dinsdag 14 november 2017

Een goed begin; De financiële toekomst van je kind



Vanaf het moment dat je kindje wordt geboren, draag je op allerlei fronten verantwoordelijkheid voor hem of haar. Waar dat eerst vooral om praktische eerste levensbehoeften gaat, wordt dat steeds breder.
Ook de financiële basis voor de toekomst van je kind is er daar één van en die begint eigenlijk zo vroeg mogelijk!


1.      Een potje voor later
Veel ouders kiezen ervoor om al op jonge leeftijd een spaarrekening op te starten voor hun kind. Voor welke toepassing dan ook; het is een slimme zet!
Of je nu geld opzij zet voor een studie, een opstart voor hun eigen spaarrekening voor een eigen woning of auto, of gewoon een basis wilt leggen waarop zij zelf later kunnen doorbouwen; het is prettig als kinderen al een kleine basis krijgen en bij een vroege start vraagt dat per maand niet zo’n grote investering voor jou als ouder.


2.      Omgaan met geld
Op de basisschool krijgen kinderen langzaam het besef van geld mee. Ze gaan begrijpen dat geld niet eindeloos voorhanden is en dat bepaalde zaken een waarde hebben die in geld uit te drukken is.

Ook het idee van geld pinnen, betalen voor spullen of verkopen van materialen of aanbieden van klusjes om daarmee geld te verdienen wordt steeds tastbaarder.

Over het moment waarop je start met het geven van zakgeld en wat kinderen daarmee mogen doen, verschillen de meningen erg.
Wat in elk geval belangrijk is, is dat je kinderen bewust en actief leert omgaan met (de waarde van) geld. Laat ze zelf dingen betalen, laat ze ervaren dat als ze een euro eenmaal hebben uitgegeven, deze niet nogmaals uit te geven is aan iets anders.



Op een wat hogere leeftijd is het onderscheid tussen zak- en kleedgeld mogelijk een slimme keuze; als jongeren maar weten waarom ze iets krijgen en wat ze daar eventueel voor moeten doen.
Ook een bijbaantje is belangrijk voor het ontwikkelen van financiële verantwoordelijkheid en financieel besef en zo leren jongeren dat ze zelf in de hand hebben wat ze te besteden hebben.

Ook op school is er in veel gevallen aandacht voor geld of bijvoorbeeld het opzetten van een (fictief) eigen bedrijf. Al die ervaringen nemen kinderen later mee in hun eigen geldzaken.


3.      Eigen verantwoordelijkheden dragen
Daar direct aan verbonden is het leren eigen verantwoordelijkheden te dragen. Vanaf je 18e ben je in Nederland voor een groot aantal zaken zelf verplicht zorg te dragen. Daarover schreven we eerder het artikel “Wat verandert er als je 18 bent?” .

Wanneer kinderen en jongeren al van jongs af aan leren omgaan met geld en leren een balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven, dan is de kans groot dat zij hier ook op latere leeftijd op een verantwoordelijke manier mee om gaan.

Dit begint met een bijbaantje en het leren kiezen waaraan geld wordt uitgegeven, maar gaat later ook op bij het leren je belastingaangifte te doen, je eigen zorgverzekering te regelen en overige verzekeringen zelfstandig te regelen en betalen.



Slim omgaan met geldzaken of je voorbereiden op de toekomst van je kinderen of kleinkinderen?

Ons team voor familiezaken voorziet je graag van advies!



woensdag 1 november 2017

Bedrijfsfinanciering anno 2017 – Kan dat nog?



De tijd dat we bij een bank konden binnenlopen en extra geld kregen omdat we simpelweg de bankier kenden, is al lange tijd voorbij.
Een financiering aanvragen bij de bank kent inmiddels nogal wat drempels. Sterker nog; vaak wordt gedacht dat het de moeite niet waard is omdat je ‘het wel kunt vergeten’.

Maar wat moet je dan als je voor je bedrijf mooie kansen ziet en wilt investeren? Is het simpelweg geen optie meer of zijn er alternatieven die bij je passen?

Een klein inzicht in de spelregels van bedrijfsfinanciering anno nu.


1.      Bedrijfsfinanciering is minder eenvoudig
Banken zijn de afgelopen jaren een stuk voorzichtiger geworden. Met de herinnering van de afgelopen jaren en crisis is dat niet zo vreemd. Het wil niet zeggen dat het verkrijgen van bedrijfsfinanciering niet meer mogelijk is.
Wel zijn banken veel meer geconcentreerd op het beperken van hun risico’s.

Dat vraagt dus meer dan ooit een goed doordacht, slim en professioneel uitgewerkt plan en een goede, sterke onderbouwing.




2.      Er zijn alternatieven genoeg
Hoewel het lastiger lijkt om bedrijfsfinanciering voor elkaar te boksen, is er eigenlijk meer mogelijk dan ooit! Alternatieven als crowdfunding, informal investors of beleggingsfondsen bieden tal van mogelijkheden om financiers voor je bedrijf te krijgen.

Vooral voor start-ups is crowdfunding populair en als veelbelovende nieuwkomer is dit een effectieve manier om kapitaal te verkrijgen en/of daar een (soms explosieve) groei mee te bewerkstelligen.

Maar ook voor het verkrijgen van bedrijfsmiddelen is de optie van lease enorm gegroeid! En materiaal hoeft daarvoor niet eens nieuw te zijn; ook tweedehands leasing is een slimme manier van financiering, als het bij je bedrijf(sbehoefte) past.



3.      Doe het in 1x goed
Een belangrijke voorwaarde om je bedrijfsfinanciering goed te regelen is het in 1x goed te doen.
Als je aanklopt bij de bank om verliezen van voorgaande jaren aan te vullen, is een afwijzing bijna gegarandeerd. Maar kom je met een goede uitgangspositie  en zoek je extra werkkapitaal of uitbreiding van je machine- of wagenpark, kun je met een goede onderbouwing veel succes behalen.

Zo’n financieringsaanvraag moet je wel in 1x goed doen. De kans dat je na een eerdere afwijzing succes boekt als je voor de tweede keer bij de bank aanklopt is zeer klein.

Laat je dus goed adviseren of bijstaan door een professional met kennis van zaken.