donderdag 4 april 2019

Meer uit je huis halen; 4 creatieve manieren!




De meeste berichtgeving van afgelopen periode als het gaat om huizen en de woningmarkt zijn niet onverdeeld rooskleurig te noemen.
Een gebrek aan betaalbare woningen, huurprijzen die door het dak gaan en een enorme leegstand in juist bedrijfsgebouwen; het bezitten van een huis is al geen vanzelfsprekendheid, maar kan je ook nog eens flinke kopzorgen bezorgen. En feit blijft dat voor veel mensen hun woning nog altijd vooral een (flinke) kostenpost is.

Daarom leek het ons eens tijd om een wat kleuriger invalshoek te hanteren voor het blog van deze week. Daarom zoomen we vandaag in op 4 creatieve manieren om juist extra opbrengsten uit je woning te genereren.


1.     Treed op als gastouder

Hoewel het je moet liggen (een liefde voor kinderen is bijvoorbeeld handig), is gastouderschap een leuke manier om meer uit je huis te halen en een leuk extra zakcentje te verdienen.
Dat gebeurt in Nederland dus al heel regelmatig!

Let wel op dat voor een officieel gastouder eisen worden gesteld. Niet alleen aan je vermogen om voor andere kinderen te zorgen, maar vooral ook aan je woning. Bied je bijvoorbeeld voldoende werkende rookmelders, is je huis volledig rookvrij en is er genoeg speelruimte zowel binnen als buiten?
Zo is het ook verplicht om voor kinderen jonger dan 1,5 jaar een aparte slaapruimte te kunnen bieden.

Eisen of niet; het gastouderschap is een leuke manier om meer met je huis te doen.




2.     Verhuur je huis

Misschien niet zo creatief, maar wel interessant. Wanneer je je woning zelf niet (altijd) bewoont is het mogelijk om voor een gedeelte van het jaar je huis te verhuren. Dat gebeurt al bij mensen die een tweede woning hebben als vakantiehuis en dit aanbieden in de overige maanden als ze er zelf niet zijn.

Natuurlijk ben je bij verhuur ook gebonden aan verplichtingen en wetten en regels, maar wanneer je een woning beschikbaar hebt die je zelf niet gebruikt, is verhuren absoluut een slimme zet.

Wat overigens ook kan; je spullen verhuren! Het begint steeds gangbaarder te worden om delen van je huisraad of witgoed te verhuren.


3.     Maak je huis tot film- of fotolocatie

Dit is misschien niet voor elke doorsnee rijtjeswoning van toepassing, maar in het rijtje ‘creatieve manieren’ hoort hij absoluut thuis: de film/fotolocatie.

Voor tal van toepassingen wordt met regelmaat gezocht naar bestaande woningen voor fotoshoots of films. Dat kan zijn vanwege het bijzondere interieur (groot, ruim, opzienbarend voor een music video) of juist vanwege de bestaande inrichting, bijzonder ruimtegebruik of omdat de sfeer nu eenmaal perfect is voor een collectieshoot voor meubels of een nieuw merk zonnebrillen.

Soms moet een fotograaf dus maar net over jouw locatie struikelen, maar er zijn ook plekken waar je gericht kunt melden dat je een ruimte beschikbaar wilt stellen. Als je denkt dat je iets te bieden hebt, is dit dus zeker de moeite waard!


4.     Student in huis

Hoewel je, ook hier, te maken hebt met regels en wetten, is het in huis nemen van een (buitenlandse) student een interessante optie. Er zijn tal van organisaties en opleidingen die elk jaar of elk seizoen zoeken naar huisvesting bij lokale inwoners om 1 of meer studenten een plaats te geven. Dit kan variƫren van een periode van 2 weken tot misschien wel een half jaar.
En daar staat vanzelfsprekend vaak een leuke vergoeding tegenover!



Benieuwd naar mogelijkheden voor je eigen huis? (Of dit nu fotoshootwaardig is of niet..)
We bekijken graag je woonopties gericht op jouw situatie!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten