maandag 28 september 2015

“Wij verkopen nachtrust..”: Hoe ‘eng’ is je notaris eigenlijk?


We hebben het echt gezegd: “Wij verkopen nachtrust”. En dat is ook zo.

In een wereld als die van vandaag zijn er zoveel zaken die vragen om een heldere benadering en het duidelijk vastleggen ervan, dat de wereld van de notaris veelzijdiger en breder is dan ooit. En harder nodig, blijkt vaak.
De horrorverhalen van familiaire ruzies of geschillen tussen ondernemers zijn dagelijks aan de orde en als ondernemer, familielid of geliefde wil je dat soort situaties voorkomen.
Het goed geregeld hebben van je zaken geeft daarom een enorme rust, of dit nu zakelijk of privé betreft.

Toch ervaren veel mensen een flinke drempel om in contact te komen met een notaris. We spreken iedere dag met veel mensen met allemaal een andere achtergrond, leeftijd of vraag en daarbij horen we vaak angsten of terughoudendheid die we graag een beetje wegnemen.
In dit artikel daarom de 3 meest gehoorde opmerkingen over De Notaris én natuurlijk onze reactie:

1.     Ik weet er zelf niet zoveel van, dus moet ik er maar op vertrouwen dat het allemaal klopt wat je zegt…
We begrijpen wat je bedoelt. Vaak kom je bij een notaris voor het regelen van zaken waar je zelf niet (helemaal) in thuis bent. Of dit nu het kopen van een huis is, het vastleggen van een testament of erfenis, of het beschermen van je bedrijf; je bent nu eenmaal geen materiedeskundige op elk vlak.
Kies daarom voor een notaris waarbij je een goed gevoel hebt en durf vragen te stellen en om nadere uitleg te vragen. Laat de notaris de tijd nemen om je in begrijpelijke taal uit te leggen waar het om draait.



2.     Als ik voor je deur sta, is mijn portemonnee al leeg.
Misschien is dit wel de meest gehoorde drempel. De diensten van een notaris kosten geld. Door de jaren heen is echter het gevoel ontstaan dat zelfs een belletje naar de notaris je geld kost en dat is niet waar.
Bij Huijbregts Notarissen geven we je zelfs de ruimte om vrijblijvend in een kort gesprek gratis je vragen te stellen: Een gesprek van 30 minuten kost je dus niets.
Plan dus gerust eens een gesprek in en leg je twijfels of vragen bij ons neer. We informeren je graag over de te nemen stappen.


3.     Eerst hoor ik bedrag X, maar als ik klaar blijkt het me ineens veel meer te kosten.
Ook hier horen we vaak veel angsten over: Mensen die in het verleden met een scherpe prijs gelokt zijn, maar uiteindelijk te maken krijgen met veel hogere kosten doordat extra’s zich opstapelen.
Afhankelijk van wat je vraag en opdracht aan ons is, geven we je een eerlijk beeld van de kosten of eventuele vermeerderingen. Het is ook de taak van de notaris om je alert te maken op elementen van je vraag waar je mogelijk nog nooit over hebt nagedacht.
Zo kun je bij een samenlevingscontract te maken krijgen met niet-standaard bepalingen omdat jullie situatie nu eenmaal anders is dan gemiddeld.
Onze notarissen informeren je direct over de consequenties zodat je goed geïnformeerd je keuze kunt maken. Zo sta je bij ons nooit voor een verrassing.




maandag 21 september 2015

‘Ruzie om erfenis al jarenlang dagelijkse kost’

Niet zelden halen disputen om een erfeniskwestie de media omdat kinderen of familieleden onderling bij het overlijden van hun ouder(s) in een felle strijd verwikkeld raken bij het verdelen van de erfenis.
Hoewel het vaak verhalen oplevert die in een soapserie niet zouden misstaan omdat de betrokkenen werkelijk elk stuk vuile was aanhalen om hun doel te bereiken, zijn de resultaten altijd gelijk: De familiaire banden zijn vernield en het nalatenschap van de overledene(n) voor eeuwig besmeurd met een lelijke ruzie. Als notaris kennen wij deze situaties helaas maar al te goed.

Ook recent oordeelde het Hof Den Haag over een kwestie waarbij ‘opzettelijk verzwijgen’ tot sancties leidde:
Twee kinderen erfden de nalatenschap van hun moeder, waarbij na een op het oog gelijke verdeling, enkele maanden later bleek dat de zoon naar Zwitserland was gereisd om enkele maanden voorafgaand aan het overlijden €600.000,- over te maken naar zijn eigen rekening.
De dochter startte een procedure bij de rechter en claimde dat dit gedeelte onderdeel van de erfenis hoort te zijn. Omdat de zoon inderdaad niet kon aantonen dat zijn moeder hem had gevraagd dit bedrag over te maken, concludeerde de rechter dat het ging om ‘opzettelijk verzwijgen’.
De sanctie in de wet is in deze dat diegene die heeft verzwegen, ook zijn/haar deel verliest. In dit geval ontving de dochter daarom haar oorspronkelijk deel én het overige gedeelte van haar broer.
Bron: Lees hier het artikel

