woensdag 20 mei 2020

Verduurzamen van je woning; ja of nee?




Hoewel ieders aandacht op het moment vooral uitgaat naar de situatie rondom het Coronavirus, is er niet zoveel veranderd ten opzichte van 6 maanden geleden als we kijken naar de woningmarkt. En hoewel het klimaat een van de weinige zaken is die wel profiteert van de huidige crisis, is de tijd van verduurzamen, uitstoot verminderen en serieuze stappen ondernemen voor een groenere toekomst, nog net zoals hiervoor.

Juist nu veel mensen thuis zijn, wordt er veel nagedacht over hoe dat thuis eruit zou moeten zien, over een jaar, of misschien 2. Huizenprijzen zijn nog steeds hoog, het woningtekort houdt aan en nieuwbouwhuizen liggen qua prijs nog steeds ver verwijderd van bestaande bouw. Door het vele thuis zijn EN de aanhoudende roep om betere keuzes als het gaat om ons milieu, is verduurzamen van je huis dan ook iets dat voor veel mensen als vraag opkomt.
Gaan we dat doen en hoe dan? Hoe zit dat met kosten, en wat levert het me op?

In ons blog van vandaag daarom de veelgehoorde voors-en-tegens benoemd die we vanuit de praktijk horen van huiseigenaren over hun (on)wil om te verduurzamen.


VOOR verduurzaming

Gevoel van noodzaak
Wat we vaak horen is dat mensen niet perse vanuit hun ‘groene hart’ voor verduurzaming zijn van hun woning, maar dit meer als een noodzaak zien. De verwachting dat gas zijn langste tijd wel gehad heeft door de berichtgevingen; nieuwbouw die nu al gasloos is en bijvoorbeeld de aanhoudende berichten over problemen bij gaswinning in Groningen.

Blik op de toekomst
De behoefte een bijdrage te leveren aan het beschermen van onze wereld, ook voor onze (klein)kinderen, is een veelgehoord argument. Verduurzamen in datgene waar we dagelijks onze dag beginnen en eindigen lijkt dan ook een slimme keuze die dicht bij ons staat.

Een slimme investering
Een veelgehoord argument is natuurlijk het financiĆ«le plaatje. Niet alleen zien veel mensen het besparingspotentieel als goede reden om te verduurzamen, maar ook de verwachting een hogere prijs te krijgen bij verkoop tellen sterk mee. Het feit dat, hoewel aflopend, er nog steeds ruimte is voor subsidie vormt voor veel mensen de prikkel er nu over na te denken. Zeker als er ook een mate van ‘noodzakelijkheidsgevoel’ speelt; Liever nu met subsidie dan straks gedwongen voor mijn eigen rekening.



TEGEN verduurzaming

Het kostenplaatje
Waar het besparingspotentieel voor voorstanders misschien wel het sterkste argument is, is dat voor de tegenstanders exact zo.
De investering is niet voor iedereen haalbaar, of men is simpelweg te oud om het rendement ervan terug te zien.

Onzekerheid en onduidelijkheid
Een veelgenoemd tweede argument is het gebrek aan zekerheid en duidelijkheid. Wat wordt het beleid van de overheid (waar soms wantrouwen in doorklinkt), is alle informatie die we krijgen wel compleet? Maar ook de onzekerheid over welke oplossing op lange termijn standhoudt (want wat gaat er gebeuren met waterstof?) en welke rol overheid en gemeenten hierin gaan spelen, houdt mensen tegen nu echte stappen van verduurzaming te zetten.

Geen zeggenschap
Een heel praktische reden is dat niet iedereen zeggenschap heeft over zijn of haar woning. Woon je in een monumentaal pand of in een appartementencomplex waarbij zoiets wordt geregeld via de VvE, kan het simpelweg niet in eigen hand liggen.

Ongeschikte woning
Niet elke woning is geschikt voor iedere vorm van verduurzaming. Zonnecollectoren kunnen niet op elke woning, een warmtepomp is niet zomaar gelegd maar ook isolatieoplossingen zijn in een woning van 1938 niet altijd voor de hand liggend of mogelijk.



Plannen met je woning? Laat je informeren
Of je nu wilt verbouwen, naar je hypotheek wilt kijken of de verkoop van je huis overweegt; laat je goed informeren. Zeker in een roerige tijd kan een goed advies veel geld waard zijn.
Ons team van experts weet op ieder moment hoe de zaken ervoor staan en kunnen je gericht en praktisch informeren over wat slim is (en wat niet).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten