woensdag 31 januari 2018

Een hypotheek, maar geen vaste baan… kan dat nog in 2018?

Over alle ontwikkelingen op de huizenmarkt hebben we het afgelopen jaar veel gehoord. Na een tijdenlange dip leefde de woningmarkt op als nooit tevoren en werd er meer verkocht en gekocht dan in de jaren daarvoor.
Nu stabiliseert dat weer enigszins, maar komen ook de situaties aan bod waarbij het kopen van een huis misschien wat minder eenvoudig is.

Want wat doe je als je geen vaste aanstelling hebt, maar wel graag een huis wilt kopen? De regels zijn niet echt soepeler geworden, dus wat zijn je kansen voor 2018 in deze situatie.


Geen vaste baan, wel een inkomen?
Dat je geen vaste aanstelling hebt, wil niet zeggen dat je ook geen of weinig inkomen hebt. Sterker nog, een hoop ZZP-ers of uitzendkrachten hebben prima vermogen om een hypotheek te kunnen dragen, maar de zekerheid van een vaste inkomstenbron op basis van een vast contract, ontbreekt.

In veel gevallen wordt dan gewerkt met een intentieverklaring of perspectiefverklaring.




Intentieverklaring of perspectiefverklaring?
Bij een intentieverklaring spreekt de opdracht-/werkgever uit dat je, ondanks dat je nog een tijdelijk contract hebt, wel voor langere tijd in dienst komt, wat voor hypotheekverstrekkers een bepaalde mate van zekerheid biedt.

Als uitzendkracht is dat echter zelden een oplossing omdat de meeste uitzendorganisaties die intentie juist niet kunnen bieden en daarom dus ook zelden een intentieverklaring afgeven.
Dat zet uitzendkrachten of flexwerkers dus al snel op een lastig spoor.

Bij een perspectiefverklaring wordt breder gekeken dan alleen de duur van een contract. Ook zaken als achtergrond en opleiding, werkervaring en arbeidskansen worden naast salaris meegenomen in de overweging. En dat biedt dus kansen, ook zonder vast contract!


Schenking en borgstelling; het alternatief
Wanneer je (kind) om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komt voor een intentie- of perspectiefverklaring, of daarmee alsnog net niet genoeg vermogen heeft om (alleen) een huis te kopen, zijn er aanvullende alternatieven.

Zo kun je als ouder borg staan voor de lening van je kind. Dit betekent wel dat je mede een lening aangaat en daarvoor (hoofdelijk) aansprakelijk bent. Wanneer je (kind) niet aan financiƫle verplichtingen kan voldoen, kan een hypotheekverstrekker/bank bij degenen aan kloppen die borg staan. En dan niet voor een deel van de lening, maar voor het geheel. Toch is dit vaak een goede oplossing als ouders in staat zijn die garantie te bieden!


Hoe kies je de juiste optie?
Ben je van plan een huis te kopen en wil je weten wat je opties zijn of wat er juist niet slim is? Kom dan eens met ons team in contact.

We vertellen je graag hoe, op basis van jouw situatie, je de beste vervolgstap bepaalt. En misschien hebben we nog meer alternatieven voor je.





maandag 15 januari 2018

Trouwen in 2018 – dit zijn de veranderde spelregels



Waar het (aangaan van een) huwelijk vooral bomvol romantiek zit, wijzen de cijfers helaas pijnlijk uit dat niet elk huwelijk gemaakt is om ‘voor altijd’ te zijn.
Met cijfers die nog steeds rond de 60% schommelen, eindigt meer dan de helft van de huwelijken in een echtscheiding. En daarbij staat een factor vaak centraal: geld.

Nu in de wet is vastgesteld dat voor huwelijken die per 1/1/2018 worden gesloten andere regels gelden ten aanzien van bezit en schulden, delen we graag de belangrijkste highlights rondom de veranderde spelregels per begin dit jaar. Trouwplannen in 2018… even lezen!




1.     Gemeenschap van goederen is niet langer de standaard
Dit is meteen de meest belangrijke aanpassing ten opzichte van voorheen.
Waar je tot het begin van dit jaar automatisch ‘in gemeenschap van goederen’ trouwde als je niets anders liet vastleggen, is dat veranderd.
Vanaf heden trouw je in beperkte gemeenschap van goederen:

·         Schulden of eigendommen die je al had voor jullie huwelijk, blijven van jou. Dat is fijn, als het gaat om eigen vermogen of bezittingen, maar is ook fijn voor je (ex)partner als het gaat om bijvoorbeeld een studieschuld of eerder afgesloten lening.
·         Erfenissen en schenkingen blijven van jou en worden niet automatisch mede het eigendom van je (ex)partner.

