zondag 28 mei 2017

Kogel door de kerk: Gemeenschap van goederen bij huwelijk beperkt

Er was al enige tijd sprake van: De vraag of het traditionele, trouwen in gemeenschap van goederen, nog past in de huidige tijd. Met een toenemende hoeveelheid scheidingen in de afgelopen decennia, maar vooral ook veel situaties waarbij een van de partners voor nare verrassingen kwam te staan, is de keuze niet raar.


Wat verandert er voor huwelijken na 1 januari 2018?
28 maart van dit jaar stemde De Eerste Kamer in met een beperkte gemeenschap van goederen.
Dat betekent dat wanneer je trouwt, je dat niet meer doet in de huidige, totale gemeenschap van goederen waarbij je als huwelijkspartners alles deelt; eigendom in alle vormen, en schulden.

Wanneer je op dit moment al getrouwd bent, verandert er niets. Wat op jullie huwelijk van toepassing is, wordt bepaald door de geldende richtlijnen op het moment van trouwen.




Wat betekent dat voor jou en je aanstaande?
De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat eigen vermogen dat je hebt opgebouwd voor het moment van jullie trouwen, privé blijft. Ook erfenissen en giften hoeven niet te worden gedeeld.

Dat vraagt wel van jou en je partner dat jullie administratie op orde is EN blijft. In de praktijk blijkt echter dat huwelijkspartners dit nu al niet doen en er alsnog discussie kan ontstaan.
Als je als partners discussie wil voorkomen, kun je alsnog kiezen voor meer gedetailleerde afspraken in de vorm van huwelijkse voorwaarden.
Deze nieuwe aanpak geldt overigens ook voor geregistreerd partners.


Wat als je WEL in totale gemeenschap van goederen wilt trouwen?
Als je na 1 januari 2018 alsnog bewust in een totale gemeenschap van goederen wilt trouwen, zoals nu nog het geval zou zijn, is dat mogelijk.
Je wijkt dan af van het dan geldende regime en kunt ook dat gewoon laten vastleggen bij je notaris.



Aandacht voor jullie situatie; huwelijkse voorwaarden op maat
Huwelijkse voorwaarden zijn maatwerk; jullie keuzes, situatie, financiële stand van zaken en voorkeuren zijn anders dan die van anderen.
Het kan dus heel goed zijn dat als je een huwelijk overweegt, je graag in meer detail specifieke afspraken wilt maken. Niet omdat je uitgaat van een gefaald huwelijk, maar omdat je wel pragmatisch zaken goed wilt vastleggen, voor beide partners.

Leg je situatie aan ons team voor en we helpen je graag bij huwelijkse voorwaarden op maat!


woensdag 10 mei 2017

Vertrouwen in de notaris; hoe maak je de juiste keuze?

We horen regelmatig dat mensen niet zo goed weten hoe ze nou ‘een notaris kiezen’. Vaak kijken ze in de directe omgeving (lokaal) naar een notariskantoor wiens website laat zien dat wordt geboden waarnaar ze op zoek zijn. En dat bepaalt hun keuze.

Vervolgens kom je in contact en laat je je vooral leiden door wat de notaris vertelt. Je bevindt je immers op een terrein dat vaak niet je eigen is; complexe of specifieke materie waar je niet dagelijks mee te maken hebt.

Dat vraagt dus een behoorlijke stap, want je legt wel belangrijke zaken voor je toekomst, je leven, je dood (hoe direct dat mogelijk ook klinkt) en/of het welzijn van de mensen om je heen vast. Je maakt belangrijke keuzes die vaak te maken hebben met een keerpunt of hoogtepunt in je leven. Of dat nu om een huwelijk of juist echtscheiding gaat, de aankoop van een huis, of het vastleggen van een testament; er hangt heel wat van af.

De keuze ligt bij jou.
Allereerst; jij kiest, jij bepaalt. Je hoeft niet per se naar een kantoor dicht in de buurt te gaan voor het regelen van je zaken. Zeker niet als dat betekent dat je keuze daarom zeer beperkt is.

Als je op zoek gaat in je bredere regio, zijn er wel wat zaken die je kunt checken voordat je überhaupt persoonlijk kennis maakt:
·         Is er een specialist (zijn er specialisten) in het vakgebied waar je hulp zoekt?
·         Hebben anderen in je omgeving positieve ervaringen met de firma?
·         Welk gevoel krijg je bij de algehele communicatie? Worden onderwerpen begrijpelijk aangesneden?
·         Krijg je een gevoel van professionaliteit en transparantie?



