maandag 6 juli 2020

Jouw bedrijf als jij er niet meer bent.. hoe regel je dat?
Als ondernemer ben je aan het knallen; vrijwel elke dag staat in het teken van je bedrijf en daar komt heel wat (denk)werk bij kijken. Net als bij alle zaken die te maken hebben met vastlegging, nadenken over de toekomst of geldzaken regelen, zijn die zaken zelden iemands favoriete bezigheid.
Nu weet je als ondernemer als geen ander dat vastlegging van zaken verplicht of echt noodzakelijk is, maar toch blijkt dat veel ondernemers de afhandeling van bedrijfsopvolging niet actief hebben geregeld. En al denken we er liever niet bij na; we zijn allemaal mensen met een bepaalde mate van kwetsbaarheid. Dus wat gebeurt er met jouw bedrijf als jij er (plotseling) niet meer bent of niet meer voor kan zorgen?


Bedrijfsoverdracht regelen? Liever nu..
Hoewel het makkelijk gezegd is en zeker als je nog wat jonger bent, je er vast nog niet eens over hebt nagedacht wie of hoe je je bedrijfsopvolging wilt regelen, heeft het altijd de voorkeur dit bij leven te doen.
Het kan zijn dat dit niet mogelijk is. Wanneer je echter bijvoorbeeld een van je kinderen het bedrijf wilt laten overnemen, krijg je te maken met tegengestelde belangen tussen kinderen; iets wat eenvoudiger bij leven te regelen en organiseren is.

Als je niets geregeld hebt en je komt als bedrijfseigenaar te overlijden, dan gaat op alle vlakken de gangbare wetgeving van erfrecht en nalatenschap in. Bij een onderneming is dat niet zo eenvoudig. Je zoekt immers naar continuïteit van het bedrijf, wilt voorkomen dat er veel belasting moet worden betaald of dat ruzie over erfenis en voortzetting een bedrijf alsnog te gronde richt. Een vorm van vastlegging is dus in elk geval een belangrijke stap.


Bedrijfsopvolging via testament
Net als in de klassieke vorm van het testament zoals veel mensen het kennen, leg je hierin je wensen vast ten aanzien van bedrijfsopvolging. Zelfs (juist) als een eigen kind de beoogde opvolger is, is dat zonder vastlegging zeker niet vanzelfsprekend. Maar ook wanneer de beoogd overnemer een derde is, moet je vastleggen. De noodzaak om zaken goed te regelen op dit vlak, is dus groot.

In zo’n testamentaire regeling worden vaak diverse dingen vastgelegd:
-          Continu├»teit van het bedrijf (wat wordt er precies overgenomen en hoe)
-          Wie is de executeur testamentair
-          Welke aandelen worden (tegen welke prijs) overgenomen?
-          Stel een kader waarin de opvolger ongestoord kan werken
-          Bepaal hoe fiscaal gezien de overname gunstig verloopt
-          Hoe wordt de erfenis van andere erfgenamen geregeld zonder impact op bedrijfsgezondheid


Fiscaal de juiste keuzes
Hoewel we hierboven de basale elementen van de situatie stellen, zijn er binnen het fiscale kader van dit onderwerp veel varianten binnen (voorwaardelijke) vrijstellingen van belastingen, belang binnen bedrijven, schenkingsopties en andere belastingen die meespelen.
Dat maakt het dat een situatie als deze eigenlijk niet zonder goede notaris kan worden beschreven en uitgezocht; je wilt je vastlegging juist en compleet maken, maar ook zorgen voor de beste uitgangspunten op financieel vlak.

Juist nu de crisis met Covid-19 veel ondernemers en families aan het denken zet over hun toekomst, kwetsbaarheid maar ook toekomstige doelen, helpen we je graag met het maken en vastleggen van de juiste keuzes. Voor nu en voor later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten