vrijdag 15 december 2017

Een nieuw jaar en nieuw kabinet; Wat zijn de highlights



Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de verkiezingen, de uitkomsten en vervolgens de langdurige worsteling om tot een nieuw kabinet te komen weer aardig wat hebben losgemaakt in Nederland. En dat is niet zo gek; een hoop plannen hebben effect op de manier waarop diverse groepen in Nederland hun leven leiden en welke rechten, plichten en financiƫle zekerheden daarmee gemoeid zijn.

Daarom zetten we vandaag enkele highlights uit de nieuwe plannen op een rij:


Belastingen
Traditioneel gezien is het belastingstelsel een onderwerp waarin door kabinetten veel wordt geschoven. Er wordt veel bedacht, hetgeen ook altijd voor veel schuine blikken zorgt in de maatschappij. Enkele voor- en nadelen op een rij:

·        Er komen minder belastingschijven en AOW-ers krijgen een derde schijf van 19%, per 2019.
·        Het eigenwoningforfait wordt verlaagd naar 0,6% (dit was 0,75%) van de WOZ-waarde (per 2020)
·        De algemene heffingskorting gaat omhoog. Hetzelfde geldt voor arbeidskorting voor lagere   inkomens.
·        De vrijstelling van vermogen stijgt van 25.000,= naar 30.000,= en het tarief voor de eerste 75.000,= daalt naar 0.6% per jaar. Fijn dus voor spaarders.

 Het is echter niet allemaal positief, enkele nadelen:

·         Er komt een Box 1-heffing voor de eigen woning. Vanaf 2019 wordt dit stapsgewijs opgebouwd   gedurende 30 jaar.
·         De hypotheekrenteaftrek en andere aftrekposten wordt stapsgewijs teruggebracht naar het lage tarief.
·         Het belastingtarief voor box 2 stijgt tot 2021 met zo’n 3,5%.
·         Per 2019 wordt het lage BTW-tarief van 6% opgehoogd naar 9%.



Pensioen
Naast de al eerdere maatregelen voor het verhogen van de pensioenleeftijd, gaat het nieuwe kabinet de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk maken. Bij het stijgen van de leeftijd, daalt de jaarlijkse opbouw. Dit wordt mogelijk al vanaf 2020 ingezet.


Wonen en eigen woning
Een element dat voor veel ophef zorgt is het plan om mensen met een volledig afgelost huis extra belasting te gaan laten betalen. Dit zorgt voor veel ergernis bij mensen die jarenlang hebben geprobeerd hun huis vrij te krijgen en daar gevoelsmatig nu voor worden gestraft.

 Op het woonvlak, enigzsins verbonden aan belasting, zijn meer maatregelen:
·         De energiebelasting gaat omhoog voor gas. De energiebelasting voor elektriciteit daalt.
·         Er komen veranderingen in regelingen voor mensen met zonnepalen op hun dak. Hier komt per 2020  een subsidieregeling voor in de plaats.


Werk en zorg
Rondom zorg is veel te doen geweest. Niet alleen de kwaliteit van ouderen- en psychische jeugdzorg, maar ook om de voor eenieder van toepassing zijnde zorgverzekering.
Het eigen risico blijft bevroren op €385,-. Nadeel is wel dat hierdoor de komende jaren de premie van de zorgverzekering zal stijgen.
De vermogensbijtelling voor de eigen bijdrage aan het verzorgingshuis daalt; waar voorheen 8% werd gehanteerd, wordt dat nu 4%.

Op het gebied van werk worden de al jarenlang toegezongen plannen om vaders meer verlof te geven vanaf 2019 werkelijkheid: In plaats van 2 betaalde dagen ouderschapsverlof gaat dit naar 5 dagen voor vader.

Ook niet onbelangrijk is de verplichting dat werkgevers na 3 jaar hun personeel een vast contract moeten aanbieden. Dit was voorheen 2 jaar. Daarnaast wordt tevens het ontslagrecht versoepeld wanneer er een opstapeling van ontslaggronden is, die afzonderlijk niet zwaar genoeg wegen, maar nu gezamenlijk wel tot een ontslag mogen leiden.


Overigen
Per doelgroep zijn er natuurlijk tal van zaken die vooral impact hebben op die groep, of dit nu gaat om je leeftijd (student of oudere) of je arbeidssituatie (loondienst, zelfstandige of werkloze)

Een paar bijzonderheden:
·         Het collegegeld voor eerstejaarsstudenten wordt gehalveerd.
·         De kinderbijslag gaat per 2019 omhoog en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget worden verruimd.
·         Ouderenkorting wordt verhoogd en vervolgens geleidelijk afgebouwd.



Benieuwd naar de effecten voor jouw specifieke situatie?
Neem eens contact op en bespreek met ons wat je opties zijn voor vermogen, erfenis en woning!

Maak eens een afspraak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten