maandag 16 september 2019

Vastgoed Amsterdam; hoge kantoorprijzen verjagen bedrijven




Amsterdam is al sinds jaar en dag gewild voor kantoorruimte. Met internationale allure en bekendheid en de centrale bruisende plek in Nederland, heeft Amsterdam aantrekkingskracht voor vestiging. De vraag naar kantoorruimte is op dit moment echter zo groot dat de prijzen naar bizarre hoogten worden gedreven met als gevolg dat bedrijf zich heroriënteren.

Een blik op Amsterdams kantoorvastgoed.

Te weinig gebouwd
De oorzaak van dit dringend tekort zou zijn dat er te weinig wordt gebouwd. Nog niet lang geleden verruilde het welbekende Starbucks een office in Amsterdam voor Londen; geen reclame voor de Amsterdamse kantorenmarkt.

De waarde van kantoorvastgoed stijgt werkelijk nergens zo hard als in Amsterdam, simpelweg omdat de hoge vraag en het lage aanbod de prijzen opdrijft.
De gemeente heeft lange tijd vastgehouden aan een bouwstop. Naast de stijgende huurprijzen zijn ook de bedragen die beleggers willen neertellen voor kantoorgebouwen hoger dan ooit.

De weinige nieuwbouw die onder handen is, wordt op zijn vroegst in 2021 en 2022 opgeleverd, waardoor de verwachting is dat deze krapte nog wel even aanhoudt



Leegstand
De kritische klanten die gemeente Amsterdam te verduren krijgt ten aanzien van de tot 2017 aangehouden bouwstop, worden weerlegt met cijfers over de nog altijd ruim 900.000 m2 aan leegstaande kantoorruimte. De vastgoedsector claimt echter dat dit om oude, zelfs onbruikbare kantoorruimte gaat. Veel bedrijven zijn niet geïnteresseerd in deze panden en ontwikkelaars steken geen energie in de vernieuwing ervan.


Brexit
Met de naderende Brexit hoopt de Amsterdamse kantorenmarkt te profiteren. Dat zal echter lastig blijken wanneer nieuwe bedrijven vanwege de kosten niet voor Amsterdamse huisvesting kiezen. Andere bedrijven hebben nauwelijks de ruimte om te kunnen uitbreiden.
Amsterdam staat als kantoorlocatie dus stevig onder druk. Experts uit de (kantoren)vastgoed zien deze problematiek nog zeker enkele jaren aanhouden; nieuwbouw gebeurt op te kleine schaal en kost nog teveel tijd om op korte termijn voor verlichting te kunnen zorgen.


Vastgoed en Huijbregts Notarissen
De aankoop en verkoop van (zakelijk) vastgoed is een vak apart. Binnen ons team van Huijbregts Notarissen vind je daarom een groep experts met een specifieke kennis en uitgebreide ervaring in dit vakgebied.

Onze adviseurs helpen je graag bij specifieke vragen rondom vastgoed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten