maandag 16 september 2019

Vastgoed Amsterdam; hoge kantoorprijzen verjagen bedrijven




Amsterdam is al sinds jaar en dag gewild voor kantoorruimte. Met internationale allure en bekendheid en de centrale bruisende plek in Nederland, heeft Amsterdam aantrekkingskracht voor vestiging. De vraag naar kantoorruimte is op dit moment echter zo groot dat de prijzen naar bizarre hoogten worden gedreven met als gevolg dat bedrijf zich heroriënteren.

Een blik op Amsterdams kantoorvastgoed.

Te weinig gebouwd
De oorzaak van dit dringend tekort zou zijn dat er te weinig wordt gebouwd. Nog niet lang geleden verruilde het welbekende Starbucks een office in Amsterdam voor Londen; geen reclame voor de Amsterdamse kantorenmarkt.

De waarde van kantoorvastgoed stijgt werkelijk nergens zo hard als in Amsterdam, simpelweg omdat de hoge vraag en het lage aanbod de prijzen opdrijft.
De gemeente heeft lange tijd vastgehouden aan een bouwstop. Naast de stijgende huurprijzen zijn ook de bedragen die beleggers willen neertellen voor kantoorgebouwen hoger dan ooit.

De weinige nieuwbouw die onder handen is, wordt op zijn vroegst in 2021 en 2022 opgeleverd, waardoor de verwachting is dat deze krapte nog wel even aanhoudt



Leegstand
De kritische klanten die gemeente Amsterdam te verduren krijgt ten aanzien van de tot 2017 aangehouden bouwstop, worden weerlegt met cijfers over de nog altijd ruim 900.000 m2 aan leegstaande kantoorruimte. De vastgoedsector claimt echter dat dit om oude, zelfs onbruikbare kantoorruimte gaat. Veel bedrijven zijn niet geïnteresseerd in deze panden en ontwikkelaars steken geen energie in de vernieuwing ervan.


Brexit
Met de naderende Brexit hoopt de Amsterdamse kantorenmarkt te profiteren. Dat zal echter lastig blijken wanneer nieuwe bedrijven vanwege de kosten niet voor Amsterdamse huisvesting kiezen. Andere bedrijven hebben nauwelijks de ruimte om te kunnen uitbreiden.
Amsterdam staat als kantoorlocatie dus stevig onder druk. Experts uit de (kantoren)vastgoed zien deze problematiek nog zeker enkele jaren aanhouden; nieuwbouw gebeurt op te kleine schaal en kost nog teveel tijd om op korte termijn voor verlichting te kunnen zorgen.


Vastgoed en Huijbregts Notarissen
De aankoop en verkoop van (zakelijk) vastgoed is een vak apart. Binnen ons team van Huijbregts Notarissen vind je daarom een groep experts met een specifieke kennis en uitgebreide ervaring in dit vakgebied.

Onze adviseurs helpen je graag bij specifieke vragen rondom vastgoed.




maandag 2 september 2019

Komt er een kindje? Dit zijn de 4 must-knows voor de aankomende ouder




Vanzelfsprekend spreken we hier niet over de ouderschapstaken die ervoor zorgen dat je een gezond en geliefd kindje krijgt. We bekijken vanuit onze notariaat bril een aantal zaken die bij de komst van een kind belangrijk zijn. Enkele daarvan lijken vanzelfsprekend, maar worden in de praktijk heel vaak over het hoofd gezien of, eerlijk is eerlijk, op de lange baan geschoven.
In ons artikel van deze week daarom enkele gerichte tips en adviezen voor de aanstaande (of reeds) ouders.


1.      Nu regelen; je testament
Een testament heeft als term toch vaak de associatie dat het iets is voor later. Natuurlijk gaan we daar ook het liefst van uit; je komt op een respectabele leeftijd te overlijden en je testament vertelt hoe je zaken (financieel met name) geregeld wilt hebben.
Daarnaast is een testament bij uitstek iets wat aan bod komt op het moment dat je in een heftige situatie terecht komt, zoals het overlijden van je partner (de andere ouder van je kind). En dat is bij uitstek de reden om je zaken op dit moment te regelen.

In een testament komt te staan wat er moet gebeuren als jij er niet meer bent. Dat richt zich enerzijds vaak op bezittingen, vermogen, (schulden) en hoe dit wordt verdeeld, maar kan ook gaan over hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben of zaken die je rondom de opvoeding van je kind(eren) vast wilt leggen.


2.      Gezamenlijk gezag
Wanneer je als stel getrouwd bent, is het vaderschap en gezag meteen geregeld. Wanneer je ongehuwd een kindje krijgt, moet je met wat meer zaken rekening houden. Zo moet je het kind erkennen, zodat je juridisch gezien de vader bent. Wettelijk ben je op dat moment echter nog geen vertegenwoordiger en heb je dus als vader geen gezag over het kind.

Uit de praktijk gegrepen betekent dat bijvoorbeeld dat je bij de aanmelding op school niets kunt betekenen, of geen bankrekening voor je kind kunt openen.
Nu zijn dit wanneer je als stel gelukkig bij elkaar bent geen enorme problemen. Vaak zien we problemen past ontstaan als de ouders uit elkaar gaan. Hoewel soms met de beste bedoelingen, zal de vader nu voor veel zaken toestemming of hulp moeten vragen aan de moeder, bij gebrek aan gezag.

Gezag aanvragen is niet moeilijk en kost niets, het is simpelweg iets dat je moet regelen.


3.      De voogdij
Nog zo’n onderwerp waar je liever niet over denkt en die we waarschijnlijk in hetzelfde rijtje als het testament kunnen scharen. Hoewel het gelukkig veel mensen bespaard blijft, gebeurt het wel; beide ouders komen te overlijden. Wie zorgt er vanaf dan voor je kind?

Bij het regelen van de voogdij is dat wat je bepaalt en vastlegt; de voogd van je kinderen. Hoewel dit vaak geen eenvoudige zaken zijn (je vraagt immers een behoorlijk iets van je mogelijke voogd) is het wel belangrijk.

Aanvullend op punt 2; een vader zonder gezag wordt ook niet als voogd aangewezen bij overlijden van de moeder. Zo kan het dus gebeuren dat wanneer via voogdij een andere voogd is aangewezen door de moeder, vader in strijd of overleg moet voor de voogdij over zijn kind(eren). Ook hier is goed regelen dus echt het advies!


4.      Tripje naar het buitenland
Vanwege de toenemende problematiek met kinderontvoering in een ouderlijke situatie, kun je niet zomaar met je kind alleen op het vliegtuig stappen als jullie niet als beide ouders aanwezig zijn.

Ga je zonder je partner reizen met je kind(eren) dan moet je op de luchthaven een verklaring ‘toestemming reizen naar het buitenland met kinderen’ kunnen overleggen. Dit verklaart simpelweg door jou en je partner dat er in overleg wordt gereisd en de ander daarvan op de hoogte is en mee akkoord is.


Veel van de zaken die we hebben benoemd, zijn niet bepaald ‘lichte materie’. Daarom is het belangrijk dat je terecht komt bij een notaris die bij je past. Waar de een een zakelijke benadering hanteert, kan de ander op een meer persoonlijke manier naar zaken kijken. Wat jij prettig vindt is dus belangrijk.

Geprikkeld door het artikel? Loop dan gerust eens binnen tijdens het inloopuur; we beantwoorden korte vragen en je kunt alvast met ons kennis maken.