Voel je niet verplicht tot iets bij een eerste kennismaking; je krijgt pas een gevoel bij de mensen of persoon met wie je belangrijke zaken gaat regelen als je diegene ontmoet. En die eerste ontmoeting is geen verplichting tot meer!

Daarom vinden wij het prettig om je de kans te bieden kennis met ons te maken tijdens het gratis inloopspreekuur.


Ook voor zakelijke notariaat kwesties: kies bewust
Ook voor zakelijke kwesties moet je bewust een partner kiezen. Niet alleen hebben zakelijke keuzes voor jou als ondernemer in mindere of meerdere mate ook effect op je privesituatie; het is bepalend voor de toekomst (van je bedrijf).

Daarnaast heb je als ondernemer vaak meer dan eens te maken met een notaris of adviseur. De uitbreiding van je bedrijf, een nieuwe partner, of juist het opstarten van je BV; je wilt een firma waar je met regelmaat op kunt vertrouwen.

Maak kennis met ons team
We weten als geen ander dat bij belangrijke en soms ook moeilijke beslissingen het allemaal draait om vertrouwen en mensen.
Daarom maak je online alvast kennis met ons team en ben je bij het gratis inloopspreekuur van harte welkom om je eerste vragen vrijblijvend bij ons neer te leggen.

We zien je graag op ons kantoor!



maandag 1 mei 2017

De komst van een kindje.. wat moet je allemaal regelen?

Gezinsuitbreiding is een prachtig vooruitzicht!
In een eerder blog schreven we al over de zaken die je op dat moment vaak over het hoofd ziet. In het blog van vandaag lichten we wat bredere zaken toe rondom benodigdheden bij de komst van een kindje.

We halen een aantal belangrijke hoofdzaken opnieuw aan, en breiden ons overzicht uit met nieuwe, maar niet te missen zaken.


1. Wie wordt de voogd van jullie kind(eren)?
Hoewel je er misschien niet zomaar bij stil staat en al helemaal niet over wilt nadenken, is het onnoemelijk belangrijk: Wie gaat de verantwoordelijkheid voor jullie kind(eren) dragen als jij en je partner er niet meer zijn?

Veel jonge, nieuwe ouders denken hier pas over na als er een kindje is geboren en ze de vraag krijgen “wie is eigenlijk jullie voogd”. Omdat de keuze vaak niet eenvoudig is, is het slim hier op tijd over na te denken.

Het vastleggen van wie de voogd is, maar ook welke zaken je hieromtrent nog meer wilt regelen, doe je in je testament.


2. Bekijk wat jullie samenlevingsvorm betekent voor jullie toekomst.
Als jullie getrouwd zijn, is jullie kindje automatisch wettelijk van jullie beiden als ouders. Als dat niet het geval is, moet de vader het kindje ‘erkennen’, zodat hij ook juridisch als vader wordt gezien.
Ook het ouderlijk gezag is niet vanzelfsprekend, ook niet als je het kindje hebt erkend!
Dit doe je bij de Kantonrechter.

Het erkennen van je kind kan voor of na de geboorte en gebeurt op het gemeentehuis.
Natuurlijk zijn er allerlei situaties en uitzonderingen; de Rijksoverheid kan je daarover meer vertellen online.


3. Overweeg of je wilt trouwen.
Natuurlijk kiezen tegenwoordig heel veel mensen er bewust voor om niet te trouwen. Als je wel een huwelijk overweegt, gelden natuurlijk de standaard adviezen (laat vastleggen of je op basis van huwelijkse voorwaarden wilt trouwen).
Een huwelijk voorafgaand aan het krijgen van een kindje heeft natuurlijk pragmatische voordelen (zoals het juridische vaderschap).


4. Bekijk je rechten en wensen rondom zwangerschaps- en ouderschapsverlof
Als je in loondienst bent als ouders, heb je bepaalde rechten rondom zwangerschaps- en ouderschapsverlof.
Sinds kort is ook het verlof voor de man na de geboorte wat uitgebreid.



Ga tijdig in overleg met je werkgever om afspraken te maken rondom je verlof, onbetaald verlof en opnemen van eventueel zwangerschapsverlof.



5. Doe op tijd aangifte van de geboorte van je kindje
Het wordt niet vaak vergeten, maar houd er rekening mee dat je je kindje op het gemeentehuis moet aangeven binnen 3 dagen na de geboorte!


Laat je goed voorlichten!
Bij Huijbregts Notarissen voorzien we je graag van allerlei informeren die je kan helpen wanneer je je zaken goed wilt regelen. Of dit nu gaat om de komst van een kindje of bijvoorbeeld het regelen van je testament of huwelijk.