Wel is het nog steeds erg gebruikelijk dat (groot)ouders aanvullend laten vastleggen welke beperkingen ze in een nalatenschap willen opnemen rondom partners van hun kinderen of bijvoorbeeld kleinkinderen.


2.     Het vastleggen van je wensen is belangrijk
Hoewel je misschien denkt dat je hiermee je zaken voldoende geregeld hebt, is dat niet helemaal het geval.
Want wat als jij, je partner of jullie beiden een eigen zaak hebben? Of er zijn andere specifieke afspraken die je zeker wilt hebben?

Daarnaast is het zo dat aankopen die jullie samen doen tijdens het huwelijk, wel van jullie samen zijn. Dat geldt ook voor leningen.
En hoe wil je omgaan met zaken die jullie al samen hebben aangekocht voordat jullie trouwen?

Ook al denken we bij een huwelijk liever niet aan hoe het mis kan gaan; het is bijna ondoenlijk om goede, rationele afspraken te maken op het moment dat een huwelijk al een echtscheiding is geworden. Dus leg je afspraken in alle rust vooraf samen vast!
Daar helpen we je graag bij.



3.     Registreren en vastleggen
Het algemene advies is om goed vast te leggen wat van wie is, en wie voor welke kosten is opgedraaid. Hoewel dat verre van romantisch is en in veel gevallen in de praktijk niet of nauwelijks gebeurd, is dat wel de beste methode om zaken scherp te houden.
Want wat nu vanzelfsprekend is, wordt over enkele jaren een discussie. Omdat je gevoed wordt door spijt of wrok, of simpelweg omdat jullie niet meer weten hoe het nou eigenlijk zat.

Leg aankopen en afspraken vast, registreer wat van wie is en hoe je met zaken wilt omgaan. OOK als je trouwt in 2018 blijft het belangrijk om goede afspraken te maken en allebei je eigen belang en dat van je partner te beschermen.

Kun je wel wat advies gebruiken? Bezoek dan eens ons vrijblijvende inloopspreekuur!


woensdag 3 januari 2018

Hypotheekgekte.. Overstappen in 2018, Ja of nee?

Na de volledige opleving van de huizenmarkt afgelopen jaar, zit de gemiddelde (beoogd) huizenkoper nog steeds met veel vragen. Er is veel beweging in de markt, er wordt nog steeds veel gekocht en verkocht, maar de lage huizenprijzen van afgelopen tijd zijn wel een beetje voorbij.
Toch liggen er nog voldoende kansen voor huizenbezitters, en dat zit niet in de laatste plaats in de kansen voor een goedkopere hypotheek. Maar voorzichtigheid is geboden..


1.    Tussentijds oversluiten van je hypotheek, mag dat wel?
In principe zet je met het afsluiten van je hypotheek de rente voor een aantal jaren vast. Toch is het mogelijk om tussentijds je hypotheek over te sluiten.
Op dit moment is de hypotheekrente namelijk historisch laag en waarschijnlijk aantrekkelijker dan toen jij je huis kocht.

Je kunt niet zomaar oversluiten; je krijgt dan te maken met een boeterente.
Het mag dus wel, maar banken willen een compensatie voor de ‘misgelopen’ inkomsten door oversluiting.



2.     Hoe bepaal ik of oversluiten een slimme zet is of niet?
Eerlijk gezegd hangt dat van je specifieke situatie af; wat is je huidige rente en wat zou je nieuwe rente worden. Hoe hoog is je boeterente en hoeveel tijd zou het je kosten om het ‘voordeel’ te behalen met oversluiten. Je profiteert namelijk als je voor een langere tijd de lagere rente kunt gebruiken.

Wat er vervolgens mee gebeurt als je een nieuwe woning zou kopen, is een volgende vraag die je graag gesteld wilt hebben.

Daarbij kan het zijn dat je een van de mensen bent die nog met een aflossingsvrije hypotheek zit. Hoewel dit een goedkope hypotheekvorm is, zitten er veel nadelen aan. Zo blijft je schuld maximaal.
Als dat het geval is, kan het heel interessant zijn om juist nu met de lage hypotheekrente een nieuwe hypotheekvorm aan te gaan en gedurende een lange termijn (de nieuwe rentevaste periode) voor een lage rente te gaan.


3.     Hoe pak ik het oversluiten van een hypotheek aan?
Om zeker te weten of het oversluiten van een hypotheek verstandig is, moet je je opties kennen en een goede afweging kunnen maken gebaseerd op cijfers en feiten.

Hiervoor kun je terecht bij je financieel adviseur of hypotheekadviseur. Uiteraard staat het team van Huijbregts Notarissen ook voor je klaar, om je - afhankelijk van de uitkomsten - te helpen bij het oversluiten van je hypotheek, als dat slim blijkt te zijn. En ben je juist op zoek naar een nieuwe woning, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres!.