Hoewel veel ouders of familieleden zich in eerste instantie niet herkennen in situaties als dit, blijkt vaak dat wanneer het om deze kwesties gaat (erfenis, verdeling van geld, rechtmatigheid), de onderlinge relatie sterk wordt getest. Zeker omdat een nalatenschap niet altijd gaat om een simpele zak met geld, maar over bezit (een woning, voertuigen, sieraden, kunst, inboedel), is het laten vastleggen van wat er moet gebeuren bij een overlijden, veruit de beste optie.
1.       Wat schriftelijk is vastgelegd is in principe bindend omdat dit de wensen van de overledene omschrijft. Dit moet bij een notaris. Zo kunt u zaken laten vastleggen die u anders wilt regelen dan volgens de wettelijke regels van erfrecht.



2.       Een verdeling maken van uw bezit kan soms een emotionele keuze zijn, dan die gemaakt is op grond van financiële overwegingen. Een bezit dat voor één van uw kinderen of familieleden veel emotionele waarde of herinnering biedt, kan bijvoorbeeld uw keuze van verdeling beïnvloeden op een ander niveau dan financieel.

3.       Uw notaris helpt u graag om uw wensen op schrift te verwoorden . Zo stellen wij u de juiste vragen en brengen wij zaken onder uw aandacht waar u misschien nog niet eerder aan had gedacht. De keuzes liggen altijd bij u, maar we helpen u graag om zaken zo duidelijk en volledig mogelijk te regelen.

Heeft u vragen over erfrecht of het vastleggen van bepaalde wensen, maar wilt u eerst uw vragen stellen of meer informatie?
Maak dan hier vrijblijvend een afspraak voor eenpersoonlijk gesprek.
Aan een gesprek van een half uur zijn bij ons geen kosten verbonden!








donderdag 3 september 2015

Een bedrijf starten: Hoe maak je de juiste keuzes?


De afgelopen jaren hebben wegens werkloosheid of de eenvoudige behoefte om zaken écht zelf aan te pakken, veel mensen de keuze gemaakt voor zichzelf te beginnen.
Je eigen bedrijf beginnen kan op heel veel manieren, maar brengt vanzelfsprekend ook veel vragen en handelingen met zich mee. Van bedrijfsplan tot startfinanciering en van ondernemingsvorm tot partnerbescherming.
Daarom in dit artikel de belangrijkste basisvragen bij (de voorbereidingen van) het starten van een bedrijf.

Kies je ondernemingsvorm
De vorm van je onderneming wordt met name bepaald door het type onderneming dat je wilt starten. Deze keuze is belangrijk, omdat het gevolgen heeft voor de risico’s die jij (en je partner) als ondernemer privé loopt, maar ook voor de fiscale behandeling die je onderneming krijgt.
Zeker wanneer je als ondernemer nog geen of weinig ervaring hebt, is een goed advies over ondernemingen starten onmisbaar!     
De rechtsvorm BV (dit is een officiële wettelijke vorm) is populair omdat juridisch gezien de aandeelhouder/bestuurder in principe (!) niet persoonlijk aansprakelijk is voor schulden van de BV.
Of de keuze voor een BV fiscaal gezien gunstig is, hangt af van de omvang van de omzet en de toekomstverwachtingen. Je notaris en accountant kunnen je hierover specifiek voor jouw situaties informeren.

Een eenmanszaak of werken als ZZP-er geeft de voordelen dat je snel kunt beginnen; je schrijf je in bij het handelsregister van Kamer van Koophandel en vraagt een BTW-nummer aan bij de belastingdienst.



Bescherm je levenspartner
Wanneer je als ondernemer begint, loop je vanzelfsprekend risico’s. Dat kunnen ook zaken zijn die je nooit had voorzien; je kunt zelf door ziekte of overlijden het bedrijf niet meer voeren of je krijgt te maken met tegenvallende resultaten met alle nadelige gevolgen van dien.
Als je getrouwd bent of samen woont, informeer dan gericht hoe je jouw partner kunt beschermen tegen ondernemersrisico’s. Zo voorkom je dat je partner betrokken raakt bij de bedrijfsvoering op een manier die je niet voor ogen had.

Bepaal gericht wat er vastgelegd dient te worden
Ervaren ondernemers komen in de loop der jaren steeds meer situaties tegen waarvan ze leren, soms met hier en daar een spreekwoordelijke bult of blauwe plek. Veel vervelende situaties, conflicten of onduidelijkheden kunnen worden voorkomen door simpelweg afspraken schriftelijk te laten vastleggen.
Zeker wanneer je in je (nieuwe) bedrijf te maken hebt met zakenpartners, is het zaak afspraken gericht en duidelijk te laten vastleggen: zo ontstaat transparantie in de afspraken en hebben beide partners duidelijk waar verplichtingen, risico’s en beschermingen gelden.
Wat er moet worden vastgelegd verschilt per onderneming en samenwerking. Ook hier is een goed advies van ervaren professionals de belangrijkste start!


Ga je een bedrijf starten of ga je samenwerken met een zakenpartner?
We adviseren je graag en zijn gedurende het hele proces een helpende hand: