maandag 30 april 2018

Huren of kopen, wat is nou slimmer?


Waar we in ons vorige blog ingingen op koopwoningen met NHG-hypotheek, belichten we vandaag de 2 belangrijkste types wonen: Kopen en huren.
Nu de woningmarkt in beweging is en vergrijzing en het toenemend aantal samengestelde of eenoudergezinnen allemaal invloed hebben op keuzes die we in Nederland maken, is kopen of huren niet altijd een eenvoudige keuze.


Is kopen altijd een optie?
Soms is kopen helemaal geen optie, simpelweg omdat je niet de financiële basis hebt om tot een hypotheek te kunnen komen. Veel jonge, alleenstaande starters bevinden zich op dit moment in die positie nu de regels rondom hypotheek flink zijn aangetrokken afgelopen tijd.

Dit kan zijn omdat je alleen niet genoeg vermogen hebt, nog te weinig verdiend om een hypotheek te kunnen sluiten en/of geen familie hebt die een steuntje in de rug kan bieden, in de vorm van een schenking of lening.




Is huren altijd een optie?
Bij het huren van een woning bestaan verschillende opties. Als je huurt in de zogeheten ‘vrije sector’ kan de prijs van de huur door de verhuurder worden bepaald. Deze is niet echt gebonden aan bepalingen die een maximale huurprijs vereisen. Op dit type woningen is ook geen huurtoeslag of andere subsidie te verkrijgen.
Niet iedereen heeft het vermogen om in de vrije sector te huren.

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen die met name bedoeld zijn voor mensen die niet beschikken over de financiële middelen om een woning in de vrije sector te huren. Vaak zijn deze woningen in eigendom van een woningcorporatie en niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning; afhankelijk van je inkomen en bijvoorbeeld gezinssituatie kom je al dan niet in aanmerking en kan er sprake zijn van urgentie.


Hoe bepaal je welke optie het beste bij je past?
Wanneer je de keuze hebt, met name financieel, weegt voor veel mensen het voordeel van kopen op tegen de nadelen. Zo profiteer je van het feit dat:
·         De woning helemaal (binnen gemeentelijke regels) naar eigen zin te maken is.
·         Hypotheeklasten grotendeels stabiel zijn.
·         Je vermogen opbouwt door je aflossingen.
·         Een huis in waarde kan stijgen, waardoor je bij verkoop winst maakt.

Wanneer je een koop overweegt, moet je je er wel van bewust zijn dat je ook risico’s loopt; zo kunnen rentes wijzigen, kun je je baan verliezen of kan een woning minder waard worden. Daarnaast is de hypotheek niet de enige kostenpost van een eigen woning; je hebt immers ook te maken met gemeentelijke belastingen en onderhoud.
 Bij huren zijn de voordelen vooral dat het onderhoud niet voor jouw rekening komt, je niet afhankelijk bent van de huizenmarkt en je in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag. Je bent als huurder ook behoorlijk beschermd; zo kan een huurcontract niet zomaar opgezegd worden.

Een belangrijk nadeel is dat de kosten die je maandelijks in je woning steekt in de vorm van huur of aankleding, nooit bijdragen aan je eigen vermogen; dat geld is ‘weg’.


Ga voor een goed advies en stel de juiste vragen
·         Hoe flexibel wil en kun je zijn?
·         Hoe zeker ben je van je huidige gezinssituatie en inkomen?
·         Welke huuroptie zou op je van toepassing zijn?
·         Welke financiële ruimte heb je voor een eventuele koop?
·         Wat voor woning heb je op het oog?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten