zondag 5 augustus 2018

Zonnepanelen voor je eigen woning – Do of Don’t?




Dat we naarstig zoeken naar meer duurzame oplossingen om aan energie te komen is niet nieuw. De afgelopen jaren heeft de overheid duurzamere keuzes dan ook sterk gestimuleerd door bijvoorbeeld met subsidies en belastingvoordelen te werken.

De mogelijkheid tot zonnepanelen voor de eigen woning is een van die opties die je als particulier kunt kiezen. Het aantal aanbieders die je woning kunnen voorzien van panelen voor het verkrijgen van zonne-energie is al jaren sterk groeiend. Maar is dat eigenlijk een slimme zet, of juist niet?


Eerst de basis
Zonnepanelen zijn al jarenlang verkrijgbaar, maar hebben gelukkig een flinke groei in kwaliteit en innovatie doorgemaakt. De huidige generatie zonnepanelen produceren op dit moment zo’n 40% meer stroom dan bijvoorbeeld de generatie (circa een jaar ouder) ervoor. En dat is flink.
Dat maakt zonnepanelen voor steeds meer mensen een interessante keuze omdat er geld aan te verdienen is en niet alleen interessant zijn voor mensen die vanuit milieubewustzijn een interesse tonen.

De potentie van zonne-energie is dan ook groot, omdat er zonder dat er extra ruimte nodig is, van bestaande gebouwen en daken gebruik kan worden gemaakt voor het opwekken van duurzame energie.




Kijk, vergelijk en stel vragen
Door de vele aanbieders in de markt is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Je bevindt je immers al snel op een gebied waar je zelf niet zoveel van weet, op het Internet heel veel informatie te vinden is, en het ene aanbod nog mooier lijkt dan het andere.

En hoewel het financieel voor veel woningeigenaren tot nu toe heel interessant kon zijn, blijkt het goed om waakzaam te zijn en veel vragen te stellen.

Enkele zaken ter overweging en toetsing:
·         Zorg dat je appels met appels vergelijkt
·         Zorg dat je up-to-date subsidie informatie hebt. Dit kan veel effect hebben op de mogelijke terugverdientijd en doorslaggevend zijn voor je keuze om (al dan niet) voor een zonnepaneel te kiezen. Hoewel echte subsidies op dit moment niet langer van toepassing zijn voor particulieren, kan btw-teruggave wel een hoop verschil maken.
·         Bekijk en informeer of je als particulier gebruik kunt maken van een initiatief via Vereniging van Huiseigenaren, groepsregelingen.
·         Check of er lokale subsidies of regelingen beschikbaar zijn; je provincie of gemeente kan hierin een voortouw hebben genomen.
·         Bedenk goed wat de zonnepanelen doen voor de waarde van je huis EN bepaal of je lang genoeg in je huis blijft om een investering waarde te geven.



Rem vanuit kabinet
Ondanks de wens tot meer duurzame energie, werd eerder dit jaar bekend gemaakt dat de populaire regeling waarmee de overheid huishoudens subsidieert die met zonne energie stroom opwerkt, verdwijnt per 2020. Deze zou worden vervangen door een goedkopere versie met nog steeds een interessante terugverdientijd.

Zoals bij veel investeringen is het vooral zaak om je goed te laten informeren voor je keuzes maakt; stel vragen, vergelijk en zorg voor up-to-date informatie.


Nog meer plannen rondom je woning, in aankoop, verkoop of hypotheek? Ons team helpt je graag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten