vrijdag 1 december 2017

Projectontwikkeling anno 2017 – in de lift



Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat het aantal gereed gemelde woningen een bijzondere groei had doorgemaakt ten opzichte van de jaren ervoor. Met een gereedmelding van bijna 40% meer dan in het eerste kwartaal van 2016 is dat een mooie score. Ook de bouwvergunningen werden weer in grotere getalen verleend.  

Bouwondernemers zien dus mooie kansen en een prettig toekomstbeeld: Er is volop vertrouwen.
Toch is er tegelijkertijd nog veel leegstand, met een zwaartepunt in winkelstraten en –centra. Maar ook daar zien projectontwikkelaars steeds meer heil door ‘buiten de box’ te denken. Het aantal nieuwe concepten groeit en daarmee krijgen we langzaam ook een steeds spannender straatbeeld!


Nieuwe concepten
De gemiddelde winkelstraat kenmerkt zich door een veelheid aan kledingwinkels en natuurlijk de duidelijke logo’s van allerhande bekende winkels. Bekend, vertrouwd en daar waar het hoort.



Toch heeft de komst van Internet radicaal een streep gezet door die traditionele manier van shoppen met alle bekende gevolgen van dien: Meer winkels die het verloren tegenover hun online concurrenten of die in veel grotere mate hun omzet online behaalden en daarmee hun fysieke winkels verkleinden of het aantal locaties terugbracht.

Die leegstand heeft echter ook nieuwe winkel concepten een boost gegeven. De behoefte om iets unieks te bieden wat mensen niet online kunnen beleven en waarvoor ze graag op pad gaan, maakt het verschil.

Combinatiewinkels
Een van de populaire concepten zijn ‘winkels’ waarbij verschillende shopervaringen in 1 pand worden ondergebracht. Zo shop je leuke hebbedingetjes terwijl je ook van een goed gezette kop koffie kunt genieten, of waan je je in een stadstuin terwijl je ook boeken of leuke schrijfwaren kunt kopen.

Boutique fitness
Al enkele jaren in opkomst en met name in het buitenland behoorlijk bekend; Boutique fitness. In relatief kleine ruimtes in centrale plekken (zoals een winkelcentrum!) wordt een sfeervolle sportclub opgezet met vaak een specialisatie of focus en volop aandacht voor beleving en persoonlijke aandacht.



Compacte woningen
Met een toenemend aantal alleenstaanden en jongeren die graag betaalbaar en compact willen wonen, zonder toe te geven op kwaliteit of charme (en daarmee: wooncomfort) zijn er voor projectontwikkelaars ook veel kansen in die hoek.


Ben je een projectontwikkelaar, gemeente of ontwikkelende aannemer, dan zetten we graag onze brede ervaring voor je in op dit gebied.
We helpen graag als adviseur en denken mee over creatieve oplossingen in projectontwikkeling.


Benieuwd wat we kunnen doen? Neem eens vrijblijvend contact op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten