maandag 10 juni 2019

Kinderen staan vaak voor verrassingen bij overlijden ouders




Bij het overlijden van een (laatste) ouder komt veel kijken. Natuurlijk is de emotionele tijd en al het regelwerk al heel intensief. Vaak blijkt echter in de praktijk ook dat nabestaanden met veel vragen zitten over uitvaartverzekeringen en polissen, en niet altijd weten wat ouders eigenlijk voor ogen hebben voor hun uitvaart. En dat maakt een moeilijke situatie nog moeilijker.
Praat daarom met ouders over hun wensen, maar ook hoe ze zaken geregeld hebben. 

 


Is er sprake van een uitvaartverzekering?
Praat met elkaar over een uitvaartverzekering. Omdat in de meeste gevallen uitvaartverzekeringen al zijn afbetaald voordat iemand overlijdt, is er op afschriften vaak niets terug te vinden.
Dat veel ondernemingen in de loop der jaren zijn overgenomen en zo van naam veranderen, maakt het voor nabestaanden alleen nog maar lastiger.

Een tweede uitdaging is dat wanneer je daadwerkelijk op zoek moet naar de informatie, dit vaak moeilijk te achterhalen is terwijl je met tijdsdruk te maken hebt. Dit leidt er soms toe dat ervoor wordt gekozen een uitvaart soberder te maken vanwege de kosten, terwijl dit achteraf bijvoorbeeld niet had gehoeven.

Overzicht ontbreekt
Dat overzicht of een standaard plaats voor de benodigde informatie ontbreekt is eigenlijk het grootste probleem. Oude polissen staan zelfs soms alleen nog maar op papier. Het verzamelen en beschikbaar stellen van informatie is echter vanuit een privacy oogpunt lastig te organiseren.
Daarnaast lijkt het er op (naar zeggen van veel begrafenisondernemers) dat de uitvaartmaatschappijen er niet zo mee zitten dat er geld achterblijft. Het gaat om miljoenen euro’s die bij verzekeraars achterblijven.

Wat willen mijn ouders eigenlijk?
Naast de praktische kant van de verzekering, blijkt dat zelfs anno nu ouderen het lastig vinden om hun wensen kenbaar te maken aan hun nabestaanden, maar ook dat de jongere generatie het moeilijk vindt om over het onderwerp te beginnen.
Dat is logisch omdat een overlijden en vergankelijkheid niet echt een eenvoudig topic is om over te beginnen en veel ouderen met enige angst naar dat moment kijken. Toch is het raadzaam om in elk geval een gesprek te openen.

Zorg dat je enig idee hebt bij een aantal basiszaken die bepalend zijn voor hoe je een uitvaart inricht:
·      Wil de overledene worden begraven of gecremeerd?
·      Welke mensen wil de overledene aanwezig of juist niet aanwezig hebben?
·       Is er sprake van een godsdienstig element of juist niet?
·      Wil de overledene graag met foto of video herinnerd worden?
·       Is er de wens van een opbaring en/of afscheidsmoment of juist niet?
·       Hoe ‘sober’ wil de overledene het afscheid hebben (denk daarbij aan het moment erna; waar de 1 koffie met cake passend vindt, schenkt de ander liever een borrel om het leven te vieren).


Over alles rondom dit soort lastige onderwerpen geldt het advies altijd: praat erover met elkaar, ga de conversatie aan en stel vragen.

Wanneer je hulp kunt gebruiken bij het vastleggen van zaken rondom je overlijden of juist hoe je jouw nabestaanden wilt ‘verzorgen’ als jij er niet meer bent; ons team staat voor je klaar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten