maandag 2 september 2019

Komt er een kindje? Dit zijn de 4 must-knows voor de aankomende ouder




Vanzelfsprekend spreken we hier niet over de ouderschapstaken die ervoor zorgen dat je een gezond en geliefd kindje krijgt. We bekijken vanuit onze notariaat bril een aantal zaken die bij de komst van een kind belangrijk zijn. Enkele daarvan lijken vanzelfsprekend, maar worden in de praktijk heel vaak over het hoofd gezien of, eerlijk is eerlijk, op de lange baan geschoven.
In ons artikel van deze week daarom enkele gerichte tips en adviezen voor de aanstaande (of reeds) ouders.


1.      Nu regelen; je testament
Een testament heeft als term toch vaak de associatie dat het iets is voor later. Natuurlijk gaan we daar ook het liefst van uit; je komt op een respectabele leeftijd te overlijden en je testament vertelt hoe je zaken (financieel met name) geregeld wilt hebben.
Daarnaast is een testament bij uitstek iets wat aan bod komt op het moment dat je in een heftige situatie terecht komt, zoals het overlijden van je partner (de andere ouder van je kind). En dat is bij uitstek de reden om je zaken op dit moment te regelen.

In een testament komt te staan wat er moet gebeuren als jij er niet meer bent. Dat richt zich enerzijds vaak op bezittingen, vermogen, (schulden) en hoe dit wordt verdeeld, maar kan ook gaan over hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben of zaken die je rondom de opvoeding van je kind(eren) vast wilt leggen.


2.      Gezamenlijk gezag
Wanneer je als stel getrouwd bent, is het vaderschap en gezag meteen geregeld. Wanneer je ongehuwd een kindje krijgt, moet je met wat meer zaken rekening houden. Zo moet je het kind erkennen, zodat je juridisch gezien de vader bent. Wettelijk ben je op dat moment echter nog geen vertegenwoordiger en heb je dus als vader geen gezag over het kind.

Uit de praktijk gegrepen betekent dat bijvoorbeeld dat je bij de aanmelding op school niets kunt betekenen, of geen bankrekening voor je kind kunt openen.
Nu zijn dit wanneer je als stel gelukkig bij elkaar bent geen enorme problemen. Vaak zien we problemen past ontstaan als de ouders uit elkaar gaan. Hoewel soms met de beste bedoelingen, zal de vader nu voor veel zaken toestemming of hulp moeten vragen aan de moeder, bij gebrek aan gezag.

Gezag aanvragen is niet moeilijk en kost niets, het is simpelweg iets dat je moet regelen.


3.      De voogdij
Nog zo’n onderwerp waar je liever niet over denkt en die we waarschijnlijk in hetzelfde rijtje als het testament kunnen scharen. Hoewel het gelukkig veel mensen bespaard blijft, gebeurt het wel; beide ouders komen te overlijden. Wie zorgt er vanaf dan voor je kind?

Bij het regelen van de voogdij is dat wat je bepaalt en vastlegt; de voogd van je kinderen. Hoewel dit vaak geen eenvoudige zaken zijn (je vraagt immers een behoorlijk iets van je mogelijke voogd) is het wel belangrijk.

Aanvullend op punt 2; een vader zonder gezag wordt ook niet als voogd aangewezen bij overlijden van de moeder. Zo kan het dus gebeuren dat wanneer via voogdij een andere voogd is aangewezen door de moeder, vader in strijd of overleg moet voor de voogdij over zijn kind(eren). Ook hier is goed regelen dus echt het advies!


4.      Tripje naar het buitenland
Vanwege de toenemende problematiek met kinderontvoering in een ouderlijke situatie, kun je niet zomaar met je kind alleen op het vliegtuig stappen als jullie niet als beide ouders aanwezig zijn.

Ga je zonder je partner reizen met je kind(eren) dan moet je op de luchthaven een verklaring ‘toestemming reizen naar het buitenland met kinderen’ kunnen overleggen. Dit verklaart simpelweg door jou en je partner dat er in overleg wordt gereisd en de ander daarvan op de hoogte is en mee akkoord is.


Veel van de zaken die we hebben benoemd, zijn niet bepaald ‘lichte materie’. Daarom is het belangrijk dat je terecht komt bij een notaris die bij je past. Waar de een een zakelijke benadering hanteert, kan de ander op een meer persoonlijke manier naar zaken kijken. Wat jij prettig vindt is dus belangrijk.

Geprikkeld door het artikel? Loop dan gerust eens binnen tijdens het inloopuur; we beantwoorden korte vragen en je kunt alvast met ons kennis maken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten