vrijdag 5 juni 2020

Faillissement? Dit staat je te wachten.




Hoewel het pakket aan steunmaatregelen van tijd tot tijd lovenswaardig wordt genoemd, is het overduidelijk dat het einde van deze crisis economisch gezien nog niet in zicht is. Dat betekent ook dat ondanks steun, niet alle bedrijven deze zware periode zullen overleven, met een faillissement tot gevolg.
Hoewel je daar als ondernemer natuurlijk te allen tijde ver weg van wilt blijven, kan het zijn dat je je toch in de situatie bevindt waarbij dit je realiteit wordt.

In ons blog van vandaag delen we informatie over de gang van zaken rondom een faillissement, hoewel we natuurlijk van harte hopen dat je je niet in deze situatie zult bevinden.

Aanvraag tot faillissement
De stap die eigenlijk voor je daadwerkelijke faillissement ligt, is de aanvraag ertoe.
Een faillissement komt zelden uit de lucht vallen; je bedrijf stond er al langer slecht voor en de financiële situatie werd onhoudbaar. Vaak betekent dat onbetaalde rekeningen van leveranciers.
Een faillissement wordt aangevraagd door jou als ondernemer (omdat je geen andere weg ziet) of door je schuldeisers. Wanneer je een faillissement aanvraagt moet je kunnen aantonen dat je als bedrijf niet meer aan betalingsverplichtingen kunt voldoen.
  
Professionele begeleiding
In het geval van een faillissementsaanvraag, of dit nu door jouzelf of je schuldeisers is geïnitieerd, is het een goed idee een advocaat te hebben die je bijstaat. Niet alleen is het goed om je te laten adviseren over wat je (wel of juist niet) moet doen om verdere problemen te voorkomen, maar bij een faillissement komt veel (juridische procedures) werk kijken waar wat hulp welkom is.
Ben jij niet de aanvrager van het faillissement, dan is een advocaat je optie om een aanvraag aan te vechten en mogelijk een faillissement te voorkomen.

De curator
Een rechter doet uitspraak over het faillissement (aanvraag afgekeurd of faillissement verklaard). Wanneer het faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator benoemd die inventariseert welke bezittingen en schulden er zijn. De curator is vanaf dat moment eigenlijk ook beheerder van het bedrijfsvermogen; als ondernemer sta je nu langs de zijlijn.

Als ondernemer heb je geen recht meer om (zonder nadrukkelijke toestemming van de curator) iets te verkopen, verhuren, doneren, betalen of een andersoortige verplichting aan te gaan uit naam van je bedrijf.

Je bent dan ook verplicht actief en goed mee te werken aan de afhandeling van het faillissement. Dat betekent dus ook volledige openheid van zaken en verstrekken van alle informatie die een curator nodig acht.
En wist je dat je niet zonder toestemming mag verhuizen naar een andere plaats (laat staan een ander land)?

Inventarisatie
Het op een rij zetten van schulden en vermogen is een klus die je samen met de curator oppakt. Alle schuldeisers moeten in beeld zijn. Zodra bekend is hoeveel de schuld en hoeveel vermogen/bezittingen er nog in het bedrijf zitten, wordt er onderhandeld met de schuldeisers. Dit wordt vaak gebaseerd op een wettelijke verdeelsleutel en wordt voorgesteld door de curator.

Faillissement gereed
Zoals je je kunt voorstellen zit er aardig wat tijd en werk tussen de uitspraak van de rechter en het daadwerkelijk afronden van het faillissement. Je faillissement eindigt als:
·         Schuldeisers niet akkoord gaan met de regeling. Hierop wordt het vermogen verdeeld volgens wettelijke verdeelsleutel en de restschuld blijft open. Afhankelijk van aansprakelijkheid zouden schuldeisers bij de ex-ondernemer kunnen claimen.
·         Alle schulden zijn afbetaald.
·         De rechtbank keurt een akkoord goed wat met ten minste 75% van de schuldeisers is afgesloten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten