maandag 24 juni 2019

Voor het eerst zelfstandig wonen; zo ben je goed voorbereid




Het lijkt voor veel jongeren op dit moment vrijwel onmogelijk om het huis te verlaten; studentenkamers zijn duur en schaars, maar ook als je daadwerkelijk zelf een huis wilt huren of kopen is het op dit moment lastig. Zeker met een studieschuld en/of weinig spaargeld.
Ondanks de trends komt het er uiteindelijk toch van; je gaat op jezelf wonen! En om te zorgen dat je dat zo slim, leuk EN verstandig mogelijk doet, geven we jou (of je ouders) graag wat tips mee.

Bedenk wat je nou echt wilt
Wanneer je voor je studie het ouderlijk huis verlaat dan heb je vaak niet zoveel te kiezen en is de plek waar je gaat studeren al snel gekozen. Ook qua woonvoorzieningen ben je vaak al blij als je wat gevonden hebt, dus veel eisen stellen is er vaak niet bij.
Wanneer je wel wat meer keuze hebt of bijvoorbeeld al een baan hebt, is het wel handig om te bedenken wat je nou eigenlijk belangrijk vindt.

·         Ga je tijdelijk ergens wonen of is de toekomst nog erg onzeker, dan is een huis huren vaak een betere optie. Wil je meer stabiliteit, dan is een huis kopen juist slim. Wat voor jou het slimste is, kun je met diverse online tools berekenen en hangt natuurlijk ook af van de mogelijkheden.
·         Waar wil je je vestigen en waardoor wordt dit bepaald? Hoe zit je met reistijd, openbaar vervoer aansluitingen of snelwegen? Zoek je rust of juist het bruisende van een stad? Heb je sociale, culturele of familiaire verplichtingen die jou in een bepaalde streek houden?

Het kostenplaatje
Niet het minste, maar vaak wel het lastigste om vooraf in beeld te krijgen; je kostenposten. Veel jongeren merken pas als ze uit huis gaan hoeveel kosten er stiekem bij komen kijken. Huur- of hypotheeklasten, gas, water en licht, maar ook gemeentelijke belastingen, je zorgverzekering, boodschappen. Het tikt aardig aan en kan een nare verrassing opleveren als je niet vooraf op een rijtje hebt gezet hoe je nieuwe situatie eruit gaat zien.
Stel dus vooraf een overzicht op van je huidige uitgavenpatroon en te verwachten nieuwe kosten. Zo voorkom je verrassingen!
Daarnaast heb je soms ook recht op toeslagen (denk aan huur- of zorgtoeslag). Zoek het goed uit zodat je enerzijds gebruik maakt van het recht op toeslagen, of voorkomt dat je geld moet terugbetalen omdat je geen of minder recht had op toeslagen die je krijgt.

De uitzet
Een huis of kamer is 1. Zorgen dat je daar ook nog kunt leven is 2. Daar heb je spullen voor nodig. Vaak beginnen mensen al tijdens het thuis wonen met verzamelen van spullen. Bedenk daarbij ook dat je echt niet meteen alles nieuw hoeft te hebben en er heel veel tweedehands materiaal te vinden is; het Internet staat er vol mee! Zo kun je voor weinig geld een leuke (en schone) inboedel op de kop tikken.

De praktische kant
Als je eenmaal op jezelf woont, worden alle zaken die je moeder al tegen je riep de daadwerkelijke praktijk. Zaken als wassen, schoonmaken en opruimen horen er nu eenmaal bij en kosten tijd. Ook zorgen dat je boodschappen in huis hebt, is niet altijd vanzelfsprekend. Het kost tijd die je liever aan andere zaken spendeert, maar die je soms ook weinig hebt. Je werkt of hebt een stageplek en wilt ook leuke dingen doen.
Houd er dus rekening mee dat deze klussen het prettigste zijn als je ze met regelmaat kort doet, in plaats van eindeloos uitstelt en het je hele zaterdag in beslag neemt.



·       Was met regelmaat en houd de noodzakelijke strijk bij
·        Plekken die nat worden, zoals je keuken of badkamer, worden lang niet zo vies als je na gebruik even zorgt dat het netjes is; scheelt veel poetswerk.
·        Zorg dat je houdbaar voedsel in huis hebt voor als je wat later thuiskomt of boodschappen bent vergeten. Zo voorkom je dat je WEER een frietje haalt of shoarma bestelt. Pasta of rijst is lang houdbaar, kost niet veel en is eenvoudig te maken. Een stuk voordeliger dan telkens bestellen of afhalen.

Student, maar toch ‘normaal’ wonen?
Hoewel het gros van de studenten in een studentenhuis terecht komen, is dat echt niet altijd nodig. Er zijn ook genoeg studenten die met een vriend, vriendin of partner samen een huis huren.
Uiteindelijk maakt dit voor je keuzes niet zoveel uit, behalve dat je in deze situatie meer verantwoordelijkheidsgevoel ervaart voor je woning. Het is geen hokje wat door 19 anderen bewoond is of wordt, maar meer ‘je eigen huis’ waar jij dus ook bijna alleen verantwoordelijk voor bent; van huur betalen tot stofzuigen.

Een goed advies
Vaak zijn (je) ouders degene die je helpen bij deze stappen, of bijvoorbeeld een oudere broer of zus. Wanneer je daadwerkelijk over gaat naar het kopen van een huis of gaat samenwonen, komt daar wat meer bij kijken en heb je een professional nodig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten