maandag 22 juni 2020

De huizenmarkt in Corona-tijd; de trends

In het afgelopen jaar heeft de krapte op de huizenmarkt en de daarbij behorende hoge huizenprijzen regelmatig centraal gestaan in onze blogs. Nu we door Covid-19 allemaal ineens geconfronteerd worden met een ‘andere realiteit’ kijken we mogelijk ook anders naar onze wens om te kopen en verkopen (en verhuizen). Een aantal trends die we zien sinds we in maart in volle kracht werden geconfronteerd met de Corona crisis:

Eigen huis verduurzamen.. even niet
Waar in eerste instantie de tijd thuis veel bewoners bewust maakten van hun opties en wensen om (bij niet verhuizen) meer uit hun eigen woning te halen, begint nu we enkele maanden verder zijn, de onzekerheid parten te spelen.
Omdat verduurzamen voor veel mensen met aardig wat budget gepaard gaat en de economische onzekerheid (houd ik mijn baan, blijven mijn inkomsten stabiel, wat doet de economie?) groeit, maakt men pas op de plaats.

Verduurzamen is daarmee niet uit het bewustzijn, maar wordt bewust op een 2e plaats gezet om een begrijpelijke zekerheid en back-up te kunnen bewaren.


Senioren blijven waar ze zijn
Meer dan de helft van de 60+ ers in Nederland wilde al niet verhuizen als dat niet strikt noodzakelijk was, al voordat we met Covid-19 te maken kregen. Juist in de tijd dat men meer op de eigen woning en alleen zeer naaste familie of buren is aangewezen, is dat gevoel versterkt. Men is blij met de huidige woning, blij met de buurt en voorzieningen en vindt de huidige woning geschikt om te blijven.
Ook bij toenemende gezondheidsproblemen kiest meer dan 1 op de 3 liever voor een (uitgebreide) aanpassing van de woning, dan te kiezen voor een andere plek.
Fun fact: Intrekken bij kinderen staat laag op het favorietenlijstje. Als zelfstandig wonen niet meer lukt is, zelfs denkend aan Corona, het verpleeghuis nog steeds een vaker gekozen voorkeur.


Huizenprijzen en verkoopcijfers
Het effect van de huidige situatie op de effectieve woningmarkt is eigenlijk beperkt te noemen. In het hoogtepunt (maart 2020) werd een duidelijke dip gezien in het aantal bezichtigingen en verkopen, maar die is richting eind mei alweer sterk opgetrokken. Ook uit onderzoeken blijkt dat op dit moment actief zoekenden, niet van plan zijn daarmee te stoppen vanwege Corona. De huizenprijzen zien we op korte termijn dus ook niet snel veranderen.

Hoewel mensen bij bezichtigingen en waardebepalingen afgelopen maanden werden gedwongen daarin alternatieven te zoeken (zoals online waardebepalingen) biedt de verder naderende versoepeling van maatregelen straks weer volop ruimte om zaken te doen zoals we gewend waren.

Interessant gegeven in recente onderzoeken is wel dat met name doorstromers een gevoel van onzekerheid delen en daardoor wel een pas op de plaats maken in het zoeken naar een nieuwe woning. Waar vooral tweeverdieners met een bepaalde levensstijl en wensen onder druk staan door de angst van baanverlies of het niet kunnen krijgen van nieuwe opdrachten, zien we vooral een dip in deze groep kopers/verkopers.


Twijfel je over je eigen koop- of verkoopplannen of wil je juist een stapje bij zetten? Laat dan van je horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten