maandag 16 december 2019

Goed geregeld naar 2020; handvatten voor je nalatenschap




Over erfrecht en bijzonderheden bij ervan bij overlijden hebben we al weleens vaker blogs geschreven. Dat is niet zo gek, want hoewel we allemaal weten dat onze ouders bijvoorbeeld eens komen te overlijden, is het afhandelen van een erfenis vaak iets dat gepaard gaat met veel emotie, onrust en ja ook.. regelrechte ruzies.
Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar, gaan we deze keer wat dieper in om de dynamiek rondom een erfenis en waarom het goed regelen ervan een waardevolle keuze is (en wanneer niet).

Moet iedereen zijn erfenis bewust regelen? Er is toch zoiets als wettelijk erfrecht?
Dat klopt. Het wettelijk erfrecht voorziet in de basisregels rondom een erfenis als er geen testament is vastgelegd. Denk dan vooral aan wie recht heeft op een erfenis, in welke hiƫrarchie en de regels daaromtrent.



De wet houdt echter geen rekening met jouw persoonlijke voorkeuren of situatie. En hoewel veel mensen denken dat een testament niet nodig is omdat ze maar ‘gewone mensen’ zijn met een ‘gewone situatie’ is het vaak zo dat het erfrecht niet altijd uitpakt zoals je wilt.
Denk bijvoorbeeld aan:
-          Is er een deel van de nalatenschap die je een specifiek iemand wilt nalaten?
-          Zijn kinderen (nog) getrouwd, dan bepaalt hun huwelijkse regeling waarop je schoonkinderen recht hebt, ook als jij dat liever anders zou zien.

Wanneer je weinig nalaat en geen specifieke wensen hebt, dan is een testament inderdaad niet nodig. Maar zodra er sprake is van zaken van waarde, zoals een woning, spaargeld en bijvoorbeeld waardevolle inboedel, dan is het zeker verstandig. Ook wanneer je specifieke wensen hebt voor wie/wat jouw nalatenschap krijgt, dat afwijkt van de erfrecht regels, MOET je dit vast hebben gelegd. Denk bijvoorbeeld aan goede doelen.


Waarom brengt erven zo vaak onrust?
Het meest voor de hand liggende antwoord dat veel mensen wel weten, is geld. Geld haalt in veel mensen zelden het beste naar boven. Daarbij komt er bij een erfenis vaak veel emotie naar boven in allerlei vormen. Niet alleen de pijn van verlies, maar ook een gevoel van ongelijkheid, het gevoel altijd achter gesteld te zijn, het meeste voor je ouder (bijvoorbeeld) hebben gedaan ten opzichte van andere kinderen; het gevoel van ‘recht hebben op’ dat gevoed wordt door andere zaken dan de wet, is krachtig.



Daarbij kan iets waardevol zijn op verschillende manieren; niet alleen financieel, maar ook qua herinnering en emotionele waarde. Dat is moeilijk in een wettelijke verdeling te duiden zonder nadere toelichting.

Wat is het juiste moment om een erfenis op te stellen?
Een beetje voor de hand liggend, maar eigenlijk; zo snel mogelijk. Vaak zien we dat grote gebeurtenissen aanleiding zijn om het te regelen (van een huwelijk of de komst van een kind, tot het overlijden van iemand anders in je omgeving).
Het is onze natuur om zaken als dit uit te stellen, omdat het over pijnlijke zaken gaat en je daarbij ook nog eens goed moet nadenken over wat je wilt vastleggen en wat niet. Je maakt nu al keuzes waarvan je hoopt dat ze nog lang niet nodig zijn.

Maar juist op dit moment, als je nog jonger bent en de ruimte kunt nemen om er goed over te denken, is het slim zaken goed te regelen. Daarnaast geeft het rust; het goede gevoel dat je zaken goed hebt geregeld of het nu voor over 6 of 60 jaar nodig blijkt.

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van een testament en hoe je je daarop voorbereidt?

Loop eens binnen tijdens het inloopuur of maak een afspraak op ons kantoor. We helpen je graag verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten