief aan je wordt verstrekt, zelf goed na te gaan wat je opties zijn. In de aannemingsovereenkomst kan bijvoorbeeld staan dat de bouwer binnen een bepaald aantal maanden na de koop vergunningen geregeld moet hebben. Als daaraan niet kan worden voldaan, kan dat een mogelijkheid bieden de koop te annuleren.

Wat merkt de rest van Nederland hiervan?
Omdat de noodzaak om woningen te bouwen zo hoog is, is het lang stagneren van deze bouw geen optie voor Nederland. Dat betekent dat er andere maatregelen komen die ‘ruimte’ maken voor de stikstofuitstoot van bouw.
Eerder deze maand werd al bekend dat we op zeer korte termijn (binnen enkele maanden) in Nederland de maximumsnelheid gaan beperken, maar er zullen ongetwijfeld nog meer maatregelen volgen voor heel Nederland. Op welke manier we dit gaan voelen is nog niet duidelijk.

Waarom is dit nu ineens een probleem?
Eigenlijk speelt dit probleem al lange tijd, maar vanuit tal van (begrijpelijke) overwegingen, lag de nadruk van de oplossing op een langere termijn en, zoals gesteld, was deze vooral gebaseerd op beloften en ideeën.
Nu de uitspraak van de rechter alles op scherp zet door nu concrete acties te vereisen, worden we in een stroomversnelling gebracht om iets te doen aan het huidige stikstofbeleid.

Advies over je woning
Vraag je je af of je nog wel een nieuwbouwproject moet aangaan, of dat het beter is een bestaande woning te kopen? Twijfel je over de verkoop of aankoop van je woning?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten